Fast
Andy a câștigat meciul zilei cu Delpo

Murray există, Wawrinka tropăie, ploaia încurcă programul. Esențialul zilei

Radu Marina | 4 iunie 2017
Roland Garros este oferit de

Prima zi întreruptă de ploaie a lăsat câteva meciuri neterminate și altele amânate pentru duminică. Să vedem ce s-a întâmplat azi:

Andy Murray face un meci solid, trece de Del Potro. După două meciuri în care a pierdut de fiecare dată câte un set, Murray face în fine un meci convingător. A și declarat, de altfel, că a fost cel mai bun meci făcut de el din întreg sezonul de zgură și că începe să se simtă din ce în ce mai bine pe teren. Probabil a ajutat că a avut în față un adversar care-l provoacă mereu la meciuri intense, dramatice, spectaculoase, cum au fost cele două de anul trecut, de la Rio și din semifinala Cupei Davis. Delpo a avut o replică bună în primul set, a reușit primul break-ul, a început să lovească cu încredere, din ce în ce mai puternic, și-a deschis foarte bine terenul și a ajuns rapid la 5-3, ulterior având și trei mingi de set.

De acolo însă, Murray a fost excelent: a lobat din alergare, a reușit câteva scurte foarte bune, a căutat mai tot timpul lungimea mingilor, iar defensiva formidabilă l-a scos din multe momente dificile. În ciuda dezamăgirii pierderii unui prim set de 83 de minute, De Potro a rămas pozitiv, a continuat să dicteze, să fie agresiv, dar treptat nu a mai avut aceeași energie, nu s-a mai putut baza pe serviciu acolo unde în ultimele două seturi a avut un procentaj de 30% la punctele câștigate cu al doilea serviciu (în setul doi) și 14% la punctele câștigate cu primul serviciu (în setul trei), pe când Murray era peste tot, alerga după fiecare minge și returna din ce în ce mai bine și mai lung.

„A fost greu, pentru că în primul set el a jucat mult mai bine ca mine”, a spus Murray. „Primele două seturi se puteau duce în orice direcție”.

După un prim set ezitant, Wawrinka îl domină categoric pe Fognini. Deși Fognini a servit de două ori pentru a câștiga primul set, în momentele importante Wawrinka a fost la cu totul un alt nivel; a făcut puncte direct câștigatoare din aproape orice poziție și a stat neașteptat de bine în schimburile prelungite. Apoi, în următoarele două seturi elvețianul a continuat în aceași notă. Foarte agresiv și consistent (a făcut doar 11 erori neforțate în ultimele două seturi) iar returul de multe ori era mai puternic decât serviciul italianului. Cu victoria de azi, Wawrinka ajunge la 7 victorii consecutive și pare că de la meci la meci se simte din ce în ce mai bine.

Fernando Verdasco leagă meciurile bune la Paris. După ce în primul tur a reușit să îl elimine pe Zverev, Verdasco l-a învins acum categoric pe favoritul 22, Pablo Cuevas. Verdasco a jucat aproape perfect, mai ales în setul doi, acolo unde nu a pierdut niciun punct cu primul serviciu, a avut un procent de 100% la fileu și nu a avut nicio greșeală neforțată, ceva ce nu prea se întâmplă în meciurile lui. Verdasco urmează să joace următorul meci cu învingătorul dintre Nishikori și Chung, meci întrerupt de ploaie la 3-0 în setul patru pentru Chung și 2-1 la seturi pentru Kei. Apropo de asta, Verdasco nu mai reușise o optime la un turneu de Grand Slam din 2014, iar la cum a arătat săptămâna asta are ceva șanse pentru un parcurs destul de lung aici. Nando a jucat sferturi la toate celelalte Slamuri; nu și la Paris, însă.

Marin Cilic face un nou meci solid, e în a două săptămână. În toate cele trei meciuri jucate până acum, croatul a câștigat în minimum de seturi, fără mari dificultăți, cu un serviciu care merge foarte bine și cu multă poftă de joc. Deși RG nu e turneul unde Cilic are cele mai bune rezultate, până acum a arătat destul de bine; de fapt, croatul a jucat bine în întreg sezonul de zgură; a câștigat titlul la Istanbul în finală cu Raonic, a mai făcut sferturi la Roma, unde a reușit de asemenea un meci bun cu Goffin; el întărește astfel previziunea antrenorului său, Jonas Bjorkman, care spunea că Marin începe să se apropie de nivelul arătat anul trecut la Cincy. Următorul adversar pentru el e Kevin Andersson, și el într-o revenire de formă.   

Aga Radwanska continuă sezonul slab, iese devreme și la RG. De ceva vreme, Radwanska nu se mai regăsește. După finala de la Sydney din ianuarie, Aga nu a mai reușit să lege trei victorii și e aproape să iasă din top 10.  E adevărat că Radwanska nu a avut niciodată mari rezultate pe zgură,  însă azi a fost de nerecunoscut. Nu a reușit să își facă niciodată serviciul, a mers la fileu total nepregătită, a greșit foarte mult, iar în multe momente mi s-a părut resemnată. Ce-i drept, înainte de RG ea n-a stat deloc pe zgură, fiind nevoită să se retragă de la Roma și Madrid din cauza unei accidentări. Dacă există și o parte bună, e aceea e că urmează sezonul de iarbă, unde a reușit și cel mai bun rezultat la un turneu de GS (finală la Wimbledon din 2012). Iar Aga reușește, în general, să rezolve crizele astea de formă (cum s-a întâmplat in 2015)  De altfel, chiar spunea într-un interviu că își dorește să se axeze mai mullt turnee de Grand Slam, pentru că nu se vede jucând până la 35-36 de ani.

Tot pe tabloul fetelor, Caroline Garcia a câștigat un decisiv dramatic cu Su-Wei Hsieh (9-7), ceea ce înseamnă că Franța are sigur o sfertfinalistă; Garcia o va întâlni pe Cornet în optimi. Iar Caroline Wozniacki a dus la capăt cu bine meciul întrerupt de ploaie cu Cici Belis.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de