Monte Carlo, patru teme de discuție: Rafa și dominația pe zgură, căutările lui Djokovic, forma lui Thiem, Next Gen

Radu Marina | 15 aprilie 2018

Turneele de Masters ale acestor vremuri din ATP sunt deschise – așa s-a putut ca Del Potro și Isner să fie primii doi campioni pe 2018. De văzut dacă acest trend va continua în Monte Carlo, turneul care e mai deschis decât în alți ani.

Din 2005 încoace, turneul de la Monte Carlo a fost câștigat doar de trei jucători: Rafael Nadal (10), Novak Djokovic (2) și Stan Wawrinka (1). Acum însă, primul Masters pe zgură al sezonului îi găsește pe cei trei având mai multe întrebări decât răspunsuri (cazul lui Novak), într-o formă care rămâne încă să fie confirmată (cazul lui Rafa), sau cu probleme de sănătate (cazul lui Stan Wawrinka, care nu participă, încă nerefăcut).

Temă des întâlnită în ultimele luni, Wawrinka nu e unicul nume important care nu participă. Roger Federer a anunțat că va sări peste sezonul de zgură, Juan Martin Del Potro va sări peste o bună bucată din el, iar Andy Murray își continuă recuperarea până la startul sezonului de iarbă. Turneele de Masters ale acestor vremuri sunt deschise – așa s-a putut ca Del Potro și Isner să fie primii doi campioni pe 2018. De văzut dacă acest trend va continua în Monte Carlo, turneul care e mai deschis decât în alți ani.

Poate fi un moment de cotitură pentru Djokovic, Monte Carlo fiind un loc special pentru el (în 2013 el a fost cel care i-a oprit lui Nadal seria de 46 de meciuri câștigate la rând). Sau poate fi un nou turneu dominat clar de Rafa, ca în vremurile bune. Iar apariția lui de la Cupa Davis a fost încurajatoare. Sau poate va fi momentul unui jucător din noua generație ori a unuia din garda mai veche.

Cam asta propune turneul de la Monte Carlo și implicit începutul sezonului de zgură. Va câstiga Rafa al 11-lea titlu și-și va continua dominația pe zgură ? Se va regăsi Nole? Poate Dominic Thiem să-și facă loc și mai mult pe zgură? Cum cei trei au nimerit pe același sfert de tablou, cel mult o întrebare dintre acestea trei își va găsi răspuns pozitiv.

Rafa Nadal caută al 11-lea titlu, dar are un traseu cu capcane și doar un turneu jucat în 2018

Rafael Nadal a ajuns la Monte Carlo cu doar șapte meciuri jucate în 2018; acesta va fi abia al doilea lui turneu, după Australian Open. Revenit la Cupa Davis după accidentarea suferită la șold, pentru care a avut nevoie de aproape trei luni de pauză, Rafa și-a câștigat autoritar cele două meciuri la simplu și a dat semnalul pe care mulți îl așteptau: arată că e sănătos, joacă fără dureri și jocul e acolo. Discursul lui a fost moderat după fiecare meci câștigat săptămâna trecută, dar a transmis că se simte bine, accidentarea nu-l mai supără și e gata să înfrunte marea provocare.

Care provocare este de a repeta performanțele reușite anul trecut pe zgură sau chiar de a ridica și mai mult ștacheta. Nu ar fi de mirare dacă va reuși asta încă o dată; lui Rafa îi plac provocările și știe ce are de făcut când e încolțit. Cert e că n-are loc de eroare; ca să-și păstreze locul 1, Nadal trebuie să ia titlul săptămâna aceasta. Altfel, Roger Federer va reveni lider mondial.

La Monte Carlo, traseul lui Rafa nu arată grozav pe hârtie. În jumătatea lui de tablou sunt trei jucători de top 10 (Dominic Thiem, Grigor Dimitrov, David Goffin), plus Novak Djokovic. Are însă un prim meci relativ ușor, de acomodare, cu Aljaz Bedene (sau un jucător din calificări) iar după începe greul: în turul III îl va întâlni pe unul dintre Kokkinakis, Khachanov sau Gilles Simon, urmând ca în sferturi să-l întâlnească pe Dominic Thiem sau pe Novak Djokovic.

Novak Djokovic caută soluții salvatoare pentru a-și recăpăta forma

Pentru prima dată după foarte mulți ani, Novak Djokovic vine la un turneu după ce a suferit trei înfrângeri consecutive. Problema cea mai mare nu este neapărat seria de înfrângeri, cât groapa în care pare că e intrat sârbul de ceva vreme. La Indian Wells și Miami a părut complet transfigurat, epuizat și fără soluții, mărturisind că la acel moment ii este imposibil să joace așa cum își dorește. După cele două înfrângeri suferite în SUA, Nole a renunțat la colaborarea cu Andre Agassi și Radek Stepanek, ultimul venind în echipa sarbului la începutul sezonului. “Am avut cele mai bune intenții în a-l ajuta pe Novak. Dar de prea multe ori nu am căzut de acord asupra multor lucruri”, a spus Agassi.

La scurt timp după anunț, Novak Djokovic a început antrenamentele pe zgură la Marbella, la academia lui Pepe Ymaz (care face parte în continuare din echipa lui), alături de Marian Vajda, cel care l-a mai antrenat din 2006 și până în 2017, când sârbul a decis să-și concedieze întreaga echipă.

Revenirea lui Vajda în echipa lui Nole ar putea fi soluția salvatoare pentru sârb. Este omul care îl cunoaște, poate, cel mai bine pe Djokovic, a fost alături de el în mai toate momentele importante și dată fiind situația, pare omul potrivit la locul potrivit.

Pentru un jucător fără încredere și cu puține meciuri în picioare cum e Djokovic acum, traseul lui la Monte Carlo nu pare deloc promițător. Primul meci va fi împotriva unui jucător din calificări, ar putea urma Borna Coric (vs. Julien Benneteau), Dominic Thiem și Rafa Nadal, adică exact ce nu are nevoie un jucător în căutare de victorii și încredere.

Dominic Thiem și relația specială cu zgura

Cu deja un titlu câștigat anul acesta pe zgură, Dominic Thiem este considerat de mulți singurul adversar care ar putea să-i pună probleme pe zgură lui Rafa Nadal. Este de altfel și singurul jucător care l-a învins anul trecut pe zgură pe Nadal, în sferturi, la Roma. Șapte din cele nouă titluri ale austriacului sunt câștigate pe această suprafață.

Și totuși, în ciuda relației excelente pe care o are cu suprafața roșie, acest început de sezon nu-l găsește pe Domi așa cum și-ar fi dorit el. Austriacul vine după o pauză lungă și după o accidentare suferită la gleznă, în timpul turneului de la Indian Wells. Semnele venite dinspre el sunt totuși bune: a declarat că se simte pregătit pentru Monte Carlo, unde, în mod surprinzător nu a reușit să treacă de turul trei în ultimii doi ani.

Nici anul acesta nu-i va fi tocmai ușor. Ar putea juca în turul doi cu învingătorul meciului Rublev/Hasse, în turul trei cu Novak Djokovic și în sferturi cu Rafael Nadal.

Next Gen și Garda Veche

Din jucătorii noii generații, Sascha Zverev iese cel mai mult în evidență pe zgură. Are titlu de Masters câștigat pe zgură, are victorii importante, dar în primele lui meciuri pe zgura, la Cupa Davis, n-a convins neapărat. În apărarea lui, aproape nimeni nu pare convingător pe zgură când îl are în față pe Nadal.

Partea lui de tablou e înțesată de specialiști pe zgură. Cu excepția primului meci, unde l-ar putea întâlni pe Gilles Muller, neamțul ar putea juca cu Fabio Fognini în turul trei, iar în sferturi cu Lucas Pouille, Diego Schwartzman sau Richard Gasquet.

De urmărit este și Borna Coric, care vine după un sezon de hard impresionant; croatul nu-i deloc străin de zgură și ar putea fi un adversar periculos pentru mulți. El începe cu Julien Benneteau, în turul doi putându-se întâlni cu Nole.

Dinspre jucătorii mai experimentați, veștile sunt amestecate. Marin Cilic are un tur doi de foc, indiferent de adversar (Verdasco vs. Cuevas) și niciodată nu a excelat pe zgură. Tomas Berdych e departe de forma obișnuită și are de trecut un test greu în primul tur cu Kei Nishikori. David Goffin se simte ca peștele în apă pe zgură, dar accidentarea suferită la ochi l-ar putea da înapoi. Iar Grigor Dimitrov, care-i pe partea de tablou a lui Rafa, nu a mai legat două victorii la rând de la Rotterdam.

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi