Mutare spectaculoasă: Martina Navratilova va lucra cu Agnieszka Radwanska. Trendul antrenorilor de renume continuă

Adrian Țoca | 9 decembrie 2014

Martina e cel mai high profile nume de antrenor care intră în WTA, iar numirea ei urmează un drum început de băieți și care presupune aducerea unor foste glorii lângă vedetele de azi: Murray cu Lendl (apoi cu Mauresmo), Federer cu Edberg, Djokovic cu Becker.

Simona Halep a dat startul schimbărilor notabile de antrenori în offseason, iar, în termeni de clasament, alegerea făcută de româncă rămâne cea mai importantă. Aseară a fost confirmată una mult mai spectaculoasă, pentru că nu pe fiecare zi sunt disponibili antrenori cu un palmares mai impresionant decât în cazul de față. În continuarea unui trend de succes, Agnieszka Radwanska a anunțat-o pe Martina Navratilova drept noul ei “supercoach”, mutare care respectă linia impusă în anii anteriori de către băieți: aducerea aproape de ei a unor foste glorii ale sportului alb. Exemplele sunt numeroase: Lendl cu Murray, Becker cu Djokovic, Edberg cu Federer, Chang cu Nishikori, Ivanisevic cu Cilic sunt cele mai de succes. În fapt, credit lui Andy Murray pentru că el a dat startul acestui trend, atât în ce privește angajarea unui fost campion de Grand Slam, cât și în ce privește aducerea unei foste campioane (în cazul lui, Amelie Mauresmo).

În mai multe dintre aceste exemple se regăsește cu ușurință un pattern: fostele glorii n-aveau prea multă experiență ca antrenor (de fapt, n-aveau deloc), iar rolul lor a fost, la început, destul de neclar definit, încadrat undeva pe axa sfătuitor – prieten de nădejde – achiziție de lux – antrenor. De multe ori, vedetele prezentului și-au păstrat aproape intact staff-ul original, cu care au lucrat pe mai departe în regim zilnic, însă fostele glorii erau chemate să aducă acel extra necesar în situațiile limită, fie că vorbim despre restart-uri (cazul lui Federer), de depășit un obstacol nevăzut (cazul lui Djokovic) sau de ajutor pentru finalele de Slam (cazul lui Murray). A fost o cheltuială premium, dar necesară pentru atingerea obiectivelor și, în toate aceste cazuri, planul a funcționat pe deplin: fiecare dintre cei vizați a reușit să obțină ce nu avea. Murray a luat primele titluri de Slam, Djokovic spune că a avut de câștigat prin prezența lui Becker alături de el la meciurile mari, iar aportul lui Edberg la împrospătarea lui Federer în 2014 este indiscutabil.

În același pattern se încadrează și Martina Navratilova, unul dintre monștrii sacri ai sportului, cu un palmares aproape imposibil: 59 de Grand Slam-uri (18 la simplu, 31 la dublu, restul la mixt), fostă lider mondial atât la simplu, cât și la dublu. Însă aceste performanțe sunt obținute ca jucătoare, ori ca antrenoare acesta va fi primul proiect al Navratilovei în care este implicată o jucătoare de top. Experiența ei imensă în lumea tenisului va depăși însă mai mult ca sigur acest impiediment, dar asta nu înseamnă că Martina n-are emoții: “N-am dormit prea bine în noaptea de dinainte de anunț, gândindu-mă că mă întorc în circuit și în starea de concurs, de competiție. Este o oportunitate de care sunt foarte bucuroasă și o să fie o provocare frumoasă”, a spus Navratilova.

La 25 de ani, Agnieszka Radwanksa știe că merită să-și asume și riscurile asortate cu avantajele aduse de o astfel de numire. Poloneza se încadrează și ea în șablonul de care vorbeam mai sus; îi lipsește un titlu de Grand Slam și a ajuns într-o fază în care trebuie să facă schimbări ca să își poată atinge obiectivul. Aga este nu doar cea mai iubită jucătoare din circuit, dar și una dintre cele mai creative și spectaculoase sportive din WTA, iar tehnicitatea ei nu încetează să mire și să atragă aplauze. Însă, în același timp, Radwanska a bătut pasul pe loc, dacă nu cumva a regresat în ultimul sezon, când, pe lângă problemele ei tradiționale cu jucătoarele de forță, a început să fie vulnerabilă și în alte match-up-uri. Evoluția rivalității ei cu Simona este elocventă: de unde, inițial, românca se declara neîncrezătoare că ar putea-o bate vreodată pe Aga, lucrurile s-au întors dramatic în ultimul an, iar diferența s-a văzut cel mai bine în ultimul meci direct, cel din Singapore. În vreme ce Simona Halep a făcut pași mari, Aga a stat pe loc, iar poloneza a simțit că e momentul să facă o schimbare.

Aducerea Martinei e o alăturare parcă decisă pe gustul fanilor și în mod cert va avea un impact masiv pe mai multe fronturi, chiar și dincolo de cercul celor două. Martina e o personalitate puternică, voce cu greutate și o figură de legendă a sportului, dar și o minte care a revoluționat tenisul feminin la vremea ei, introducând un regim de antrenament inovator la acel moment, regim care a pus accent pe factorul fizic, așa cum a făcut și Ivan Lendl în circuitul masculin. Tot ca și în cazul lui Lendl cu Murray, Martina este fosta jucătoare cu cel mai impresionant palmares care devine coach în WTA. Navratilova îi poate influența în bine cariera Agăi, poate influența jocul de putere în următorul an sau le poate convinge pe alte glorii ale tenisului feminin să-și încerce mâna în antrenorat. De altfel, nume precum Steffi Graf, Justine Henin sau Monica Seles erau pomenite pe Twitter imediat după anunțul Radwanskăi: fanii le vor înapoi în circuit alături de sportivele momentului. Când și dacă asta se va petrece, WTA va mai adăuga o bilă albă pe o listă a motivelor pentru care circuitul feminin devine din ce în ce mai captivant, listă în continuă creștere. În ce îi privește pe fanii Simonei, un lucru e cert: lupta în Top 10 WTA va fi cu o idee mai interesantă în anul următor, la fel ca și meciurile directe între cele două. Ca și comentator, Navratilova a urmărit-o cu atenție pe Simona, lăudându-i calitățile în numeroase ocazii. 

Precum Roger cu Edberg, Aga are ocazia să-și angajeze idolul din copilărie și să beneficieze în mod direct de avantajele și de motivația de a se pregăti cu cineva pe care îl respecți și îl admiri încă din copilărie. În plus, poloneza are și avantajul de a lucra cu o persoană care îi înțelege perfect cultura și mentalitatea, tocmai pentru că provine din aceeași zonă a lumii. “Sunt încântată și onorată că Martina a acceptat să lucrăm împreună. Realizările ei vorbesc de la sine și sper să învățăm cu toții din experiența ei. Obiectivul meu este să câștig un titlu de Grand Slam, iar prezența Martinei alături de mine o să fie un imbold uriaș”, a spus Aga. 

Ca și Federer, Djokovic sau Murray, ea își va păstra și antrenorul inițial, Tomasz Witkorowski, cu care lucrează încă de la despărțirea de tatăl ei, și care are un merit foarte mare în transformarea Agăi într-o jucătoare de Top 5. Un staff numeros e un lux care adâncește parcă și mai mult prăpastia dintre sportivii de top și cei de la început de drum.

Aga și Martina, al căror parteneriat e în discuție de câteva luni bune, vor începe să lucreze împreună la Miami, după Crăciun. Până când vom avea ocazia să le vedem împreună pe teren, Internetul mai are de stabilit un singur lucru: e #Navratiwanska sau #Agatilova?

Numirea Navratilovei continuă un șir de schimbări importante în staff-urile din WTA. De Simona știm cu toții, iar fostul său antrenor, belgianul Wim Fissette o va pregăti împreună cu Lindsay Davenport pe Madison Keys. După despărțirea de Genie Bouchard, Nick Saviano a început să o consilieze, deocamdată dintr-o calitate neoficială, pe Sloane Stephens. Intrată într-un con de umbră după sezonul neinspirat și după accidentările care l-au încheiat, Sloane se antrenează din greu în Florida în anticiparea comeback-ului, iar revenirea alături de Saviano ar putea fi exact ceea ce îi trebuie americancei pentru a ajunge, în sfârșit, la nivelul înalt pe care este așteptată să îl atingă. Sloane a mai lucrat cu Saviano în urmă cu patru ani, pe când era în plină ascensiune, înainte ca Eugenie Bouchard să ia prim-planul. Conform jurnalistei Stephanie Myles, mama lui Sloane îl caracteriza pe Saviano drept “fundația ei. A fost acolo încă de la început și cunoaște fiecare nuanță a jocului ei, atât tactic, cât și emoțional”. În ultimul an, Sloane a avut colaborări nereușite cu Paul Annacone și cu noul consilier al Simonei, Thomas Hogstedt.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi