Nick Kyrgios se dovedește același jucător de meciuri mari, îl bate pe Rafael Nadal la Cincinnati

Radu Marina | 19 august 2017

Nick Kyrgios reușește a treia sa semifinală la un Masters după o victorie spectaculoasă în două seturi împotriva lui Rafael Nadal, noul număr 1 mondial. E pentru prima dată din 2006 când niciun jucător din top 5 nu va fi prezent în semifinale la Cincinnati. E o situaţie firească având în vedere contextul şi o şansă imensă pentru Kyrgios, Dimitrov, Isner şi Ferrer.

Până săptămâna asta, Kyrgios nu mai legase trei meciuri tocmai de la Miami şi era în plină criză de formă care părea că se adânceşte de la turneu la turneu, plus cu probleme de sănătate (s-a retras în timpul meciurilor de la Queens, Wimbledon şi Washington). Aici însă a reuşit să treacă pe rând de Goffin (care încearcă cu paşi mici să revină după accidentarea de la Paris), Dolgopolov, iar ieri a fost nevoit să joace două meciuri din cauza ploii. Întâi l-a învins pe Karlovic, într-un meci complicat de trei seturi, iar mai pe seară pe Rafa, în ceea ce a fost prima lui victorie la un număr 1 mondial şi a 100-a victorie obținută în circuitul ATP.

E ciudat să îl vezi pe Kyrgios câştigând două meciuri în aceeaşi zi, cu doi adversari total diferiţi, în condiţiile în care el pare tot timpul lipsit de răbdare, mereu pe fugă şi prea puţin concentrat la ce are de făcut. Cert e că aseară a reuşit două meciuri extraordinare. În meciul cu Karlovic a pierdut doar 4 (!) puncte cu primul serviciu şi nu şi-a pierdut niciodată serviciul, iar cu Rafa a pornit ca din pușcă și a dominat serios multe momente din joc.

Contra spaniolului, Nick a început tare, agresiv şi foarte precis. A lovit tot timpul lung, a căutat să servească mai mereu slice la exterior, profitând de faptul că Rafa aşteaptă returul mult în spatele liniei de fund şi până la 4-0 nu a avut nicio eroare neforţată. A dominat cu forehand-ul, a avut răbdare şi a stat neaşteptat de bine în raliuri, fără să forţeze ci a aşteptat momentul oportun pentru a ataca. În tot acest timp, Rafa părea că nu simte deloc nici terenul, nici mingea, lovea foarte scurt, nu reuşea să pună niciun fel de probleme australianului, iar serviciul doi l-a tras înapoi. În primul set, a câştigat un singur punct pe serviciul doi, asta şi pentru că Kyrgios a pus constant presiune la retur pe a doua servă, intrând metri buni în teren pentru a returna; cel mai bun exemplu e returul de la 5-1, când a intrat până aproape de careul de serviciu pentru a returna.

Rafa a început să se simtă mai bine în setul doi, a reuşit câteva winnere cu forehand-ul, dar senzaţia era că totul e în racheta australianului. El era cel care impunea ritmul şi cel care făcea pasul în faţă de fiecare dată, iar asta s-a simţit la 2-2, când Rafa şi-a pierdut din nou serviciul, după câteva greşeli mai mult provocate de agresivitatea lui Kyrgios. De acolo, Nick s-a dus rapid la 4-2, iar la 5-3 a avut primele mingi de meci, la care însă Rafa a răspuns impecabil cu un joc mai agresiv, plimbând-ul pe tot terenul. De fapt, ori de câte ori Rafa a fost agresiv i-a pus probleme lui Kyrgios.

Salvând mingile de meci, Rafa părea în fine bine poziţionat în meci; la 4-5 a salvat din nou mingi de meci şi a reuşit break-ul după câteva lovituri mai incisive și mai înalte, care l-au deranjat vizibil pe australian. Doar că în game-ul următor Rafa şi-a cedat la zero serviciul după o nouă eroare de pe forehand, iar Kyrgios (care a servit 10 aşi şi a pierdut doar 5 puncte tot meciul cu prima servă) a închis meciul de data asta fără nicio emoţie.

Pentru Kyrgios, urmează David Ferrer care a trecut în două seturi clare de Domi Thiem, şi care rămâne singurul jucător din cei prezenţi pe tablou care a câştigat un titlu Masters.

După meci, Rafa a spus că a jucat slab şi, afară de câteva puncte bine jucate, jocul lui nu a mers deloc. Tot Rafa spunea că nu îşi explică de ce nu îşi găseşte ritmul la Cincinnati şi că îi e greu de fiecare dată să joace bine, dar va încerca şi anul viitor.

Cu Rafa out şi cu cei 7 jucători din Top 10 absenți, accidentaţi sau eliminați, e pentru prima dată din 2006 când niciun jucător din top 5 nu va fi prezent în semifinale la Cincinnati. E o situaţie firească având în vedere contextul şi o şansă imensă pentru Kyrgios, Dimitrov, Isner şi Ferrer.

Din cei patru semifinalişti, doar David Ferrer şi John Isner au mai fost într-o finală de Masters; fiecare dintre cei patru are câte o traiectorie interesantă în acest sezon. Dacă Kyrgios și-a regăsit determinarea din martie, când a jucat foarte bine la Indian Wells și Miami, Ferrer creşte de la meci la meci, după unul din cele mai slabe sezoane ale carierei şi după multe accidentări care l-au făcut să cadă mult în clasament şi i-au adus multe înfrângeri drastice. Dimitrov încearcă să revină la forma de la începutul sezonului, iar Isner reuşeşte în fine să scape de problemele de la genunchi care l-au tot chinuit în ultima perioadă şi face un sezon de hard american solid, după titlul câştigat la Atlanta.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi