Fast
Bună săptămână, Mihaela!

Mihaela Buzărnescu pierde în prima finală WTA a carierei, dar are de ce să fie mândră

Treizecizero | 13 ianuarie 2018

Mihaela Buzărnescu a fost învinsă de belgianca Elise Mertens în finala turneului de la Hobart, prima a carierei româncei. Mertens își păstrează astfel titlul cucerit anul trecut tot în fața unei românce, Monica Niculescu. Într-o finală afectată zdravăn de ploaie, Mertens s-a impus cu 6-1, 4-6, 6-3, devenind prima jucătoare din istoria de 25 de ani a acestui turneu care-l câștigă de două ori.

În total, au trecut șapte ore de la prima minge și până când cele două finaliste și-au dat mâna la fileu, din cauza a trei opriri cauzate de ploaie. Mertens a fost cea care a gestionat mai bine condițiile în care s-a jucat meciul; într-un început ezitant de ambele părți, ea a fost prima care și-a consolidat serviciul, intrând în prima pauză de ploaie cu un avantaj de 3-1. L-a consolidat la reluare cu un alt break, și a dominat restul setului, depășind-o pe Mihaela când aceasta a venit la fileu și păstrându-și erorile neforțate sub control. Aici s-a făcut, de altfel, diferența în acest prim set: dacă Mertens a avut doar 6 UE, Mihaela a totalizat 17.

Însă acest raport între loviturile câștigătoare și erori s-a schimbat substanțial pentru Buzărnescu în manșa următoare. Începutul setului secund a fost iar oprit de ploaie, după ce Mihaela a salvat o minge de break la 1-2. Alte două ore mai târziu, când meciul s-a reluat, românca și-a pus în valoare jocul creativ și a început să găsească mai ușor soluții; ca și în meciurile anterioare, Mihaelei i-a luat mai mult să o descifreze pe oponenta sa. Game-urile făcute pe serviciu au ajutat-o să-și găsească încrederea și să intre în meci. Iar în momentul decisiv al setului, la 4-4, ea a făcut break-ul decisiv, datorită unui schimb lung și intens, în care reverul ei a făcut diferența. Un alt hold sigur mai târziu și Mihaela împingea finala în setul trei.

Dar Mertens a jucat bine și a forțat rapid un moment cheie în game-ul patru, când, la 2-1, după ce Mihaela a salvat două mingi de break, belgianca și-a procurat o a treia, la care Buzărnescu a trimis un voleu în fileu. A fost suficient pentru ca Elise să fugă cu meciul și cu trofeul. Nici a treia întrerupere cauzată de ploaie, la 5-2 pentru Mertens, nu a mai deraiat-o pe aceasta. Mihaela și-a ținut serviciul imediat după reluare, salvând și o minge de meci, însă nu a putut recuperea break-ul în game-ul imediat următor.

În ciuda înfrângerii, rămâne o altă săptămână memorabilă pentru Mihaela – în ton cu cele de la Linz, când a venit din calificări și s-a oprit în semifinale, sau zilele de la US Open, de anul trecut, când și-a obținut prima dată un loc pe tabloul principal al unui Slam. Și cu siguranță nu va fi ultima oară când o vom vedea pe Mihaela impresionând cu jocul și cu rezultatele ei. Acum pe locul 44 în lume, un nou career-high, Mihaela va debuta în al doilea ei Slam luni seara, contra lui Caroline Wozniacki.

„Indiferent de ce se întâmplă, poți reuși orice îți propui dacă crezi cu adevărat. Dacă ai oamenii potriviți lângă tine, atunci nu contează vârsta. Sper să pot fi un exemplu pentru alți oameni.”

Mihaela Buzărnescu