Mister Hertogenbosch: Horia Tecău, al patrulea titlu din carieră la turneul olandez. Cum se updatează bilanțul românilor în 2014

Adrian Țoca | 21 iunie 2014

Horia Tecău a câștigat pentru a patra oară în ultimii cinci ani turneul pe iarbă din Olanda. Singurul an când nu l-a câștigat? A fost în finală.

Nici anul acesta Hertogenbosch nu ne-a dezamăgit când s-a tras linie. N-a mai fost incredibilul bilanț de anul trecut, când trei români (Horia, Simona și Irina) s-au încoronat campioni, dar ai noștri tot au plecat cu un titlu din Olanda. Grație aceluiași Horia Tecău, cel care devine un specialist pe iarba de la Hertogenbosch, care devine cel mai de succes turneu al românului. Pentru a patra oară în ultimii cinci ani el se impune aici, chiar dacă, între timp, a schimbat partenerii. Precedentele victorii au venit în 2010 și 2012 (cu Lindstedt) și 2013 (cu Mirnyi). În 2011, Horia a jucat de asemenea finala în Olanda, ceea ce duce totalul la cinci finale consecutive aici.

Anul acesta n-a fost simplu, în special asaltul final. Din cauză că programul turneului a fost dat peste cap de ploaie, Horia și Jean Julien au trebuit să joace și semifinala, și finala în aceeași zi. Asta după ce, în sferturi, Tecău câștigase în două seturi duelul românesc cu Florin Mergea. 

În primul meci de azi, cei doi campioni i-au avut de înfruntat pe Granollers și Melzer, doi specialiști ai probei de dublu, chiar dacă succesul lor a venit alături de alți parteneri. A fost o victorie decisă în tiebreak, scor 7-6, 3-6, 10-6, echilibrul rupându-se la 6-6 în decisiv. După câteva ore de pauză, Horia și Jean Julien au revenit pe teren pentru finala cu Santiago Gonzalez (Mexic) și Scott Lipsky (SUA), ajunși în finală fără set pierdut. Gonzalez și Lipsky au câștigat două titluri anul acesta și îi mai învinseseră pe ai noștri la Acapulco, pe hard, în prima parte a anului. De data aceasta, rezultatul a fost favorabil echipei lui Horia. 

Un start rapid i-a văzut pe Horia și Jean Julien desprinzându-se la 5-1, dar salvând apoi trei mingi de rebreak la 5-3, înainte de a închide setul. În manșa secundă s-a mers cap la cap până la 3-3, când perechea româno-olandeză a făcut un break. Lucrurile s-au complicat în game-ul în care Horia/Rojer au servit pentru meci, dar cei doi și-au păstrat cumpătul și au câștigat în tiebreak Scor final: 6-3, 7-6 (3).

Este al patrulea titlu al anului pentru Horia și al 20-lea al carierei sale la dublu. Un rezultat care îi apropie și mai mult pe cei doi de obiectivul calificării la Turneul Campionilor de la Londra. Mai important, în trei dintre anii în care Horia a ajuns în finală la Hertogenbosch, el s-a calificat ulterior și în finala de la Wimbledon, turneul de Slam la care a avut cel mai mult succes. Vom vedea, în săptămânile următoare, dacă povestea se va repeta pentru a 4-a oară.

La Londra, Horia și Rojer sunt favoriți 11 și vor debuta contra finlandezilor Kontinen și Nieminen, cu o probabilă revedere cu Melzer (alături de Feliciano Lopez) în turul 2. 

Cele mai redutabile perechi de pe jumătatea de tablou a lui Horia sunt Peya/Soares și Paes/Stepanek. 

Florin Mergea și Marin Draganja vor avea ocazia unei revanșe cu Granollers/M.Lopez, cei care le-au pus punct aventurii la Roland Garros, învingându-i în semifinale. Ar fi ocazia pentru un alt rezultat excelent reușit de Florin și Marin, cei care au confirmat semifinala de la RG cu o alta, pe iarbă, la Halle.

După victoria de azi, se îmbunătățește și bilanțul românesc din 2014. Am fost răsfățați în aceste prime luni: un total de nouă titluri (1 de simplu – 8 de dublu), cărora li se adaugă șase finale, dintre care, evident, cea de la Roland Garros a Simonei este dintr-o cu totul altă categorie.

 

Trofeele românilor în 2014:

Monica Niculescu, dublu – Shenzen
Monica Niculescu, dublu – Hobart
Florin Mergea, dublu – Vina del Mar
Horia Tecău, dublu – Zagreb
Horia Tecău, dublu – Casablanca
Simona Halep, simplu – Doha
Irina Begu, dublu – Rio
Horia Tecău, dublu – București
Horia Tecău, dublu – Hertogenbosch


Finale:

Horia Tecău, dublu – Rotterdam
Horia Tecău, dublu mixt – Australian Open
Monica Niculescu, dublu – Katowice
Raluca Olaru, dublu – Nurnberg
Simona Halep – Madrid
SIMONA HALEP – ROLAND GARROS

Ce alte rezultate notabile am mai avut: Simona Halep, semifinală la Indian Wells; Florin Mergea, semifinală la Roland Garros (dublu), Irina Begu, semifinală la Oeiras.   

 

Bilanțul titlurilor lui Horia

Total: 20

cu Jean-Julien Rojer – Zagreb (2014, indoor hard), Casablanca (2014, zgură), București (2014, zgură), Hertogenbosch (2014, iarbă) 

cu Robert Lindstedt – Casablanca (2010, zgură), Hertogenbosch (2010, iarbă), Bastad (2010, zgură), New Haven (2010, hard), Casablanca (2011, zgură), Bastad (2011, zgură), București (2012, zgură), Hertogenbosch (2012, iarbă), Bastad (2012, zgură), Cincinnati (2012, hard).

cu Max Mirnyi – București (2013, zgură), Hertogenbosch (2013, iarbă), Beijing (2013, hard)

cu Marcus Daniell – Auckland (2010, hard).

cu Dick Norman – Zagreb (2011, indoor hard)

cu Victor Hănescu – Acapulco (2011, zgură)


Finale pierdute de Horia: 14

cu Jean-Julien Rojer – Rotterdam (2014, indoor hard)

cu Robert Lindstedt – Wimbledon (2010, iarbă), Brisbane (2011, hard), Hertogenbosch (2011, iarbă), Wimbledon (2011, iarbă), Washington (2011, hard), Beijing (2011, hard), Rotterdam (2012, hard indoor), Madrid (2012, zgură albastră), Wimbledon (2012, iarbă).

cu Max Mirnyi – Sydney (2012, hard), Delray Beach (2012, hard)

cu Andrei Pavel – Kitzbuhel (2009, zgură)

cu Victor Hănescu – Stuttgart (2009, zgură) 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi