Miami intră pe linie dreaptă: Rafa și-a regăsit agresivitatea, aleargă după primul titlu în Florida

Camelia Butuligă | 25 martie 2014

Spaniolul a fost neobișnuit de rapid și din cale afară de agresiv cu Istomin, câștigând, 6-0, 6-1, în 59 de minute. Interesant un amănunt statistic: Rafa nu a câștigat niciodată cu 6-0, 6-0 de-a lungul carierei. Are 10 victorii cu un singur game pierdut, în schimb. Programul zilei de azi este foarte ofertant.

ATP: Nadal se anunţă ca un candidat serios la titlu

Se pare că Rafael Nadal vrea să recupereze la Miami punctele pierdute la Indian Wells. Este al doilea meci în care Rafa îşi demolează advesarul: mai întâi Hewitt, aseară Istomin (6-1, 6-0 în 59 de minute). În total, în aceste două meciuri, Rafa a pierdut 5 game-uri. Toată lumea e de acord că Nadal şi-a ridicat nivelul şi joacă acel tenis care transmite adversarilor că e pus pe fapte mari. În meciul cu Hewitt, 9 dintre cele 10 forehanduri câştigătoare au fost lovite în lung de linie. Asta e semn de încredere. De asemenea, numărul neforţatelor este mic: doar 7 cu Istomin. De asemenea excelent este felul în care Rafa se deplasează, jocul lui de picioare fiind mereu un indicator al nivelului său. Ca să ne dăm seama cât de bine joacă, e suficient să ne uităm la declaraţiile sale. De obicei prudent până la absurd, de data asta Nadal a lăsat modestia deoparte: „M-am mişcat mai bine decât la ultimele turnee. Asta e foarte important. Sunt bucuros că sunt în turul 4, câştigând împotriva unui adversar ca Istomin, care nu e foarte comod. E imposibil să câştigi cu un asemnea scor dacă nu joci bine”.

Adversarul următor este Fabio Fognini, care a trecut de Bautista-Agut cu 4-6 6-3 6-3. Fabio e …Fabio. După ce Flavia Pennetta a spus despre el într-un interviu că este timid, Flavio a sărbătorit în felul următor câştigarea meciului:

Meciul contra lui Rafa va oferi, sper, o doză interesantă de entertainment made in Italy. Îmi închipui că Fogna îi va pune probleme lui Nadal doar între puncte, cu monoloagele şi giumbuşlucurile lui.

Restul meciurilor de pe partea aceasta de tablou s-au consumat fără evenimente majore, cu o singură excepţie: meciul Dolgopolov – Lajovic. Raonic a trecut de Garcia Lopez cu 6-1, 6-2 şi va juca în sferturi cu Becker, care a trecut de Bedene cu 6-3, 7-5. John Isner, deşi bolnav toată ziua, s-a mobilizat şi a câştigat contra unui Almagro cam inconstant: 7-5, 6-3.

Big John se vede în optimi cu Berdych, care a trecut la pas de Sousa (6-2, 6-4). Stan l-a învins pe Roger-Vasselin cu 7-5, 6-4 şi va juca cu Dolgopolov, care a fost singurul care şi-a făcut viaţa complicată şi a avut nevoie de 3 seturi pentru a trece de lucky loser Lajovic, nr. 89 în clasament.

Sârbul are un joc destul de solid: serviciu puternic, forehand pe care-l poate accelera cu uşurinţă şi un rever cu o mână care poate produce nişte lovituri în lung de linie pe cât de surprinzătoare, pe atât de eficiente. Unde stă mai prost este la capitolul deplasare şi experienţă: deşi a făcut break imediat în setul trei şi servit pentru meci, nu a putut închide, cu tot sprijinul compatriotului Djokovic, care i-a urmărit meciul din tribune. E adevărat, şi Dolgopolov a contribuit la prelungirea meciului printr-un joc abracadabrant. După ce-a pierdut primul set cu 6-3, a revenit şi l-a câştigat pe al doilea cu 6-0, pentru a-şi pierde apoi imediat serviciul în decisiv. Loviturile lui Dolgo au arătat anemic pe alocuri, scurte, iar între puncte ucraineanul respira cam greu. Fie l-au ajuns din urmă multele meciuri jucate în ultimul timp, fie e vorba de acea boală a sângelui pe care Dolgopolov o are din naştere şi se manifestă când şi când prin oboseală.

Până la urmă, Dolgo a avut şi noroc ieri. La 5-5 în tiebreak, un rever al lui Lajovic care aterizase două palme în teren a fost strigat out de arbitrul de linie, iar arbitrul de scaun a decis rejucarea punctului, pentru ca la 6-5, ucraineanul să nu mai ezite. Cu Wawrinka, Aleksandr nu cred că va mai avea luxul să se gândească atâta dacă are chef să joace sau nu.

WTA: Serena, Li şi Wozniacki eficienţă maximă, Sharapova, Cibulkova, Kvitova şi Radwanska victorii în 3 seturi

La fete, ieri am avut fie execuţii cu public fie drame prelungite în decisiv. În grupul execuţiilor nimeni nu se miră când o vede pe Serena (6-3, 6-1 cu compatrioata Vandeweghe). Serena, care începe să-și pună jocul la punct după câteva apariții ezitante, se va vedea cu Kerber; şanse mari pentru o nouă execuţie. Nici Na Li nu e o surpriză aici: când este conectată, jocul ei este nemilos. Suarez-Navarro, cu reverul ei frumuşel cu o mână şi cu un joc variat care funcţionează bine pe zgură nu a avut cum să-i pună probleme lui Li pe hard: 6-0, 6-2. Un nume care surprinde în acest grup este al lui Wozniacki, care după ce i-a lăsat doar un game lui Stephens a repetat isprava cu Lepchenko: 6-0, 6-1. Caro este Darth Woz la Miami: cu rochia ei complet neagră, se pare că a găsit un nou nivel de agresivitate şi în joc. Va fi testată cu adevărat în sfertul cu Li, o jucătoare care poate să spulbere pe oricine din spatele terenului, cu condiţia să nu-şi uite jocul la vestiar. Va fi interesant de urmărit.

Restul meciurilor au fost la categoria: „WTA: Come for the legs, stay for the drama”. Ivanovic a reuşit o contraperformanţă uluitoare cu Kvitova. După ce-a câştigat primul set cu 6-3 destul de uşor, s-a dezintegrat complet şi le-a pierdut pe următoarele două cu 6-0. Ana continuă oscilaţiile incredibile din timpul meciurilor care arată un tumult interior pe care nu reuşeşte să-l stăpânească. Kvitova se va vedea cu Sharapova, care a smuls iar o victorie după ce pierduse primul set la Flipkens şi în ciuda celor 10 duble. Nu pot să fac absolut nicio predicţie despre meciul ăsta, este imposibil. Singurele lucruri sigure sunt că se va da tare şi Masha va ţipa şi mai tare. Fază la meciul Sharapova – Flipkens: ambii antrenori le-au spus cam acelaşi lucru când au venit pe teren pentru on-court coaching. Şi anume că sunt mai bune decât adversara. Sven Groenfeld (Sharapova): „She can't hurt you (with her backhand). Play on your terms”. Xavier Malisse (Flipkens). “Go for it. You're better than her”.

Alte două optimi au fost crâncene. Cibulkova a avut nevoie de trei seturi ca s-o dovedească pe Venus: 6-1, 5-7, 6-3. Cibulkova susţine în continuare forma care a propulsat-o în finala Australian Open şi mulţi o văd o candidată serioasă la titlu aici. Meciul următor va avea de desluşit o altfel de ghicitoare decât Venus, în persoana Agăi Radwanska. Care Aga a făcut o chestie care nu s-a mai văzut în meciul cu Svitolina: a rupt o rachetă! Da, poker-face Aga, ninja Aga, „I am NOT impressed” Aga şi-a pierdut uzul raţiunii şi a făcut praf o rachetă după ce Svitolina a reuşit să-i ia setul doi. Iată dovada: 

Svitolina este adolescenta cel mai bine clasată din top 100 acum, depăşind-o pe Madison Keys. Puştoaica e pe bune. Să joci cu Radwanska atât de strâns într-o optime de Premier Mandatory e ceva: 7-6(5), 5-7, 6-2.

Programul zilei de azi este extraordinar de ofertant, dat fiind că majoritatea numelor grele au ajuns în siguranță în această fază a competiției. Nu pe fiecare zi îi vezi, unul după altul, pe același teren, pe Djokovic (vs Robredo), Sharapova (vs Kvitova), Murray (vs Tsonga), Federer (vs Gasquet), Serena (vs Kerber) și Rafa Nadal (vs Fognini). Toți sunt pe Central, așa că Nishikori – Ferrer, Stan Wawrinka – Dolgopolov, Isner – Berdych, meciuri la rândul lor interesante, plus Raonic – Becker, au aterizat toate pe Grandstand. Mai problematic ar fi însă cu vremea, care se anunță capricioasă, cu ploi.

Azi joacă și Sorana Cîrstea la dublu, alături de Pavlyuchenkova. Cele două întâlnesc cuplul antrenoare-jucătoare format din Martina Hingis și Sabine Lisicki.  

Del Potro, operaţie reuşită

Juan Martin Del Potro a trecut cu bine prin operaţia de la încheietura mâinii stângi care a avut loc luni, la clinica Mayo din Minnesota. În comunicatul de presă transmis în numele doctorului Richard Berger, cel care l-a operat pe Delpo şi în 2009 la încheietura mânii drepte, se subliniază că lucrurile au fost, în realitate, mai grave decât estimarea inițială și că e de mirare că Delpo a putut să joace atât de mult, la un nivel atât de înalt: „În timpul operaţiei, am descoperit că ligamentele erau într-o stare mai proastă decât estimasem pe baza radiografiilor de dinainte de operaţie. Chiar şi aşa, operaţia a decurs foarte bine. Ligamentele afectate au fost reparate şi întărite. Dat fiind starea de degradare a acestora, este incredibil că Juan Martin a putut să joace atât de mult. Doar pasiunea lui pentru sport, dorința să joace bine și puterea lui l-au ajutat să reziste atâta vreme. Operaţia nu a necesitat spitalizare şi Juan Martin se odihneşte acum. Ne aşteptăm ca recuperarea sa să fie completă şi să decurgă conform planului iniţial”. Planul de recuperare nu a fost făcut public, dar este de aşteptat ca Delpo să rateze restul Grand Slamurilor de anul acesta.

Juan Marin a postat pe contul său de facebook o fotografie care-l înfăţişează imediat după operaţie, împreună cu Berger şi antrenorul său, Franco Davin. „Bună tuturor. Iată-mă după operaţie, cu mâna încă inflamată. Din fericire totul a mers bine. Mulţumesc mult pentru mesajele frumoase pe care mi le trimiteţi”.

Fed Cup: FRT confirmă, meciul cu Serbia se joacă la Arenele BNR

Cum anunțasem în urmă cu ceva timp pe pagina noastră de Facebook, meciul de Fed Cup dintre România şi Serbia, baraj pentru promovarea în Grupa Mondială II, va avea loc pe 19-20 aprilie, pe Arena Centrală din cadrul complexului Arenele BNR din Bucureşti. Informația a fost confirmată ieri, de un comunicat de presă al FRT. Problema suprapunerii cu turneul de calificări al BRD Năstase Țiriac Trophy a fost rezolvată prin mutarea meciurilor din turneul băieților exclusiv pe terenurile secundare. 

Arena Centrală din cadrul Arenelor BNR este singurul loc din România care, în acest moment, îndeplineşte toate condiţiile pentru buna desfăşurare a unei competiţii de asemenea nivel. FRT va anunța, în curând, detalii privind modul în care pot fi achiziționate biletele pentru meciul de baraj.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi