Monica, Horia și Florin mai așteaptă pentru primul titlu al anului: finale pierdute la Hobart, Auckland și Sydney

Treizecizero | 17 ianuarie 2015

Foarte aproape de împlinirea a 30 de ani, Horia Tecău spune că obiectivele pentru 2015 sunt altele: el și Jean Julien Rojer vor ținti cu precădere turneele mari.

Similitudinile au continuat în cazurile lui Florin Mergea și Horia Tecău. După ce, cu o zi înainte, câștigaseră în semifinale în maniere aproape identice (la o diferență minimă în super tiebreak), cei doi coechipieri din echipa de Cupa Davis au pierdut cu un scor asemănător finalele jucate azi la Auckland și Sydney. Din păcate, și Monica Niculescu li s-a alăturat pe listă, ea fiind de asemenea învinsă în a treia finală românească a zilei.

La Auckland, Florin Mergea și Dominic Inglot au condus cu 4-1 și au servit pentru primul set la 5-3, dar și-au cedat serviciul la zero. În game-ul următor, Florin și Dominic au avut o minge de break și de set, salvată însă. Adversarii lor, Klaasen și Paes, au jucat mai bine tiebreak-ul care a urmat și l-au câștigat confortabil, cu 7-1. Setul doi a avut un scenariu parțial inversat. Klaasen și Paes au condus cu 5-2 și și-au pierdut serviciul când au servit pentru set și meci. Reveniți pe servă, Mergea și Inglot au cedat însă, pierzând, 7-6, 6-4.

La 41 de ani, Leander Paes a ajuns la al 55-lea titlu al carierei sale, din 93 de finale. Indianul are cel puțin un titlu în fiecare sezon din 1997 încoace.

Tot un jucător cu mare experiență s-a ales cu trofeul și în finala de la Sydney. Horia Tecău și Jean Julien Rojer au pierdut cu 6-4, 7-6 finala jucată în fața perechii Bopanna / Nestor. Diferența a fost că perechea româno-olandeză a venit mereu din spate pe tabela de scor, nereușind să conducă în niciun moment.

După 8 titluri anul trecut, Horia și Rojer spun că obiectivul lor pe 2015 îl reprezintă turneele mari. „Anul trecut am jucat foarte mult și am resimțit asta pe final de an. Anul acesta vrem să ne concentrăm pe competițiile importante. Avem deja un an împreună, știm la ce să ne așteptăm, iar acum vom încerca să trecem la nivelul următor, să încercăm să câștigăm în turneele mari, în Mastersuri și în Slamuri. Acesta este următorul obiectiv: să câștigăm un titlu de Grand Slam”, a spus Horia, care luni împlinește 30 de ani.  

Diferența față de 2014 va veni și din program. Anul trecut, spune Horia, cei doi au simțit nevoia să joace mai multe turnee după un start de sezon neconcludent: „A trebuit să adăugăm turnee în program pentru că voiam să jucăm mai multe meciuri.  A doua parte a anului a fost mult, mult mai bună”.

Rojer a vorbit și el la Sydney despre cum ar putea fi îmbunătățit bilanțul din 2014: „Am discutat amândoi despre strategie, cum să jucăm mai agresiv în anumite situații, în special să fim agresivi atunci când apar oportunități în timpul meciurilor. Am vrut să lucrăm amândoi la capitolul viteză, să fim un pic mai rapizi pe teren. E un punct forte al meu și e o zonă în care și Horia a simțit că poate să lucreze. Încercăm să fim mai buni la acest capitol”.

La rândul  ei, Monica Niculescu a pierdut, alături de partenera ei din această săptămână, Vitalia Diatchenko, finala de la Hobart, 5-7, 3-6 cu Bertens și Larsson, aceleași care câștigaseră în fața Ralucăi Olaru în semifinale. Într-o finală jucată pe un vânt deranjant, cuplul româno-rus a condus cu 4-1 în primul set, dar sarabanda break-urilor care a urmat s-a sfârșit cu pierderea momentumului și a primului set. 

La simplu, Heather Watson a câștigat al doilea titlu al carierei, după 6-3, 6-4 cu Madison Brengle, în vreme ce la Auckland, cehul Jiri Vesely a câștigat, 6-3, 6-2, cu Adrian Mannarino, în ceea ce a fost primul titlul al carierei pentru Jiri. Venit din calificări, Vesely i-a învins pe traseu pe Ernests Gulbis și pe Kevin Anderson. 

Dar rezultatul weekendului a fost reușit de Viktor Troicki. Venit, la rându-i, tot din calificări, sârbul a câștigat prima finală din istoria ATP jucată între doi jucători proveniți din calificări, 6-2, 6-3 cu Mikhail Kukushkin. Culmea, Troicki și Vesely se vor întâlni în primul tur la Australian Open.

Pentru sârb e un rezultat care-i aduce o satisfacție enormă, punctul de exclamare pe o revenire spectaculoasă în prim-plan. Întors în circuit după un an de absență, din cauza suspendării primite pentru că nu a făcut un test anti-doping, Troicki a luat totul de la zero în vara trecută, jucând multe turnee challenger și reușind să se strecoare ocazional, via wild-carduri și calificări, pe tablourile turneelor mai importante. De data asta a mers până la capăt, reușind abia al doilea titlu al carierei (din șase finale). Troicki ajunge, astfel, până pe locul 53 în lume, după ce anul trecut era în zona locului 800.

„Am muncit mai mult ca oricând și mă simt foarte bine din punct de vedere fizic. Am jucat opt meciuri aici și n-am probleme. Am multă încredere în mine și în corpul meu și simt că pot să obțin lucruri mari”, a spus fostul număr 12 mondial, care și-a propus să urce până în Top 10. „Sunt foarte fericit. Multe emoții, pentru că a fost un drum greu și lung până aici. Când am revenit în circuit, am privit lucrurile ca pe o a doua șansă, o a doua carieră. A fost frumos, un comeback frumos. Sunt mult mai fericit pe teren, mă bucur într-un alt fel de tenis față de anii trecuți, mă simt mai împlinit și mai împăcat cu mine”, spune Viktor.

 

De la revenire și până acum, Troicki a adunat nu mai puțin de 51 de victorii. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi