Miami oferă ocazia băieților de a-și regla niște conturi mai vechi sau mai noi

Camelia Butuligă | 29 martie 2017
Sferturile de finală

Pentru al doilea Masters la rând, Zverev și Kyrgios sunt față în față. Deja apar premisele rivalității anticipate între cei doi. Învingătorul va avea apoi ocazia să-i dea replica câștigătorului dintre Federer și Berdych. Dacă Federer continuă traseul, NextGen va primi o altă șansă să i-l oprească. Nadal și Nishikori se poziționează pentru o reîntâlnire în semifinale, dar Sock și Fognini ar putea avea alte idei.

Încep să cred că aleatoriul tragerilor la sorți nu este chiar atât de aleatoriu. Sunt jucători care nu se văd cu anii și alții care joacă în săptămâni consecutive. Este foarte apetisant pentru mine, care caut modele și corelații în orice, să gândesc că cei care se întâlnesc des se întâlnesc pentru a tranșa niște chestii. Nishikori și Delbonis, Nadal și Mahut nu au prea multe de împărțit. Locuiesc sfere diferite ale tenisului și înainte de meciurile lor de ieri, ultimele întâlniri fuseseră acum șase ani. Kyrgios și Zverev vor juca însă pentru a doua oară în turnee consecutive unul contra celuilalt. La Indian Wells, jocul lui Zverev s-a dezumflat de tot sub povara mizei. Dincolo de cine câștiga și mergea mai departe în optimi, miza era felul cum se așeza pe temelie una dintre marile rivalități ale viitorului. Kyrgios, nonșalant și tupeist, n-a avut nicio problemă să-și înfigă dinții în primul lor meci, pe când Zverev a fost ca o umbră pe teren. Tânărul rus cu altoi german și-a găsit însă ascuțimea la Miami: i-a smuls lui Isner victoria de sub nas, salvând trei mingi de meci și l-a întors și pe Wawrinka, câștigând până la urmă în trei seturi. Stan a jucat un game prost la începutul setului doi și a fost suficient să-i ia tot avântul. Dezamăgit, a rămas și fără energie fizică, parcursul lung  de la IW ajungându-l probabil din urmă.

Dintre sferturile masculine, Zverev – Kyrgios este cel mai încărcat de semnificații pentru viitor: două victorii consecutive i-ar da deja lui Kyrgios un ascendent în rivalitate. Australianul își cam creează ascendente în stânga și-n dreapta: l-a bătut pe Goffin în două seturi, a doua sa victorie asupra belgianului din tot atâtea meciuri. Până acum serviciul său îi zăpăcește și pe atacatori și pe apărători, nimeni nereușind să-l citească cum trebuie. Unul din regretele mele principale la IW a fost retragerea sa înaintea meciului cu Federer; eram curioasă să văd dacă serviciul său va fi o enigmă și pentru Roger, faimos pentru acuratețea cu care i-a demontat de obicei pe marii servoboți de-a lungul anilor. Dacă Nick trece de Sascha și Roger de Tomas, vom afla răspunsul la încă o întrebare recurentă: chiar are Nick ac și de (co)jocul Big 4?

https://twitter.com/TennisTV/status/846915619412893697

Federer a trebuit să muncească un pic mai mult contra lui Bautista-Agut, ambele seturi decise la tiebreak. Spaniolul rămâne în continuare fără niciun set câștigat la Federer din cele șapte meciuri disputate și asta a cântărit mult asupra psihicului și brațului său când s-a văzut în situația de a servi pentru primul set la 5-4. După ce a fost atacat pe primele trei puncte, și-a pierdut serviciul cu o dublă greșeală, o informație pe care nu vrei să o dai unui rechin ca Federer. Să vedem dacă ascendentul mental asupra adversarului îl va duce pe Roger spre victorie și în următorul meci, contra lui Berdych: h2h 17-6, cu Federer victorios în ultimele șase meciuri și neînvins din 2013. După meciul cu Bautista, Federer a spus, mai în glumă mai în serios, că recuperarea la vârsta lui e mai dificilă: ”E ca atunci când pierzi o noapte în club. La 35 de ani nu mai e ca la 20.” Să-l prindă și pe Roger oboseala acestor săptămâni din urmă?

În jumătatea de jos, Nadal are o șansă frumușică de a face un parcurs bun la Miami. După sperietura din meciul precedent cu Kohlschreiber, în care a pierdut primul set la zero, Rafa a trecut de Mahut fără drame, cum era de așteptat. Următorul adversar este Jack Sock, care are un an foarte bun până acum și răsplata sa este că a început să se ciocnească de cei mari e la turnee. LA IW s-a izbit de zidul Federer, să vedem dacă îi va fi mai ușor contra lui Nadal. Rafa este vigilent și în acea stare în care l-ar considera și pe nr 650 un adversar ”dificil”. Asta nu anunță de obicei nimic bun pentru oponenți. Sock a pierdut ambele meciuri jucate cu Rafa, în 2015, dar a reușit să-i ia câte un set în amândouă. Interesant, yes, no?

Ieșirea în primele două meciuri a tuturor capilor din porțiunea sa de tablou i-a oferit lui Fabio Fognini un culoar frumos până acum, culoar de care Fabio a profitat, însă nu înainte de a se lua la harță cu Sousa după meciul din turul doi. Iată-l pe imprevizibilul italian în sferturi contra lui Nishikori, și mulți vor zice că aici i se cam va termina bafta. NU se știe: la fel cum poate să facă un meci atroce, Fognini poate să joace sublim. Întrebarea este dacă va putea s-o facă timp de trei seturi la nevoie, contra unui metronom ca Nishikori? Eu zic că dacă îl ajută și Kei un pic, nu-i exclus un upset. Până acum japonezul a avut sincope și a pierdut câte un set în precedentele două meciuri, cu Verdasco și Delbonis. Vom vedea ce și cum diseară, nu înainte de 10 pm ora noastră. Al doilea sfert, Nadal – Sock, este programat la noapte (sau dimineața la noi), ultimul meci de pe stadionul principal.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi