Monica Niculescu se impune în duelul românesc cu Patricia Țig, câștigă meciuri consecutive pentru prima dată din ianuarie

Radu Marina | 4 august 2017

Monica Niculescu (favorită 6) o va întâlni în sferturi pe Julia Goerges (cap de serie 4), recenta finalistă de la București, unde a învins două românce înainte de a pierde la a treia. Meciul Monicăi începe imediat după cel dintre Simona Halep și Ekaterina Makarova (21:00, ora României); ambele, programate pe Grandstand.

Monica Niculescu o învinge pe Patricia Ţig în două seturi într-un meci complicat şi disputat, se califică pentru a doua oară în acest sezon într-un sfert de finală WTA.

Ultima dată când Moni a reuşit să lege 2 victorii într-un turneu a fost acum câteva luni bune, chiar în prima săptămână a sezonului, la Hobart, când reuşea să ajungă în finală. De acolo însă au început şi problemele pentru ea; au apărut câteva accidentări, nu s-a mai putut antrena normal, fizic nu a fost nici pe departe la cel mai bun nivel, iar asta s-a reflectat în rezultatele ei după acea finală: 6 înfrângeri consecutive, doar 2 victorii şi ieşirea din top 50.

Acum însă reuşeşte să continue şi confirmă momentul bun în care se află după rezultatul excelent de la Wimbledon, unde a ajuns până în finală la dublu. Cu siguranţă meciurile jucate la Londra au ajutat-o pe Moni atât pe plan fizic – acolo unde avea nevoie de meciuri în picioare, cât şi la nivel de încredere. De fapt, Monica simţea că joacă din ce în ce mai bine chiar de la Wimbledon, acolo unde spunea că, în ciuda înfrângerii cu Rybarikova, a jucat la un nivel foarte bun, iar dacă va continua cu acel nivel, cu siguranţă îşi va reveni.

Şi în meciul cu Patricia a arătat, într-adevăr un nivel bun de joc, iar în momentele importante a fost grozavă. Deşi a început meciul mai greu, pierzându-şi devreme serviciul, Monica a săpat treptat în încrederea Patriciei, fie cu vreo super lovitură fie cu răbdarea de a sta în punct, de a lupta pentru fiecare minge şi de a nu ceda.

În primul set, momentul cheie a fost la 4-4. Aici, Patricia a avut câteva mingi de break – una ratată după un forehand ieşit de puţin afară, iar la celelalte două, Moni a venit cu un rever câştigător şi două scurte impecabile. Cumva de aşteptat, după  mingile de break ratate, Pati a fost mai nervoasă, a încercat să fie foarte agresivă, forţând loviturile şi greşind (au fost 4 erori neforţate) iar asta a costat-o setul.

Setul doi a găsit-o pe Patricia mult mai relaxată, neaşteptat de relaxată, iar asta o face să joace un tenis foarte compact cu lovituri pline de pe ambele părţi şi cu soluţii pentru orice. A făcut break-ul după 2 retururi direct câştigătoare consecutive, a dictat cu forehand-ul, a răspuns foarte bine la jocul variat propus de Monica şi s-a dus rapid la 2-0. În tot acest timp, Monica a încercat să o încurce cu venirile în faţă, a chemat-o de câteva ori la fileu şi a jucat-o constant pe rever. Reverul Patriciei rămâne o slăbiciune a jocului ei; deşi chiar ea spunea că de când lucrează cu Răzvan Sabău că şi-a îmbunătăţit considerabil reverul, în momentele importante însă, de tensiune, se simte că nu are încredere sufiecientă şi e nesigură pe lovitura asta – iar Monica a profitat de câteva ori, mai ales pe finalul meciului.

Deşi a fost egalată, Patricia a continuat să returneze agresiv, a fost atentă la fileu (acolo unde a fost foarte sigură cu voleurile drive) iar cu forehand-ul a făcut o treaba tare bună, reuşind astfel să conducă cu 4-2, iar mai apoi cu 5-4 şi având o minge de set. Aici, Monica a fost inspirată; a încercat să stea mai mult în raliu pentru a provoca eroarea, a pus 2 scurte la care Ţig nu a avut niciun răspuns, iar după un forehand ieşit cu mult afară al Patriciei a reuşit să egaleze la 5. Niculescu a continuat să joace foarte bine şi în tiebreakul care a urmat, acolo unde tactica principală a fost să joace şi mai mult pe reverul Patriciei (de unde au venit majoritatea erorilor) şi să continue cu scurtele care i-au adus multe puncte; de altfel, Monica a închis meciul după o nouă eroare cu reverul a Patriciei, alăturându-se Simonei Halep în sferturile de finală.

Pentru Pati, la rându-i venită după accidentări, rămâne o săptămână în care a reuşit să oprească seria de 7 înfrângeri consecutive, iar începutul de hard american e încurajator; sunt două meciuri în care Patricia a părut că joacă fără nicio jenă, au fost pe alocuri momente de joc bune, iar dacă reuşeşte să ţină departe problemele de sănătate cu siguranţă îşi poate redresa sezonul.

În meciul următor Monica o va întâlni pe Julia Goerges, care a trecut de Alison Van Uytvanck într-un meci maraton de aproape 3 ore, încheiat cu 7-6 în decisiv. Va fi a 5-a întâlnire dintre cele două, fiind 2-2 la H2H, cu ultimul meci câştigat de Monica. Goerges e tipul de jucătoare pe care Monica o poate deraia cu jocul ei, poate provoca multe erori cu schimbările de ritm şi cu variaţia, iar de regulă pentru o jucătoare care riscă atât de mult, Monica nu-i cel mai la îndemână adversar.

***

 

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Merită! 😉 Și, în plus, susții site-ul pentru proiecte de conținut viitoare. Poți cumpăra revista de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi