Mihaela Buzărnescu avansează la Doha, obține prima ei victorie la un turneu Premier 5

Radu Marina | 12 februarie 2018

Mihaela Buzărnescu a obținut astăzi prima ei victorie într-un turneu Premier 5, după ce a trecut în două seturi, 7-5, 6-4 de Lesia Tsurenko. Cu această victorie, Mihaela și-a asigurat cel puțin locul 41 de săptămâna viitoare, un nou career high ranking.

După Australian Open, Mihaela a făcut o mică escală în SUA, acolo unde a reușit semifinale la turneul ITF de la Midland. Apoi a venit la Doha, unde în principiu trebuia să joace în calificări, fiind favorită principală. Dar cum odată cu retragerea Viktoriei Azarenka (care primise wild card) s-a eliberat un loc pe tabloul principal, Buzărnescu, cap de serie 1 în calificări, a intrat în locul ei, drept ultima jucătoare acceptată pe tabloul principal.

A primit-o astfel în turul întâi a întâlnit-o pe Lesia Tsurenko, pe care o mai întâlnise anul acesta, la Hobart, turneu unde Mihaela a făcut prima ei finală WTA. A fost, de altfel, una dintre puținele ocazii (din circuitul WTA) când Mihaela a întâlnit o jucătoare pe care o știa și cu care mai jucase. Asta, spre deosebire de multe alte meciuri în care totul era (și încă este) absolut nou pentru ea, fiind primul sezon pe care îl începe direct în turneele mari. Poate tocmai pentru că a avut în față o jucătoare de la care știa la ce să se aștepte, Mihaela a început meciul mult prea relaxată, relaxare care a costat-o începutul.

Deși cu un break reușit încă din primul game al meciului, Buzărnescu a părut că nu găsește măsura potrivită a loviturilor. Încerca să fie agresivă, dar fie rata complet lovitura, fie mingea ieșea câțiva centimetri afară. Voia să preia inițiativa, să pună presiune de la prima minge, dar apărea imediat eroarea. Stătea în schimburi cu Tsurenko, construia cu răbdare, dar nu putea finaliza punctul.

Așa s-a ajuns în situația în care Buzz s-a văzut condusă cu 5-1, pierzând cinci game-uri la rând. În timp ce ea arunca în stânga și în dreapta cu erori și nervi, Tsurenko contabiliza inteligent fiecare punct.

Și totuși, un break venit de nicăieri la 1-5, când Tsurenko servea pentru primul set, a schimbat soarta setului și a meciului. A fost momentul în care Mihaela s-a mai liniștit, iar asta a făcut-o să poată executa așa cum trebuie planul de joc; deși impresia era că ea știe ce trebuie jucat împotriva ucrainiencei, totuși, nu putea executa planul așa cum și-ar fi dorit. Break-ul de la 1-5 a fost urmat de alte cinci game-uri la rând pentru româncă, confirmând de fapt ceea ce anticipam. Că are soluții împotriva jocului ucrainiencei și știe ce are de făcut în fața ei, așa cum am văzut de altfel și la Hobart, când i-a lăsat doar patru game-uri.

Asta a și fost povestea de la 1-5 până la finalul meciului: orice ar fi făcut Tsurenko, Mihaela putea face și mai bine. Tsurenko e o jucătoare solidă de pe baseline, dar Buzz e mai incisivă; Tsurenko e o jucătoare care răspundă ritmului, dar Buzărnescu deschide mai bine terenul; Tsurenko are tendința de a sta în raliuri și a accelera cu un forehand înșelător, Buzărnescu e acolo și blochează ori atacă ea prima. Tsurenko se deplasează spre lateral mai greu, Buzărnescu a plimbat-o pe tot terenul cu acele schimbări de direcții impecabile, atât cu reverul cât și cu forehand-ul.

În aceeași notă a continuat și setul doi. Mihaela a făcut devreme break-ul, a controlat tempo-ul și s-a dus rapid la 5-2. Aici a fost un moment de respiro al Mihaelei, cumva firesc după revenirea reușită: a pierdut două game-uri la rând și a ratat cinci mingi de meci. În cele din urmă a reușit să scoată meciul la capăt și să obțină prima ei victorie la un turneu Premier 5, la prima participare.

În meciul următor, Mihaela va avea o misiune dificilă. O va întâlni pe Jelena Ostapenko, care a ajuns la Doha cu destule incertitudini din punct de vedere fizic. La Australian Open a acuzat o serie de probleme la picior, iar la Fed Cup, deși și-a câștigat o parte din meciuri, problemele au continuat. Cele două nu s-au mai întâlnit până acum, iar meciul pare unul de la care nu știi la ce să te aștepți.

Mihaela are cu ce să o deranjeze pe Ostapenko, are loviturile necesare să o deraieze și să-i pună răbdarea la încercare. E un meci în care va trebui să accepte că vor fi și momente în care Ostapenko să domine clar ori să se trezească bruscată din toate părțile, dar și momente în care va trebui să știe să profite de greșelile letonei (care inevitabil vor veni) și să țină de ele, astfel încât să-și creeze un momentum și să intre in meci ori să apese pe accelerație.

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

1. Albumul foto Simona de păstrat

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, a fost epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, pregătim un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Primele pachete cu noul album vor fi disponibile începând cu 20 februarie.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți comanzi un exemplar de aici. 

2. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi