Montreal: Pene de curent, ploaie, eliminări ale favoritelor, dar audiența tenisului în Canada crește fulminant

Adrian Țoca | 8 august 2014

Sferturile de finală de la Montreal sunt: Serena – Wozniacki, Venus – Suarez Navarro, Makarova – Vandeweghe, Azarenka – Radwanska

De orice se pot plânge spectatorii de la Montreal, numai de plictiseală nu. Prima parte a săptămânii a fost remarcabil de colorată, cu o mulțime de evenimente, on și off court, îndelung comentate. Eliminarea lui Genie Bouchard și valul de reacții care i-au urmat a deschis balul (despre asta vom vorbi separat), dar surprizele nu s-au oprit acolo: turneul a rămas fără două din primele patru favorite încă de dinainte de sferturi.

Maria Sharapova e numele cel mai sonor care a ieșit, pradă unei jucătoare care trăiește anul carierei, dar care nu corespunde întru totul profilului care îi dă bătăi de cap Mariei. Carla Suarez Navarro a fost mai bună și ar fi putut câștiga și mai clar, dar, după toate aparențele, e o înfrângere dezamăgitoare pentru Masha, un rezultat care ridică câteva semne de întrebare în ce privește perspectivele Sharapovei în sezonul de hard. Paradoxal, pe măsură ce performanțele ei pe zgură s-au îmbunătățit drastic, rezultatele la US Open, spre exemplu, au mers invers proporțional. Din 2006 încoace, Maria are o singură semifinală de scos în evidență dintr-o mulțime de eliminări premature, adesea survenite în turul 3 sau 4.

E încă devreme, dar e de văzut dacă înfrângerea cu Carla Suarez Navarro nu e cumva un indicator că povestea se va repeta și anul acesta. Contra ibericei, Masha s-a plâns că nu și-a simțit niciun moment jocul: “Am avut spatele la zid pe tot parcursul meciului, nu mi-am găsit ritmul încă de la început”. A fost nevoie de una dintre faimoasele ei reveniri pentru a evita un scor drastic: CSN conducea cu 6-2, 4-2, când Masha a împins meciul în decisiv cu o serie de patru game-uri la rând. Nu s-a mai repetat povestea din meciul anterior al Sharapovei, cel cu Garbine Muguruza; colega acesteia de dublu, Suarez-Navarro n-a mai lăsat să-i scape meciul din mână și a doua oară. Sharapova a terminat ziua cu 49 de erori neforțate și cu probleme majore la serviciu. În fapt, meciul a fost un break-fest în toată regula, cele două sportive adunând împreună un total respectabil de 40 de mingi de break. Dintre acestea, Suarez Navarro a concretizat nouă break-uri, iar Maria, șase.

Înfrângerea mai înseamnă că Masha rămâne în bătaia puștii Simonei în Race to Singapore, diferența dintre cele două fiind acum de 116 puncte. Între cele două și următoarele e o distanță considerabilă, dar Serena s-ar putea apropia la câteva sute de puncte dacă va câștiga titlul în Canada.

CSN are acum un total impresionant de 42 de victorii în acest an, a doua în topul WTA, după Ana Ivanovic. Va juca cu Venus în sferturi, câștigătoarea poate celui mai spectaculos meci al turneului. Venus Williams a învins-o cu 6-3, 3-6, 6-4 pe Angelique Kerber, într-un superb contrast de stiluri, situație care garantează aproape întotdeauna spectacolul. Două ore și 25 de minute a durat lupta celor două, cu Venus, impresionantă cum luptă la 34 de ani, punându-i capăt cu un winner cu forehandul.

Meciul a început cu un game care a anunțat ce avea să urmeze. Gameul inaugural a avut nevoie de 12 minute ca să se termine, apoi Venus s-a desprins la 5-0 și a rezistat unei tentative de revenire a lui Kerber. Angelique și-a ridicat nivelul și a început să preia controlul, punându-și în valoare calitățile de counterpuncher. A luat setul doi cu 6-3, s-a desprins în al treilea la 2-0 și a mai avut alte două mingi de break. Odată salvate de Venus, momentumul s-a schimbat din nou, iar calitatea schimburilor a crescut și mai mult, cu punctul culminant venind chiar în ultimul game, în care am văzut, spre exemplu, acest schimb:

Fără victorie în Canada în primii 20 de ani ai carierei sale, Venus leagă acum două la rând și se pregătește de sferturi de finală.

Celălalt sfert de pe partea superioară a tabloului le va aduce față în față pe cele mai noi prietene din circuit, Serena Williams și Caroline Wozniacki. Va fi interesant ce va putea produce daneza contra liderului mondial, în condițiile în care Serena, deși continuă să câștige, încă își caută jocul, iar Caro e în mare formă: în trei meciuri la Rogers Cup a pierdut doar șase game-uri! 6-1, 6-1 cu Hantuchova, 6-1, 6-2 cu Koukalova și 6-1, 6-0 cu surpriza Shelby Rogers, cea care îi administrase două seturi la zero lui Eugenie Bouchard.

Pe jumătatea inferioară a tabloului, Coco Vandeweghe a confirmat eliminarea surpriză a Anei Ivanovic, trimițând-o acasă și pe cealaltă sârboaică din Top 10, Jelena Jankovic. Încheind cercul surprizelor, Ekaterina Makarova a eliminat-o pe campioana de la Wimbledon, Petra Kvitova, și va fi adversara lui Vandeweghe într-un sfert de finală improbabil.

Ultimul sfert e o reîntâlnire între Vika Azarenka și Agnieszka Radwanska, una dintre rivalitățile cu cântec din circuit. În cazul ambelor, n-ar fi un moment mai bun pentru o victorie. Azarenka încă își caută ritmul, în vreme ce Aga e complet ieșită din formă în ultima perioadă. A câștigat, totuși, contra unei jucătoare care obișnuiește să-i pună mari probleme, Sabine Lisicki.

Head-to-head-ul e covârșitor în favoarea Vikăi, care conduce cu 13-4, însă Aga a câștigat cel mai recent meci, în sferturile Australian Open de anul acesta, când a produs una dintre cele mai bune evoluții ale ei într-o victorie satisfăcătoare pentru un moral zguduit de cele șapte înfrângeri consecutive.

Pe lângă surprize, Montreal a mai avut de luptat cu probleme mai puțin obișnuite: ploaia a afectat aproape non-stop programarea, iar repetate pene de curent a născut situații caraghioase în primele două zile: arbitri care au trebuit să răcnească scorul, întrucât microfonul nu mai funcționa, meciuri jucate fără ca tabelele electronice să funcționeze, sau imagini precum acestea:


În ciuda acestor situații, în ciuda eliminării lui Bouchard, audiența n-a avut câtuși de puțin de suferit, dimpotrivă. Ajutată de o promovare bine făcută, centrată, evident, în jurul lui Genie, afluența de public a înregistrat cote nesperate de organizatori. Deja s-a depășit recordul precedent, de 175.000 de spectatori, iar turneul și-a atins obiectivele financiare pe care le targeta la finalul săptămânii încă de… acum două zile. „E un moment istoric pentru noi”, a spus directorul turneului, observând cum, pentru prima oară după foarte mulți ani, în Canada, o țară preocupată foarte mult de hochei și prea puțin de tenis, lucrurile se schimbă dramatic în bine.  

 

Simona a ratat Player of the Month, dar a câștigat Rising Star of the Month

WTA a anunțat rezultatele voturilor în cursa pentru titlul de jucătoarea lunii, voturi care s-au putut exprima, vreme de câteva zile, pe site-ul oficial al circuitului feminin. Astfel, Serena Williams a câștigat Player of the Month pentru a doua oară în acest an, fiind votată de 49 la sută dintre fani. Simona a venit pe doi, cu 41 la sută, iar Caroline Wozniacki a adunat 10 procente. Simona a câștigat celălalt top, Rising Star of the Month, fiind votată de 82 la sută dintre participanți, comparativ cu 13 la sută pentru Svitolina și 5 la sută pentru Nara. Rising Star of the Month devine primul premiu de acest tip câștigat anul acesta de Halep.

Altfel, Simona se antrenează deja la Cincinnati, turneu la care este cap de serie 2, și al cărei tragere la sorți va avea loc în seara aceasta. Lansată oficial ieri, pagina ei de Facebook, unde a postat și prima fotografie de la Cincinnati, se pregătește să sară de 500.000 de likes.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi