Nadal nu va avea de suferit atât de mult după Australian Open. Iată de ce

Adrian Țoca | 29 ianuarie 2012

Nadal nu va avea de suferit atât de mult după Australian Open. Iată de ce

Orice om şi orice sportiv ar acuza puternic şocul unei astfel de înfrângeri dureroase, precum cea suferită azi de Rafael Nadal, la Melbourne, în finala Australian Open, în faţa lui Novak Djokovic. Când revii spectaculos din ghearele înfrângerii şi serveşti pentru 5-2 în setul decisiv şi, totuşi, pierzi un maraton de aproape şase ore, e normal să fii afectat. Când contextul în care s-a jucat meciul face eşecul şi mai greu de digerat, lucrurile se complică şi mai mult. Pentru Nadal este a şaptea înfrângere la rând la Djokovic, ceea ce e deja problematic la un asemenea nivel.

Mai rău, toate cele şapte înfrângeri au venit în finale, ultimele trei dintre ele, chiar în finalele unor turnee de Grand Slam. Asta l-a făcut pe Rafa posesorul unei performanţe deloc de invidiat: primul om din era Open care pierde finalele a trei turnee de Grand Slam consecutive.

Toate aceste detalii i-au făcut pe mulţi să creadă că eşecul ar putea să-i afecteze zdravăn sezonul spaniolului, după modelul Andy Murray, cel care şi-a revenit cu greu după eşecul din finala de anul trecut a AO. Mai mulţi specialişti au comentat, imediat după finalul meciului cu Djokovic, că Nadal va avea nevoie de luni întregi ca să depăşească şocul. 

Se uită însă prea uşor despre cine este vorba. Oricât de deprimant ar fi fost momentul, există o mulţime de motive care ne arată că spaniolul va avea un alt sezon cel puţin în nota lui obişnuită, adică de la foarte bun în sus.

1. Şi-a dovedit că poate.

Pentru Nadal, cea mai mare problemă a celor 6 meciuri de anul trecut cu Nole a fost lipsa unui plan, blocajul aproape complet, lipsa soluţiilor. Rafa a devenit timorat în faţa sârbului, speriat chiar. Simbolistica înfrângerilor pe zgură, ultimul lui bastion, l-a afectat şi mai mult. Pierderea locului 1 ATP, la fel. Situaţia a semănat foarte mult cu cea în care el însuşi l-a deposedat de primul loc pe Federer, învingându-l şi pe hard şi chiar şi pe iarbă. Ca şi elveţianul la vremea respectivă, Rafa s-a şocat observând cu câtă constanţă este bătut.

Şi în finala de la Australian a fost la fel, până la un punct. Numai că revenirea din finalul setului 4, deşi tardivă, l-a vindecat pe Nadal de demonii trecutului. “Când totul e bine din punct de vedere fizic, când eşti pregătit să joci şi să lupţi cu adversarul tău, atunci eşti gata şi să suferi pe teren, şi, într-un fel, să te bucuri de suferinţa asta. Eu azi asta am simţit. Am jucat mult cu inima, dar şi cu mintea, ceea ce e bine, e mai mult”, a declarat Nadal, înainte de a completa esenţialul:

“Când am avut 4-2 în decisiv, m-am simţit plin de energie. Apoi am făcut un punct foarte bun, pentru 15-0. E incredibil cum returnează el, nu? Probabil unul dintre cele mai bune retururi din istorie. Într-adevăr, am făcut o greşeală la 30-15. Dar nu mai e momentul să mă gândesc la asta. A fost doar un alt moment din cele 6 ore.  Să uităm despre faptul că am avut şanse foarte, foarte mari să iau titlul şi să câştig în faţa unui jucător care m-a bătut de 6 ori anul trecut. Ce e important e că anul trecut nu l-am pus niciodată într-o astfel de situaţie, pentru mine acesta e un lucru foarte pozitiv”.

Aşadar, semnele sunt clare. Nadal ştie că e pe un drum bun, ştie că a procedat corect ieşind din defensivă începând cu setul 4. Şi va continua să muncească până când îşi va îmbunătăţi şi mai mult şansele contra lui Novak.

2. Pauza din februarie

Deja anunţată înainte de Australian Open, Nadal nu va juca niciun meci competitiv în februarie, preferând să se odihnească şi să se antreneze. Pauza destul de lungă şi distanţa faţă de zumzetul marilor arene îl vor ajuta pe spaniol, care va avea timp să îşi corijeze şi mai mult jocul, dar şi să-şi vindece cicatricele emoţionale căpătate după insuccesul de azi. 

3. Sezonul de zgură

Orice s-ar întâmpla cu Nadal în semi-circuitul nord-american de hard, la Indian Wells şi Miami, spaniolul va îmbrăţişa apoi sezonul de zgură, medicamentul ideal pentru el în orice situaţie. Suprafaţa lui forte e puţin spus. De departe cel mai bun jucător pe zgură al tuturor timpurilor, Nadal va profita din plin de seria de turnee premergătoare Roland Garros-ului pentru a-şi trece în cont câteva victorii şi trofee de moral. Dacă Nole îşi respectă calendarul de anul trecut, atunci cei doi nu se vor putea întâlni la Monte Carlo şi Barcelona. Numai simpla prezenţă pe zgură şi va fi suficientă ca Rafa să se schimbe cu totul.

4. Este, totuşi, un singur complex. Niciun motiv de panică

Oricât de puternic ar fi Novak Djokovic şi oricât de mult s-ar prelungi seria de înfrângeri în faţa lui, asta nu înseamnă, neapărat, că lui Rafa nu îi mai rămâne nimic de câştigat. Se pot repeta oricând situaţii precum cele de anul trecut, când, la Roland Garros de exemplu, Federer l-a învins spectaculos pe Nole, deschizându-i calea lui Nadal către un nou titlu. Cel puţin până la alte ordine, spaniolul rămâne un zid pentru Roger, iar alţi jucători în circuit care să-i pună  probleme în mod constant lui Rafa nu sunt. 

5. Caracterul excepţional al lui Rafa.

Înainte de a trage concluzii despre cât de mult şi cât de urât se va prăbuşi Nadal în 2012, să nu uităm, cum ziceam, despre cine vorbim. Un caracter şi un sportiv excepţional, un mare atlet, un luptător prin definiţie, o interminabilă sursă de inspiraţie pentru oricine, pentru felul în care luptă până la ultima minge şi pentru pasiunea şi determinarea pe care o arată la fiecare prezenţă pe teren. Nadal are şi un mental puternic. Nu este la prima perioadă dificilă în viaţă, să nu uităm de eternele probleme medicale care îl macină psihic şi cărora le-a făcut faţă cu succes. În plus, paradoxal, dar eşecul de azi s-ar putea să-l fi vindecat şi de complexul mental pe care îl are, sau avea, în faţa lui Djokovic. “În 2011, am avut mereu o problemă mentală în faţa lui. Azi, nu. E un alt lucru pozitiv cu care ies din această finală. Probabil n-am găsit niciodată atâtea lucruri pozitive într-o înfrângere”, a concluzionat campionul de la Roland Garros.

Sursa foto: australianopen.com

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi