Nole arată mai bine, se pregătește pentru Thiem, Rafa își începe convingător campania pe zgură

Radu Marina | 18 aprilie 2018

Impulsionat de readucerea în echipă a lui Marian Vajda, Novak Djokovic prinde culoare în obraji la Monte Carlo, după victoriile cu Lajovic și Coric. Joi se testează însă cu Dominic Thiem. Iar la orizont se arată Rafael Nadal, ca întotdeauna neiertător pe zgură.

Ajuns la Monte Carlo cu trei înfrângeri consecutive – ceea ce nu se mai întâmplase din 2007 – Novak Djokovic a înlăturat o parte din dubii cu o evoluție convingătoare în primul tur, când nu i-a cedat decât un game lui Lajovic; astăzi a mai pus o cărămidă la acest început de comeback cu o victorie dificilă, dar sănătoasă: 7-6, 7-5 cu Borna Coric. N-a fost ușor – Nole a ratat nouă mingi de meci.

Ce se poate desprinde cu certitudine din aceste două victorii obținute de Nole e faptul că jocul lui prinde ceva contur și începe să se lege. E adevărat însă că mai sunt lucruri de pus la punct și încă mai sunt aspecte ale jocului sau care scârțâie, dar la acest moment face ce trebuie pentru a reveni la normal, și asta e tot ce contează: câștigă, lucru rar în ultima perioadă, și acumulează încredere. E cel mai important factor în tenis, cel care face diferența între o minge out și una în teren, un braț încordat și unul relaxat, o lovitură ieșită puțin afară și una care mușcă tușa. Iar Nole știe asta; se luptă, trage de el și încearcă să se pună din nou în poziția în care era în urmă cu trei ani.

Semnele arătate de Djokovic ieri cu Lajovic și azi cu Coric sunt promițătoare, dacă ținem cont că în urmă cu câteva săptămâni declara că se simte ca și cum ar fi jucat primul sau meci în circuit și părea complet epuizat. În aceste două meciuri jucate în Principat, Novak a readus în jocul sau două elemente care părea că le pierduseră în ultimii doi ani: profunzimea loviturilor și reverul în lung de linie. Cu aceste două arme, plus trecerea impecabilă de la defensivă la atac și schimbările rapide de direcție, a reușit de-a lungul anilor să provoce “daune” majore în jocul adversarilor săi.

Astăzi nu s-a putut folosi prea mult nici de schimbările de direcție (ori de câte ori a încercat să schimbe repede direcția a apărut eroarea), nici de tranziția de la apărare la atac (de prea puține ori a reușit să aibă un răspuns eficient când a fost obligat să se apere), dar s-a ajutat mult de lungimea deranjantă în schimburi, de lovitura de rever care nu l-a trădat aproape deloc, și chiar de serviciu, spre finalul de meci.

Cu toate astea, au fost momente în meci care l-ar fi putut costa, simțindu-se pe alocuri și lipsa de meciuri oficiale. Spre exemplu, s-a văzut egalat, deși a condus cu 4-1; la 5-5 și BP, a fost salvat după un forehand ratat de Coric cu tot terenul liber. Iar în setul doi a fost întors de la 5-3 și a ratat nouă mingi de meci.

În meciul următor însă, astfel de scăpări ar trebui să dispară, pentru că va avea parte de un adversar mult mai periculos. În special pe zgură. Îl va întâlni pe Dominic Thiem, care a supraviețuit și el cu greu, după 5-7, 7-5, 7-5 cu Andrey Rublev. Până acum cei doi s-au întâlnit de șase ori (5-1 la H2H pentru Djokovic) cu ultimul meci câștigat de Thiem, anul trecut la Roland Garros, un eșec dur, care a echivalat și cu pierderea ultimului Slam pe care îl mai deținea sârbul la acel moment.

Tot astăzi și-a început campania pe zgură și Rafael Nadal, cu o victorie scurtă, clară și convingătoare. A trecut cu 6-1, 6-3 de Alijaz Bedene, într-un meci în care nu și-a pierdut niciodată serviciul și a jucat la un nivel inaccesibil pentru sloven. Lucrurile vor fi ceva mai grele în teorie pentru Rafa din meciul următor, când îl va întâlni pe Karen Khachanov; rusul a trecut azi de Gilles Simon în două seturi scurte. Nadal și Khachanov s-au mai întâlnit până acum de două ori, ambele meciuri fiind câștigate de spaniol.

De notat sunt și victoriile obținute de Philipp Kohlschreiber, Richard Gasquet și Kei Nishikori. Kohlschreiber s-a răzbunat după ultimele două înfrângeri grele (Ferrer în Cupa Davis, Ouahab în Maroc) cu o victorie clară, 6-4, 6-2, în fața finalistului de anul trecut, Albert Ramos-Vinolas, favorit 15. Gasquet a obținut o victorie prețioasă, 6-2, 6-1 cu Diego Schwartzman. Iar Nishikori își continuă revenirea cu o nouă victorie solidă, după cea obținută în fața lui Tomas Berdych în primul tur, învingându-l acum pe rusul Daniil Medvedev.

Vajda are deja un impact asupra lui Djokovic

Revenirea lui Nole la sentimente mai bune are, fără îndoială, legătură și cu readucerea în colțul său a lui Marian Vajda, omul care îl cunoaște cel mai bine pe sârb și care i-a fost alături, exceptând ultimul an, pe aproape întreaga durată a perioadei de glorie.

„El mă cunoaște mai bine decât orice alt antrenor cu care am lucrat. E un prieten. E cineva cu care pot împărtăși orice gând, fie că e personal sau profesional. E mereu acolo pentru mine. Știe ce am nevoie ca să pot să ating cel mai înalt nivel posibil. Nu puteam cere un start mai bun”, a spus Nole despre Vajda, la capătul victoriei din turul 1.

„La primul antrenament pe care l-am făcut împreună m-am simțit în siguranță pe teren. M-am simțit din nou motivat; o mulțime de senzații bune. O să lucrăm împreună ca să păstrăm lucrurile așa”, a adăugat Djokovic, specificând însă că nu există planuri pe termen lung, deocamdată.

Djokovic l-a concediat pe Vajda și întreaga echipă anul trecut, după câteva rezultate neconcludente, urmând despărțirii de Boris Becker. A urmat apoi instalarea lui Andre Agassi, ajutat ulterior de Radek Stepanek și, ocazional, de Mario Ancic. Recent, Nole a anunțat separarea de duo-ul Agassi/Stepanek.

Felul în care Djokovic a gestionat anunțul, cu un comunicat în care numele lui Agassi era comunicat sec, în ultimul rând, a ridicat sprâncene (am povestit despre asta în ediția specială de zgură a Newsletterului 30-0 Expresso; abonează-te aici ca să le primești pe următoarele). Dar sârbul insistă acum că cei doi sunt în relații foarte bune. „Nu, nu mă interesează jocuri de genul ăsta, cine zice primul ceva în presă. Ce vreau să spun e că nimeni nu a jignit pe nimeni. Suntem încă într-o relație foarte bună”, a spus el, lăudându-l pe Andre pentru contribuția adusă și specificând că nu putea fi o concediere pentru că Agassi nu era plătit pentru serviciile sale.

S-a vehiculat că americanul s-ar fi supărat pentru că Nole i-a ignorat sfatul de a nu juca la Indian Wells, iar Novak admite acum că s-a cam grăbit cu acea revenire, soldată cu două eșecuri drastice.

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi