Murray scapă iar prin urechile acului, Simon joacă încă un meci clasic, restul capilor trec fără probleme

Camelia Butuligă | 26 mai 2016

Andy Murray încă se chinuie să-și găsească drumul către meciurile pe care le joacă. ”M-am rătăcit pe teren o vreme”, a spus el după încă un maraton de cinci seturi pe care a trebuit să-l întoarcă, contra francezului Mathias Bourgue, 22 ani, locul 164 și beneficiar al unui wild card pentru tabloul de la Paris.

Pentru cineva care era nominalizat printre pretendenții la titlu, imediat după Novak și chiar înaintea lui Rafa, Roland Garrosul lui Murray nu merge deloc bine. A jucat trei zile consecutive două meciuri de cinci seturi, dar ce este mai îngrijorător este contra cui: mai întâi unui jucător de 37 de ani (Radek Stepanek), apoi contra unuia pentru care siteul ATP nu are nici măcar o biografie. Andy a mai fost doar o singură dată în postura de a juca două meciuri consecutive de cinci seturi, în 2005 la US Open, unde a pierdut în turul doi contra francezului Clement. ”Nu poți să joci la nesfârșit meciuri ca acestea și să ai pretenții la titlu”. Yup, Andy, ți-ai cam epuizat jetoanele ”get out of jail”.

”M-am antrenat contra lui anul trecut”, a spus Murray, ”dar nu am jucat niciodată”. Logic că n-au jucat niciodată; cel mai bine clasat adversar pe care l-a avut Bourgue până acum a fost locul 55 ATP. Până ieri, francezul nu jucase niciodată un meci de cinci seturi, dar pentru cineva care e nou venit la acest nivel, s-a descurcat excelent. Să fie motivul videoul cu Muhammad Ali pe care l-a urmărit înainte de meci? Sau Cola și batonul Mars pe care le-a cerut în timpul meciului pentru un plus de energie? ”Jucătorii francezi pe care i-am întrebat despre el mi-au spus că este foarte bun pe zgură. Servește bine, se mișcă bine și a luptat incredibil până la sfârșit”, l-a evaluat Andy. Este și meritul publicului francez, care își ridică mereu conaționalii câteva niveluri peste ce ar putea să pretindă ei în mod obișnuit: atmosfera din tribunele pariziene este electrifiantă pentru jucătorii francezi și intimidantă pentru adversarii lor. Un reminder pentru puterea pe care o are un turneu acasă asupra jucătorilor din țara respectivă.

Murray a avut probleme și cu faptul că în seturile doi și trei terenul a fost uscat de soare și mingea a sărit mai repede. A fost împins în defensivă, și apoi surprins de scurtele pe care Bourgue le-a folosit cu multă eficiență. Când soarele aintrat din nou în nori și ritmul s-a mai încetinit, Murray a putut să transforme meciul într-o luptă fizică, pe care francezul a pierdut-o până la urmă. Andy a recunoscut că a avut și noroc în decisiv, la 5-3 și 15-30 la un dropshot care a stăvilit revenirea francezului de la 5-1.

Unde este deci Murray după aceste neașteptat de grele două meciuri? Deocamdată pe masa de masaj, unde cred că va petrece majoritatea zilei de azi. ”E bine că voi juca cu Karlovic, schimburile vor fi mai scurte”. Cred că este pentru prima dată când aud pe cineva care este ușurat că îl are ca adversar pe gigantul croat cu serviciul lui înfricoșător. Poate că aceste două meciuri, pe care Murray le-a câștigat în ciuda unui tenis mediocru, doar datorită experienței și fitnessului superior, vor fi un fel de alarmă pentru el. Poate sperietura îl va descătușa, îl va băga în acea viteză de care are nevoie pentru a fi un adversar serios pentru ceilalți jucători de top. Sau poate vorba ceea, boală lungă, moarte sigură, și aceste două aproape-dezastre nu sunt decât un avertisment că anul acesta nu e anul lui pe zgură.

Dacă tot vorbim de meciuri maraton, să zicem câteva vorbe și de Gilles Simon, care a preluat ștafeta bărbii de la Benoit Paire, ieșit ieri din concurs. Condus cu două seturi la zero de Pella, Gilles a fost protagonistul unuia din acele clasice minore din prima săptămână a unui slam, clasice cu care este atât de obișnuit. În Australia a chinuit tot patru ore și jumătate, dar un adversar mult mai titrat: Novak Djokovic. Gilles îmi dă senzația că nu este genul de jucător care să se streseze prea tare cine e dincolo de fileu: el își vede de jocul său insistent ca un țânțar și la fel de enervant pentru adversari. Următorul este Troicki și după aceea poate primesc și eu meciul cu Wawrinka pe care l-am cerut în preview.

În rest, n-au mai fost mari cutremurări pe tablouri. La fete cel puțin, în afară de meciul Irinei, care a fost blockbusterul zilei, favoritele și-au văzut de treabă și au câștigat fără zbateri: Muguruza, Kvitova, Radwanska, Safarova, Stephens, Kuznetsova, Strycova, Stosur, Pavlyuchenkova. Singurul cap care a căzut ieri a fost Makarova, în fața lui Wickmayer. La băieți au trecut Raonic, Wawrinka, Gasquet, Nishikori, Chardy, Kyrgios, Sock, Isner, Tricki, Verdasco și Zverev. Francezii au fost mai loviți, pentru că pe lângă Paire a ieșit și Pouille, un pic neașteptat: trei seturi contra slovacului Martin. Din meciurile de pe meniul de azi îmi fac cu ochiul următoarele: Bouchard – Bacsinszky, Baghdatis – Tsonga, Thiem – Garcia-Lopez, Svitolina – Townsend, Sousa – Gulbis, Vesely – Almagro. De asemenea, nu-i ratați pe românii de la dublu și dublu mixt: băieții joacă azi (Horia la dublu, Florin, victorios ieri în primul tur, debutează la dublu mixt), plus Raluca Olaru, contra adversarei de ieri a Irinei, Coco Vandeweghe.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi