Multe posibile reîntâlniri pe traseul Simonei de la China Open. O nouă finală pentru Irina și Monica. Garbine – Venus, pentru titlu la Wuhan

Treizecizero | 2 octombrie 2015

Mai multe vechi cunoștințe sunt pe traseul Simonei Halep de la ultimul turneu de Premier Mandatory al anului, China Open de la Beijing. Între timp, o nouă finală pentru români este adusă de Irina și Monica

Continuă să se adune finalele în dreptul românilor. Irina Begu și Monica Niculescu și-au marcat reunirea cu un rezultat excelent, ajungând în finala turneului de la Wuhan, după o victorie la limită în fața cehoaicelor Hradecka/Hlavackova. Succesul e cu atât mai relevant cu cât e un match-up care s-ar putea repeta în întâlnirea de Fed Cup dintre România și Cehia, din startul anului următor, ba chiar ar putea-o decide. Dacă va fi așa, Irina și Monica vor avea o amintire frumoasă de azi, după ce au reușit să răzbată într-un super tiebreak echilibrat, dar pe care l-au tranșat după o serie de cinci puncte consecutive le-au dus de la 4-6 la 9-6. La a treia minge de meci, fetele au închis semifinala și vor întâlni acum cel mai bun dublu al momentului din lume, Hingis/Mirza.  Pentru Irina e un rezultat și mai frumos, cu cât e a doua săptămână consecutivă în care ea joacă o finală, după titlul reușit săptămâna trecută la Seul (despre care am discutat cu Adrian Cruciat în podcastul acestei săptămâni).

Pentru cele două, maratonul meciurilor, drumurilor și schimbărilor de hoteluri în China va continua imediat după finala de mâine, pentru că ele sunt așteptate la Beijing, acolo unde și-au aflat deja adversarele din primul tur.

Simona Halep este favorita principală a turneului care închide, practic, sezonul normal pentru ea; asta, înainte de cele câteva zile de pauză care vor precede Turneul Campioanelor la care, de asemenea, Simona va fi cap de serie numărul 1, în urma retragerii Serenei Williams.

Însă, la acest punct al sezonului și ținând cont de contextul actual, unul în care forma, sănătatea și motivația jucătoarelor variază dramatic, tabloul de la Beijing n-ar putea fi mai greu de prevăzut. Lipsesc, așadar, Serena, Sharapova și Safarova din Top 10, Flavia Pennetta joacă posibil ultimul ei turneu, iar jucătoare precum Kvitova, Muguruza, Ivanovic, Suarez Navarro, Wozniacki, Pliskova, Kerber sunt fie ușor accidentate, fie epuizate, fie ieșite din formă. De fapt, pe final de an, toate fetele trag după ele diverse probleme medicale, lucru la care s-a referit și Simona Halep în conferința de presă premergătoare turneului.

“Apar accidentări în această fază a sezonului, pentru că am jucat mult tenis. Încerc să joc cât mai bine, dar am ceva probleme cu tendonul lui Achile. Nu e ușor, dar voi face tot ce pot”, a spus Simona, al cărei bilanț din 2015 stă acum la 47-13, depășit doar de Serena.

Simona a făcut și o referire la episodul Konta, lăsând să se înțeleagă că încearcă să gestioneze urmările acelei înfrângeri și să le șteargă în această săptămână: “Turneul este o oportunitate, dar toată lumea e capabilă să joace bine aici, iar săptămâna trecută am pierdut de la 5-1 în setul decisiv, deci nu e simplu. Dar vreau să scutur orice nemulțumire de după acel meci și să merg înainte. Turneul e foarte deschis, e important pentru toate participantele, așa că e prea devreme să mă gândesc prea departe”.

Afară de trofeul în sine, Beijing va lămuri, în bună măsură, componența tabloului de la Singapore, încă și mai neclară după retragerea Serenei. Câteva dintre pretendente sunt înghesuite pe jumătatea de tablou a Simonei, unde găsim, de asemenea, și câteva dintre vechile cunoștințe ale româncei. Beijing ar putea însemna o reîntâlnire cu jucătoare precum Cornet, Bencic, Muguruza sau Lucic Baroni, cu toate protagoniste ale unor amintiri nu tocmai grozave. Dar ar putea însemna la fel de bine și un sfert de finală românesc cu Irina Begu.

Până acolo, Simo deschide cu o jucătoare venită din calificări (turneu unde, printre altele, Patricia Țig a pierdut în turul 1, învinsă de Mattek-Sands). Turul următor îi aduce Simonei învingătoarea dintre Alize Cornet și o altă fată din calificări; o potențială bună șansă la o revanșă cu franțuzoaica Alize, cea care a câștigat cu Simona anul acesta la Madrid.

Turul al treilea poate însemna un meci cu Roberta Vinci, ceea ce ar fi putut fi finala US Open sau semifinala la Wuhan. Sau, dacă nu va fi Vinci, ar putea fi Schmiedlova, una dintre revelațiile acestui an. Pentru sferturi, potențialele adversare sunt numeroase. Am spus deja de Irina Begu, campioana de la Seul, dar tot acolo mai sunt Belinda Bencic, învingătoarea Simonei din finala de la Toronto și aflată acum în cursă pentru Singapore, Garbine Muguruza, cu care Simona a împărțit două meciuri anul acesta și care luptă, de asemenea, pentru Singapore, sau Daria Gavrilova, care ar putea beneficia de o eventuală eliberare a tabloului.

Dacă totul merge bine, Simona s-ar putea vedea cu Kerber, Radwanska, Wozniacki sau Keys în semifinale. Favorita 2 este Petra Kvitova, ipotetica adversară din finală, dar jumătatea inferioară a tabloului este și mai deschisă.

Irina Begu debutează cu Mirjana Lucic-Baroni, iar turul al doilea i-ar putea aduce învingătoarea dintre Belinda Bencic și Madison Brengle. În formă bună în Asia, cu deja două finale la activ, Irina are de depășit și oboseala care se va acumula, dar are tot interesul să dea tot ce are, pentru că, în funcție de oportunități și retrageri, ea poate prinde in extremis un loc la WTA Elite Trophy, obiectiv care, deși aparent inaccesibil la un moment dat, este în vederile ei, cum ne-a confirmat Adrian Cruciat.

Alexandra Dulgheru are o oportunitate la orizont: deschide cu Teliana Pereira, iar dacă e sănătoasă și-și poate juca tenisul, teoreticul meci din turul 2 cu Flavia Pennetta poate oferi șansa unei surprize frumoase.

Cea mai grea tragere dintre româncele de pe tablou a primit-o Monica Niculescu, care a primit-o pe una dintre adversarele ei tradițional foarte grele: Sam Stosur e un match-up foarte prost pentru Monica, dovadă și recordul meciurilor directe, 6-0 pentru australiancă.

La dublu, Monica și Irina vor juca împreună pentru a doua săptămână consecutivă și, culmea, le vor întâlni în primul tur tot pe cehoaicele Hlavackova/Hradecka. La rândul ei, Raluca Olaru joacă împreună cu slovaca Husarova, iar cele două debutează cu rusoaicele Kudryavtseva/Pavlyuchenkova.

Tabloul de simplu, care debutează deja sâmbătă, are o mulțime de meciuri tari în primul tur, unele dintre ele cu repetiție: Radwanska – Vandeweghe, Cibulkova – Jankovic, Sloane Stephens – Pliskova, Petkovic – Bouchard sau Kvitova – Errani. Cele patru bye-uri sunt rezervate nu primelor patru favorite, ci jucătoarelor care au ajuns în semifinale la Wuhan, adică Muguruza, Venus, Kerber și Vinci.

Care semifinale au avut o porție însemnată de dramă. Venus Williams și Garbine Muguruza au reușit să obțină locurile în finala de mâine, însă cu prețul unor eforturi mari și a unor accidentări care ar putea să le coste în meciul pentru trofeu.

Pentru Venus a fost a doua victorie dramatică la rând: după ce a scos-o pe revelația Konta, veterana de 35 de ani a impresionat din nou prin rezistență în thriller-ul cu Roberta Vinci. Într-un meci cu o tensiune evidentă, Venus s-a impus după 2 ore și 43 de minute și după minge de meci salvată, 5-7, 6-2, 7-6. Williams a condus cu 4-1 în decisiv și a avut șanse de break pentru 5-1, dar Roberta, alimentată de încrederea adunată în ultima lună, și-a găsit resurse noi și a întors scorul, ajutată și de o accidentare suferită de Venus în game-ul șapte. Vinci a trecut în avantaj și chiar a avut o minge de meci la 6-5. Drama a continuat în tiebreak, iar cele două și-au schimbat și câteva cuvinte după ce Venus a întârziat să servească la 5-3 și apoi să fie gata de primire la 6-4. “Vrei să-ți aducem un ceai sau o cafea?”, a fumegat Vinci, la care Venus a răspuns cu un “Excuse me?”. Natural, strângerea de mână de la fileu a fost exact cât să facă deliciul făcătorilor de gif-uri.

Tot cu o accidentare, dar la gleznă, a încheiat și Garbine Muguruza semifinala cu Kerber (6-4, 7-6). Finala are o miză aparte: dacă iberica va învinge, va intra în Top 4 WTA. Dacă Venus va mai găsi resurse pentru a câștiga al 47-lea titlu al carierei, ea va intra în Top 8 în Race to Singapore, ceea ce ar fi o performanță fantastică la vârsta ei. Spuneam în articolele anterioare segmentului asiatic că Race este deschis pentru orice jucătoare care va lega un parcurs lung la unul dintre cele două, ceea ce a făcut Venus. Dar americanca nu e singura care poate da peste cap calculele; matematic, după retragerea Serenei, 27 de jucătoare pot încă să obțină unul dintre cele șase locuri rămase libere. Simona și Sharapova sunt deja calificate.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi