Mihaela Buzărnescu intră convingător în lumea bună a tenisului, împlinirea unui an excelent

Camelia Butuligă | 10 octombrie 2017

Cu victoria de azi, Mihaela intră în premieră în top 100, o țintă după care aleargă de multă vreme. E consecința unui an foarte bun în circuitul ITF, care a ajutat-o să facă până acum un salt de 277 de locuri în clasament față de sfârșitul lui 2016.

Dacă e cineva care n-a mai văzut-o jucând pe Mihaela Buzărnescu până azi, și-a ales bine meciul: ieșită din calificări la Linz fără să piardă mai mult de 4 gameuri pe set, Mihaela a învins-o în primul tur pe Anett Kontaveit (favorita 4 și autoarea unui sezon bun), scor 7-6(8), 6-3. Cu victoria de azi, Mihaela intră în premieră în top 100, o țintă după care aleargă de multă vreme. E consecința unui an foarte bun în circuitul ITF  și nu numai, ea calificându-se pe tabloul principal la US Open. Toate aceste eforturi au ajutat-o să facă până acum un salt de 277 de locuri în clasament față de sfârșitul lui 2016.

Teoretic, mai sunt câteva jucătoare care ar putea-o depăși. Dar în Race e deja pe 93, ceea ce înseamnă că mai devreme sau mai târziu va fi Top 100 în clasamentul oficial.

Înaltă și subțire, Buzărnescu este stângace și are un joc variat și inteligent, care mi-a adus aminte pe alocuri de cel al Timeei Bacszinski. Are un serviciu eficient, cu care câștigă mai ales prin plasamentul inspirat decât prin forță brută. Azi a avut procentaje bune și a salvat 10 din cele 14 mingi de break avute de Kontaveit. În schimburi, loviturile sale sunt foarte flexibile și bine plasate, putând deschide terenul pe ambele părți cu crosuri închise sau împingând adversara în spate cu lovituri liftate în colțuri. Poate apăra creativ, folosindu-se de sliceuri defensive și urcă la fileu atunci când are ocazia. Aș include stilul ei de joc ei la categoria ”all-court”, cu un plus de creativitate în alegerea loviturilor. Vizual, este o jucătoare fluidă, îndemânatică, cu un joc plăcut ochiului.

Confruntată cu o adversară cu un joc în forță, Mihaela s-a văzut pusă în dificultate atunci când Kontaveit a început să apese pe lovituri și să atace prima în schimburi. După un început favorabil, în care a condus cu 4-1, Buzărnescu s-a văzut copleșită de loviturile puternice ale adversarei și a pierdut avantajul celor două breakuri. Au urmat momente de frustrare și de presiune a scorului: a trebuit să servească să stea în set la 4-5 și apoi și-a pierdut serviciul la 6-5 când servea pentru set. După un început așa de bun, aceste dezamăgiri puteau s-o coste setul, și am fost foarte curioasă cum avea să gestioneze aceste momente dificile intrând în tiebreak.

Spre lauda ei, Mihaela a rămas conectată la meci și a luptat în continuare într-un tiebreak extrem de strâns, unde, din 18 puncte, 13 au fost minibreakuri și niciuna nu a reușit să se distanțeze la mai mult de un punct avantaj până la final. A fost un set câștigat la fotofiniș, iar acest lucru avea să se reflecte în setul doi, unde Kontaveit nu a mai putut opune aceeași rezistență. Faptul că Mihaela a gestionat mai bine presiunea, făcând mai puține cadouri în momentele cruciale, i-a câștigat meciul.

Dincolo de jocul inteligent, acest lucru m-a impresionat cel mai tare la ea azi; știm cu toții cât de ușor dispare luciditatea și calmul după ce un avantaj confortabil este anulat de jocul adversarei. Meciurile de tenis pot scăpa din mână extrem de repede în aceste cazuri. Faptul că românca, ne-favorită în acest meci, s-a comportat cu acea combinație de maturitate și încăpățânare necesară pentru a câștiga în tenis, îmi dă speranțe pentru viitor.

Iar viitorul apropiat i-o propune ca adversară pe Alja Tomljanovic, croată rezidentă în Australia care are un profil de joc similar cu Kontaveit și care a trecut în trei seturi de Monica Puig. Dacă o va învinge, Mihaela își va întări prezența în top 100 – un parcurs bun la Linz va dovedi că jocul ei se poate translata cu succes din ITF în WTA și că avem o nouă candidată la plutonul constant de românce prezente în elita tenisului mondial.

 

***

Noile tricouri 30-0  sunt acum pe stoc!
„My Forehand” și „Play Hard” sunt disponibile.

Ia-le din Shop 30-0:

 

My Forehand

 

„Play Hard”

 

 

Fă-ți o bucurie sau ia cuiva drag un cadou din Noul 30-0 Shop, aici

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi