Meci și turneu foarte bune făcute de Alex Dulgheru, care se oprește în turul al doilea

Codruț Baciu | 30 mai 2018

Chiar cu și înfrângerea aceasta (7-5, 6-2), Dulgheru poate să se felicite fără niciun fel de reținere. A început turneul de la zero, în calificări, l-a continuat salvând minge de meci pentru a accede pe tablou, iar acolo, a jucat excelent cu jucătoare mai bine clasate decât ea. Așadar, încă un start pentru Alex. Unul nesabotat de dureri de data asta.

Roland Garros este oferit de

Două românce din trei au trecut astăzi mai departe, dar dacă e să contabilizăm motivele de bucurie, în realitate ele sunt trei cu totul. Pentru că, dat fiind contextul, prestația Alexandrei Dulgheru din meciul cu Anett Kontaveit nu a fost cu nimic mai prejos decât ce au făcut Simona și Mihaela, la aceeași oră. Chiar, ce-o fi fost în capul francezilor când le-au pus pe toate de la prânz? Asta e, ne-am împărțit care cum am putut, după preferințe.

În ciuda unui start mai greu, Alex a reușit să-i pună probleme la retur jucătoarei din Estonia și a fost competitivă inclusiv în primele 3 game-uri pierdute. Pe propriul serviciu, a dus schimburile de mingi până-n pânzele albe și chiar a fost un pic straniu să o văd pe Annet gesticulând nemulțumită, în ciuda scorului bun cu care a pornit meciul. Este stilul Alexandrei, cu care fetele încă nu sunt obișnuite. Spun ”încă”, deși ea nu mai are 20 de ani; însă cunoaștem cu toții accidentările care au ținut-o departe de circuit atâta vreme, ghinioanele care au tras-o înapoi. Într-atât încât pare acum un nume nou în circuit.

Setul a fost ambientat de numeroase breakuri – 5 la număr – însă ce este de consemnat e revenirea Alexandrei de la 2-5. Nu doar meciurile lungi dau măsura jocului său, ci și felul în care este capabilă să revină în ele. Iar cu o jucătoare de Top 30 în față, la capătul a patru meciuri de câte trei seturi, românca a arătat de ce a fost, la un moment dat, una dintre cele mai bune jucătoare din lume. În special pe zgură, Alex are o fluiditate și o viziune care te țin lipit de Eurosport player. Uneori, chiar dacă pe alte terenuri joacă Halep și Buzărnescu.

De data asta, ploaia nu a mai întrerupt meciul Alexandrei (deși unii dintre noi, egoiști, speram să o facă). Cu toate astea, în primul set, pe care chiar putea să-l câștige, am văzut că își lua mai puțin timp între servicii. Adrenalina poate, sau corpul ei reușind să se acomodeze tot mai bine cu efortul susținut. În orice caz, încurajator.

Varietatea loviturilor a fost cea care a ajutat-o pe Dulgheru să revină la 5-5 și să o facă pe Kontaveit să-și arunce racheta, într-un moment în care părea că setul îi scapă. Nu i-a scăpat; estonianca știe și ea cum să joace pe zgură și, mai ales, știe să se adapteze rapid la situațiile noi. De voie, de nevoie, ambele jucătoare au folosit mult scurtele. Alex stă adesea mult în spatele terenului (cum altfel să scoată tot?), așadar a fost pusă în situația de a sprinta ad-hoc spre fileu. Însă deplasarea este pe lista atuurilor ei, am văzut asta la fiecare punct, astfel că destule au fost momentele când scurtele adversarei au fost ajunse și întoarse cu dobândă.

Din păcate, la Dulgheru încă este necesară o construcție prea laborioasă a punctului până când lovitura decisivă este gata de a fi executată. În ciuda a numai 13 greșeli neforțate, românca nu a reușit să facă decât 5 winnere în primul set, față de 22 ale adversarei.

Setul 2 a început după o pauză mai lungă pentru Alex. Nu a exagerat, dar a fost suficient cât să o deranjeze un pic pe Kontaveit. Odată ce s-a reluat, plusul de energie recuperat s-a văzut și pe tabelă. Cel puțin în primele patru game-uri, pe care Dulgheru le-a dominat. Inclusiv pe cele în care se afla la primire. Drept dovadă, a făcut mai multe winnere decât în aceeași perioadă a setului precedent. De la 2-2 încolo însă, Annet a început să joace mult mai bine cu backhandul. Senzația mea a fost că ambele jucătoare erau destul de obosite, însă la Konaveit, oboseala îi dictează să scurteze punctele lovind mai plat, pe când la Alex, să încerce alte lucruri. Cum ar fi drop-shot-urile sus amintite. A greșit multe pe finalul meciului, iar banda fileului nu a vrut să lase să treacă decât vreo două.

Munca Alexandrei a fost depusă conștiincios până în finalul setului, când defensiva ei începuse să semene cu a Simonei. Backhanduri grele, din alergare, care o aduceau pe Kontaveit din ofensivă în defensivă, într-o nanosecundă.

Chiar cu și înfrângerea aceasta (7-5, 6-2), Dulgheru poate să se felicite fără niciun fel de reținere. A început turneul de la zero, în calificări, l-a continuat salvând minge de meci pentru a accede pe tablou, iar acolo, a jucat excelent cu jucătoare mai bine clasate decât ea. Așadar, încă un start pentru Alex. Unul nesabotat de dureri de data asta.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi