Miss Voință: Simona mai întoarce un meci complicat, o învinge încă o dată pe Petkovic, merge în sferturi la Cincy

Adrian Țoca | 21 august 2015

Simona Halep va juca pentru al treilea an consecutiv în sferturile de la Cincinnati, după o altă victorie muncită cu Andrea Petkovic.

Simona Halep a stat iar pe teren peste două ore și jumătate, dar a făcut-o cu folos: după un alt meci epuizant, Simo a trecut de Andrea Petkovic și va juca în sferturile de finală la Cincinnati. 

Când jocul intră în zonă mai greu, Simonei tot îi mai rămâne o calitate pe care să se bazeze și la care este, de asemenea, Top 3 mondial: voința. Încă o dată, Simo a scos la capăt un meci foarte dificil și a făcut-o refuzând pur și simplu să piardă. A stat pe teren 2 ore și 40 de minute, a revenit de la set pierdut, a frânt ambiția lui Petkovic și a făcut să fie tot ca ea. She found a way. Premiul este încă un sfert de finală, încă un turneu onorat cum se cuvine, încă o oportunitate la o fază finală. 

Sunt puține lucruri care i se pot reproșa lui Petkovic după acest meci. Andrea a jucat excelent, a dominat în prima parte, a dat tonul meciului de la început și s-a agățat disperată de ultimele șanse, atunci când ele i s-au prezentat. Și tot nu i-a ajuns pentru a obține o victorie pe care și-o dorea mult, mult de tot. Anul trecut, cele două au dat două bătălii intense și de fiecare dată Petkovic a privit cum Simona salută zâmbitoare publicul la final. Dacă mai adăugăm la cele două confruntări amintite și finala de la Nurnberg, din 2013, scena primului titlu al carierei Simonei, e limpede că germanca devine una dintre adversarele ei preferate. Azi, după ce a felicitat-o grațios pe româncă la fileu, Petko a părăsit terenul înlăcrimată, și e greu să nu empatizezi cu ea, măcar un pic. A dat tot, dar tot-ul ei este sub aproape tot-ul Simonei.

Un schimb de break-uri în primele două game-uri ale meciului a fost urmat de o serie de hold-uri solide de ambele părți. Dar, de pe la jumătatea setului inaugural, germanca era sesizabil în control, îmbrâncind-o de-a lungul și de-a latul terenului pe Simona, ceva mai reținută în exprimare. Andrea a fost jucătoarea mai agresivă; a dominat cu reverul și a ținut-o pe Simona mereu în alergare. Când s-a ajuns la 5-4, cu Halep servind ca să stea în set, Petkovic și-a asumat riscurile și a lovit două drive-volley-uri consecutive, obținându-și meritat setul.

Dar era cumva limpede că meciul nu e gata așa ușor, chiar dacă Simona nu părea decisă ce să aleagă din acest meci. S-a limpezit la începutul setului secund, când game-ul de la 0-1 a dat semnalul că începe să-și ridice nivelul. A jucat impecabil toate cele cinci mingi de break de care a beneficiat Petko, apoi a făcut break-ul imediat. Deși a cedat avantajul pentru scurt timp, Simona a continuat să pună presiune pe adversară și a început să ia inițiativa și să lovească mai adânc și mai agresiv. Două servicii solide – capitol care azi a mers mult mai bine pentru româncă – au făcut sandwich break-ul de la 3-4, iar setul era securizat. În ciuda unui tratament la piciorul stâng, același care a pus probleme și la Toronto, care a ridicat iar semne de întrebare în privința abilității ei de a termina meciul.

În vreme ce pe terenurile de lângă ele se juca un tenis de cel mai înalt nivel, fetele n-au rămas câtuși de puțin datoare. Într-o ploaie de schimburi spectaculoase și alerte, game-urile s-au succedat în continuare ca niște mici războaie, iar momentumul s-a tot codit dintr-o tabără în alta. Îndeosebi primul game din decisiv, o copie în miniatură a întregului meci. Andrea a avut patru mingi de game, Simona, patru de break, dar începuse să se simtă deja plusul româncei. Chiar dacă au mai fost greșeli sau momente bune nespeculate, chiar dacă și-a mai strigat din când în când lucruri precum Gândește când lovești mingea aia! În același timp însă, Simona a strecurat câteva zâmbete ștrengărești către boxa ei între puncte și a chicotit de-a dreptul după un challenge precum cele ale lui Federer de pe timpuri, semn că tensiunea meciului era bine controlată, iar ea știa că are ascendentul. Simona era, de acum, în starea ei care impune respect și nesiguranță adversarei, cu un limbaj al corpului asigurator pentru cei de acasă, siguranță certificată de mingi plasate sfidător pe linie, raliuri duse până la ultima picătură de energie sau soluții demoralizante, precum aceasta. 

Andrea a muncit în continuare, a adus partea ei de contribuție la calitatea meciului și a refuzat să moară ușor; a recuperat break-ul și a avut chiar 40-15 la 2-2. Simona a venit iar din urmă și a anulat tentativa de evadare a Andreei, apoi i-a aplicat lovitura de grație, salvând alte trei mingi de break în game-ul următor, înainte de a consolida pentru 4-2. Când intraserăm în acel segment al jocului în care punctele au valoare dublă, presiunea apasă și mai tare, iar miza crește, Simona a fost mult prea tare. Disperată, Petko a plâns în on court-coachingul de la 2-5, dar nimic nu se mai putea face pentru ea la acel punct.

Simona a câștigat astfel un al doilea thriller la rând cu Petkovic și a scos la capăt alt meci greu în trei seturi în segmentul de hard nord-american. Cresc însă îngrijorările legate de starea ei fizică – a repetat, la final de meci, că se simte teribil de obosită – dar programarea meciului următor ar trebui să o ajute. Joacă în fix 24 de ore, adică tot ultima în sesiunea de seară, pe Centre Court de astă dată, cu Anastasia Pavlyuchenkova. Marele meci cu Victoria Azarenka nu s-a produs nici de această dată, bielorusa, al cărei reviriment continuă să se amâne, trebuind să se retragă din meciul cu Pavs, la 1-6, 3-0.

Cu Pavlyuchenkova, Jucătoarea noastră a câștigat toate cele patru întâlniri anterioare cu Pavs, toate jucate pe hard, trei dintre ele datând din 2013, anul exploziei Simonei. De fiecare dată, rusoaica a fost un adversar convenabil ca matchup, iar o victorie confortabilă ar fi exact ce are nevoie Simona acum. 

Mai cu seamă că ea este la doar două victorii distanță de revenirea pe locul 2 în lume. Dacă va trece de Pavlyuchenkova, românca va juca pentru un loc în finală cu învingătoarea dintre Anna Schmiedlova și Jelena Jankovic. Celelalte sferturi sunt Serena Williams – Ana Ivanovic și Elina Svitolina – Lucie Safarova.

   

Abonează-te la noul format de newsletter Treizecizero, conținut extra față de site

* indicates required
Email Format

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi