Muguruza și Kerber, în fruntea Grupei Albe la Singapore. Garbine continuă forma impresionantă, Petra nu ține pasul

Camelia Butuligă | 26 octombrie 2015

Meciul dintre Simona Halep și Maria Sharapova, programat marți, începe nu înainte de 13:30, ora României.

Grupa Albă, sau grupa stângacelor, cum a numit-o Garbine după tragerea la sorți. ”E ciudat nu? Toate trei sunt stângace.” Da, dar partea bună este că nu va trebui să-și modifice tactica de la un meci la altul.

În primul meci contra Safarovei, jucând același tenis care i-a adus succesul anul acesta (serviciu și retur puternic și apoi atacuri furibunde de pe ambele părți), Muguruza a părut să aibă controlul aproape tot timpul. În primul set, Lucie nu a reușit să ajungă la egalitate în niciunul dintre gameurile pe serviciul spaniolei. Safarova a avut mari probleme și pe serviciul ei, mai ales când trebuia să servească cu al doilea. Însă atunci când intrau în schimburi, tenisul a fost electrizant, rapid și furios.

La începutul setului doi, Garbine a gestionat foarte bine tradiționala cădere de după câștigarea setului unu. Și-a pierdut serviciul în primul game și nivelul ei a scăzut, dar a rămas calmă, și-a făcut serviciul și a reușit să-și ia și breakul pierdut înapoi pentru 3-3. Deși Muguruza n-a mai avut aceleași cifre excelente la serviciu ca în primul set, acest lucru n-a afectat scorul: ambele și-au făcut în continuare serviciul, deși s-au văzut nevoite să salveze și niște mingi de break pe parcurs.

Tiebreakul a fost destul de strâns, dar parcă deznodământul nu a fost sub semnul întrebării nicio clipă: Muguruza a luat conducerea de la început și nu i-a mai dat drumul. Scor final 6-3, 7-6(5) într-un meci în care Safarova a jucat majoritatea timpului pe marginea prăpastiei.

Concluzii? Meciul ne-a confirmat așteptările și previziunile; Garbine este în formă mare și mental este foarte prezentă. Se vede că își dorește să performeze bine la prima ei participare la Singapore. Cât despre Safarova, se simte că nu joacă încă la capacitate maximă după lunga pauză pe care a avut-o în această toamnă, deși fizic a declarat că este 100% încă de la Moscova. Rămîne însă măcar cu satisfacția că i-a opus o rezistență mai mult decât onorabilă Muguruzei, mai ales în setul doi. A declarat după meci că diferența a fost făcută de încredere, mai ales la punctele importante. ”Chiar și în momentele dificile, ea și-a păstrat calmul.”

Un pic surprinzător, Simona a fost prezentă în tribune pentru acest meci, deși nu le poate întâlni pe niciuna dintre ele decât în semifinale cel mai curând. Probabil a vrut să vadă live cum joacă cea mai în formă dintre adversare. A observat, ca noi toți de altfel, că știe mai mult decât să dea tare în minge:

Petra Kvitova a fost pur și simplu prea inconstantă azi pentru a o clinti pe Kerber, care a alergat și a apărat în stilul caracteristic. Despre situația sănătății sale, Kvitova a declarat că este ”bună, în general” și că doctorii i-au dat permisiunea să joace. Acel „în general” mi se pare foarte suspect. Petra a părut înceată azi și a avut foarte multe fluctuații — deseori arăta epuizată și trasă la față între puncte. După China, a făcut niște analize și deduc că nu au fost foarte bune, de vreme ce Petra a declarat că nu s-a prea putut pregăti pentru WTA Finals. Despre meciul de azi a declarat că s-a simțit ”ciudat” pe teren. ”Nu am putut să stau cu ea în schimburi și de aceea am început să lovesc mai tare și am început să greșesc. A fost dificil să găsesc echilibrul între a sta în schimburi, a lovi decisiv sau a veni la fileu”.

Acest meci nu anunța nimic bun pentru Kvitova, deja celebră pentru inconstanța sa în joc. Navratilova a declarat despre ea: ”Dacă joacă bine, ar trebui să câștige fiecare turneu la care se înscrie”. Tracy Austin i-a replicat: ”Într-o zi bună, da, poate bate pe oricine, dar într-o zi proastă jocul ei poate fi șocant.” Șocant de slab adică. Azi nu a fost o zi din aceea, dar cu siguranță a fost destul de mediocră: 44 de neforțate, șapte duble (unele în cele mai proaste momente), doar 15% din punctele jucate pe serviciul doi câștigate și, ca urmare, cinci breakuri încasate.

Kerber a fost mult mai constantă, deși în setul doi au ajuns-o și pe ea din urmă emoțiile și și-a pierdut serviciul de trei ori, nereușind să servească pentru meci la 5-4. Dar, ca și Muguruza, și-a păstrat calmul, și-a făcut serviciul, iar în tiebreak a jucat solid de la un capăt la altul: 6-2, 7-6(3). ”Cred că elementul decisiv azi este că am reușit să servesc mai bine decât ultima dată când am jucat contra ei”, a spus Kerber.

Un aspect important la Singapore este suprafața: toată lumea o descrie ca fiind lentă. În acest caz, jucătoarele defensive sau de contraatac sunt avantajate. În meciul lor a fost evident că Petra nu putea să lovească prin Angelique și a fost deseori pusă în situația de a câștiga punctul de câteva ori. Sau a greșit ea însăși, după ce a fost obligată să mai lovească încă odată și încă odată. ”Este mai rapid decât anul trecut, dar nu suficient de rapid pentru jocul meu”, a declarat Kvitova.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi