Nadal a demisionat din Player’s Council. “Sunt nesusținut!”

Adrian Țoca | 27 martie 2012

Nadal a demisionat din Player’s Council. “Sunt nesusținut!”

Încă un episod din complicata saga a lui Rafa Nadal din ultimele luni și din interminabilul conflict pe seama calendarului competițional. Jucătorul spaniol și-a dat demisia săptămâna trecută din Consiliul Jucătorilor, știrea ieșind la iveală abia azi. Motivul invocat de Rafa este că el s-a simțit nesusținut de restul colegilor din acest consiliu.

Decizia lui Rafa nu e de natură să surprindă. Subtil, el și-a anunțat-o de curând. Nu mai departe de acum câteva zile, el spunea, în interviul pentru L’Equipe, că se simte obosit de toată tevatura pe această temă: 

“În legătură cu calendarul, cred că 90% din jucători sunt de acord cu mine. E supraîncărcat şi sunt prea multe accidentări. Iubesc tenisul şi competiţia şi nu vreau să mă retrag la 27, 28 de ani. Nimeni nu vrea asta. Şi ca să rămâi sus în clasament, trebuie să joci din 1 ianuarie până la sfârşitul lui noiembrie. Am luat atitudine într-un mod decis pentru că aşa mă comport tot timpul în viaţă. Am pierdut ceva energie cu această chestiune, sigur, dar am considerat că persoanele care ne reprezintă în ATP nu-şi făceau datoria.  Dacă 90% din jucători vor ceva şi acel lucru nu se întâmplă, e din cauză că reprezentanţii noştri nu ne reprezintă bine. Şi trebuie să recunosc că această chestiune m-a obosit mai mult decât toate poveştile din februarie. N-o să se mai întâmple.

Din cine e format Consiliul Jucătorilor

Trimiterea lui Nadal, care ocupa funcția de vicepreședinte al Consiliului, este, cu siguranță, la Roger Federer, președintele acestuia. Federer a fost acuzat în mod direct de Nadal la începutul anului că nu se implică suficient în problema calendarului prea încărcat. Cei mai vocali jucători în acest caz au fost Nadal și Murray. “Pentru el, e bine să nu zică nimic. Totul e pozitiv. Totul e bine pentru mine, eu sunt un gentleman. Iar restul pot să-şi dea foc”, a sunat declarația lui Nadal. “Nu putem să fim mereu de acord asupra a orice”, a răspuns atunci Federer, cel care s-a arătat contrariat de teoria conform căreia nu s-ar implica în doleanțele jucătorilor.

Consiliul Jucătorilor este format din 10 jucători: patru din top 50 (Federer – președinte, Nadal – vicepreședinte, Querrey, F.Gonzalez), doi jucători din locurile 51-100 (Luczak, Nieminen), doi jucători din top 100 dublu (Butorac, Zimonjic) și doi reprezentanți ai restului plutonului (Allegro, A.Fisher). Acest consiliu are dreptul de a-și vota trei reprezentanți în ATP Board of Directors, board care decide destinele circuitului profesionist de tenis. De asemenea, mai poate să propună decizii către Board of Directors, care, însă, nu e obligat să le respecte.

Începând cu acest an, sezonul masculin a fost deja scurtat cu două săptămâni, tot pentru a mai ușura calendarul jucătorilor. 

Una dintre propunerile lui Nadal, care nu a fost susținută, ba chiar primită cu reticență de către jucători, viza introducerea unui sistem de clasament care să ia în calcul rezultatele din ultimii doi ani, față de ultimul an, cum e acum. De asemenea, Nadal și-a mai dorit mutarea turneelor mici, de 250, spre sfârșitul calendarului și, implicit, scurtarea și mai mult a sezonului, dar și reducerea numărului de turnee disputate pe suprafețe hard. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi