Monica pierde finala Wimbledon, însă eșecul drastic nu-i scade din merite pentru acest turneu

Radu Marina | 15 iulie 2017

Mult mai experimentate ca echipă, Makarova și Vesnina nu au lăsat nimic gratis și au controlat cap-coadă meciul, dovedindu-se exact genul de dublu peste care nu vrei să dai la capătul unui traseu lung, frumos și greu, atunci când ai nevoie de ceva extra pentru a câștiga finala.

Într-un meci început târziu, după ce finala de dublu masculin a dat peste cap programul zilei, Monica Niculescu și Hao-Ching Chan au pierdut finala de dublu la Wimbledon în fața rusoaicelor Makarova / Vesnina, 6-0, 6-0. Meciul a avut, totuși, destule game-uri strânse, dar Monica și Hao Ching nu au reușit să câștige niciunul dintre punctele importante sau să prindă puțin momentum. Performanța de a ajunge în finala Wimbledon rămâne însă importantă și de ținut minte pentru Monica. Dovadă zâmbetele ei generoase de la ceremonie. Iar scorul nu șterge parcursul remarcabil avut de Moni la Wimbledon.

*

Apropo de înfrângeri dure, Magdalena Rybarikova spunea după semifinala pierdută la fel de clar împotriva Muguruzei: ,,Ok, am pierdut 1-6, 1-6, a fost un meci scurt, sunt dezamăgită, dar îţi dai seama ce ar fi însemnat să pierd cu 8-6 în decisiv. Aş fi fost atât de aproape şi totuşi atât de departe să câştig, iar dezamăgirea ar fi fost şi mai mare. Acum, merg mai departe şi o felicit pe adversară pentru cum a jucat”. Cred că asta se poate aplica şi în meciul de astăzi. A fost un meci scurt, cu nişte adversare care au făcut un meci perfect, iar dezamăgirea, în ciuda scorului atât de clar, cred că nu-i mai mare decât ar fi fost în cazul unui decisiv încheiat cu 13-11, cum s-a întâmplat astăzi în finala de dublu a băieților, câştigată de Kubot şi Melo după mai bine de patru ore de dramatism.

Deşi Monica şi Chan au început meciul foarte bine, au revenit de la 0-40 în primul game, apoi Monica a salvat o minge de break în game-ul al doilea cu un rever în lungul linie excelent, treptat rusoaicele şi-au impus jocul, au lovit din ce în ce mai puternic şi au avut răspuns la orice. În ciuda scorului din primul set, pe teren lucrurile nu au arătat nicicum atât de dezechilibrat. Monica şi partenera ei au avut şanse, au reuşit multe lovituri bune, însă nu au putut să lege jocul, să lege punctele, iar asta le-a săpat din ce în ce mai mult încrederea. Makarova/Vesnina nu au avut nicio slăbiciune astăzi; au fost solide de pe baseline acolo unde au dominat categoric (Monica a mai reuşit în câteva rânduri să le ţină piept în schimburi, insuficient însă), foarte atente la fileu, în special Makarova care a gestionat bine slice-ul Monicăi. Slice de forehand cu care Monica a reuşit vreo 4-5 retururi câştigătoare, dar din nou, insuficient pentru că jocul nu s-a legat; după un astfel de punct urma fie un retur în fileu ori prea scurt al lui Chan, fie un punct bine construit al rusoaicelor.

Pe lângă asta, serviciul a fost lovitura care le-a dat înapoi pe Niculescu şi Chan. La Chan s-a simţit problema la umăr din meciul de ieri; a fost reţinută, a servit de fiecare dată fără viteză şi doar să pună mingea în teren, iar viteza la serviciul Monicăi nu a depăşit 75 mph (!), lucru care avea să-și găsească o explicație la discuția Monicăi cu 30-0 de după meci. Rusoaicele au preluat mai de fiecare dată controlul încă de la retur, de aici şi procentul de doar 38% din puncte câştigate cu primul serviciu, iar cu al doilea au câştigat doar 3 puncte în tot meciul.

În setul doi, deja Monica şi Chan nu mai aveau niciun reper. Au jucat la întâmplare, păreau stresate că nu iese nimic şi, pe măsură ce se adunau game-urile în dreptul rusoaicelor, erau din ce în ce mai încordate şi panicate, iar asta s-a simţit în deciziile luate în momentele importante. Au avut ocazia în câteva rânduri să-şi facă serviciul ori să facă break, dar fie era o lovitură care ieşea de puţin out, fie era un serviciu foarte bun al rusoaicelor, care anula totul.

Chiar dacă turneul se încheie cu o astfel de înfrângere, Monica pleacă de la Wimbledon cu o experienţă uriaşă şi cu încă o căsuţă bifată. A jucat pentru prima dată pe terenul central, a simţit ce înseamnă să fii într-o finală de Slam şi are o grămadă de motive să fie mulţumită de acest rezultat, mai ales că drumul până aici nu a fost deloc uşor, după atâtea accidentări şi probleme de sănătate.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi