În meciul turneului, Caroline Garcia obține o victorie mare cu Svitolina, rămâne în cărți pentru calificare

Radu Marina | 25 octombrie 2017

Spre final, ambele și-au adus cel mai bun tenis și a ieșit o minunăție de set decisiv. Meciul a fost echilibrat, dar totul a fost despre Garcia azi. Ea a fost cea care a obligat-o pe Svitolina să-și ridice nivelul, ea a condus jocul, ea împrăștiat winnerele și erorile; totul a stat în racheta ei.

În urmă cu câteva săptămâni, la Beijing, Garcia reușea să o învingă pe Svitolina salvând o minge de meci și câștigând meciul după un tiebreak în decisiv de-a dreptul dramatic. A fost un meci lung, rollercoaster, terminat târziu în noapte. Astăzi scenariul s-a repetat: Garcia a câștigat cu 6-7, 6-3, 7-5, revenind de la set și break în setul doi și mai apoi de la 3-5 în decisiv.

Am avut un nou meci excelent, cu multă calitate și răsturnări de situație, poate cel mai bun al turneului. Spre final, ambele și-au adus cel mai bun tenis și a ieșit o minunăție de set decisiv. Meciul a fost echilibrat, dar totul a fost despre Garcia azi. Ea a fost cea care a obligat-o pe Svitolina să-și ridice nivelul, ea a condus jocul, ea împrăștiat winnerele și erorile; totul a stat în racheta ei.

https://twitter.com/WTA/status/923187277638987776

Garcia a început meciul foarte promițător. Agresivă, dispusă să alerge, cu un plan bine pus la punct (retur luat devreme, forehand cross excelent, serviciu kick spre dreapta Svitolinei) a reușit prima break-ul și s-a dus la 4-2. De la acest scor însă a fost suficient să clipească pe serviciu pentru ca Svitolina să intre în meci, să se pună în mișcare și totul să se echilibreze.

https://twitter.com/WTA/status/923181706609229824

În tiebreak, franțuzoaica a reluat jocul bun de la începutul meciului, s-a dus la 5-2, a avut și o minge de set, dar s-a întâmplat exact același lucru ca și la 4-2: cât a fost la conducere a jucat ezitant, a părut că joacă sub presiune, s-a grăbit și a ratat mult.

Lucrul acesta l-a remarcat și tatăl ei, iar după setul cedat și începutul slab de set doi a sfătuit-o să se calmeze, să lase în urmă tot ce a fost și doar să se relaxeze: “Calmează-te, respiră, concentrează-te la joc nu la scor, bucură-te că ești aici, bucură-te de meci și joacă fără să te gândești la scor”. De la acest moment totul s-a schimbat.

Condusă cu set și break în setul doi și după câteva lacrimi, Garcia a lovit complet eliberată, s-a scuturat de toată greutatea care părea să o apese, a redevenit calmă, iar jocul a căpătat din ce în ce mai multă claritate și consistență. De la 1-2 a reușit 4 game-uri la rând. A fost o perioadă de joc fantastică pentru franțuzoaică. A luat foarte drevreme retururi virulente, iar forehand-ul cross a funcționat tare bine (aici antrenorul Svitolinei a tot insistat și i-a repetat că ori de câte ori Garcia joacă cross să schimbe în lung de linie, dar foarte rar a reușit asta Svitolina); de asemenea, la serviciu nu a mai avut nicio problemă. Până la 5-3. Aici din nou a fost un moment în care părea să simtă presiunea, dar a reușit să salveze cele 3 mingi de break consecutive și a dus meciul în decisiv.

Decisivul le-a găsit pe amândouă mult mai conectate și cu un nivel de joc  bun. Svitolina a simțit că Garcia joacă foarte bine așa că a ieșit și ea din zona defensivă, a făcut câțiva pași în față și a fost o perioadă în care ambele au reușit să joace în același timp cel mai bun tenis al lor.

La 4-3, câteva veniri neinspirate la fileu ale franțuzoaicei i-au dat șansa Svitolinei de a face break-ul și de a servi pentru meci, după 2 passing-shoturi consecutive grozave reușite de ucrainiancă. Doar că Garcia nu a fost de acord: de la 3-5 franțuzoaica a jucat un tenis impecabil. A reușit break-ul cu 4 lovituri câștigătoare consecutive fabuloase, la care Svitolina pur și simplu nu a avut replică, și a consolidat serviciul fără nicio emoție. Apoi a făcut break-ul după un game foarte disputat, în care a reușit din nou câteva lovituri aproape ireale. Iar apoi a închis meciul în același stil: lovind agresiv, foarte atentă cu selecția lovituilor și arătând multă siguranță. Fosta jucătoarea de tenis Alicia Molik, cea care a comentat meciul celor două, sublinia că de la 3-5, Garcia a încetat să mai aștepte mingea. A preluat controlul, a întâmpinat de fiecare dată mingea devreme și a închis punctul imediat, detalii care sunt importante pe o suprafața atât de lentă.

Cu această victorie, Garcia păstrează șanse de calificare, dar are nevoie de o conjunctură care s-o ajute; culmea, are nevoie și de ajutorul Svitolinei. O va întâlni joi, în primul meci al zilei, pe Caroline Wozniacki; nu a mai învins-o niciodată până acum în cele două meciuri jucate. Oricum se va termina Singapore pentru ea, Garcia se anunță de luat în seamă pentru anii viitori.

Svitolina: „Am gestionat unele situații fără cap”

Elina a fost dărâmată la conferința de presă: a repetat de multe ori „I don’t know” când încerca să explice ce s-a întâmplat și i-a fost tare greu să se adune. „Dacă mi-aș găsi cuvintele, poate aș putea descrie ce am simțit; dar din păcate … nu pot descrie ce a fost. Adică… fără cuvinte”, a spus ea.

Elina nu știa că mai are încă șanse teoretice. „Aș vrea să nu mai am șanse”, a răspuns ea, apoi i-a întrebat pe jurnaliști ce trebuie să se întâmple pentru a merge mai departe. „Nu știu ce să zic. Încerc să mă recuperez și să dau tot ce pot, dar nu știu… Mă așteptam la un tenis mai bun. Nu pot… nu mai am așteptări aici”.

La final, Svitolina a spus că va avea probabil întrebări pentru ea și pentru echipa ei la finalul turneului, pentru că „tenisul meu a fost teribil. Ok, fetele au jucat foarte, foarte bine. Dar felul în care am gestionat situațiile în acest turneu a fost cu totul și cu totul fără cap, serios”.

Evident, Garcia era extrem de fericită. La aproape 1, ora locală, jucătoarea din Franța a râs când și-a amintit de lacrimile din setul al doilea: „Eram bine, nu știu de ce am plâns. Eram frustrată de pierderea setului întâi, dar încercam să uit de tot și să revin. Nici nu mai știu ce mi-a zis tata. Uneori, lucrurile de genul ăsta te ajută să eliberezi presiunea. Nu mai aveam nimic de pierdut. Eram la pământ, așa că mi-am dorit să revin de acolo”.

Mai târziu, a completat: „Știu că uneori devin emoțională, așa că lucrez mult la asta în afara terenului și sigur m-a ajutat. Azi eram jos și atât de frustrată, dar mi-am amintit de toate lucrurile bune pe care le pot face, mi-am amintit de ce sunt aici. Am învățat să uit din ce în ce mai mult de ce-i în afara terenului”.

Garcia a râs amintindu-și de backhandul lovit cu o mână și a lăsat pe mai târziu gândurile legate de calificare. „Tot ce vreau e să dorm, e greu să mă gândesc la altceva. Ea (Wozniacki, n.a.) a jucat două meciuri excelente. Și rapide. Nimeni nu se aștepta la un astfel de meci azi, cu Halep. Și are experiență. E o altă jucătoare care se mișcă bine pe teren și nu dă nimic gratis.”

Foto: Jimmie48Photography

***

Pachetele au început să plece spre voi!

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi