Marius Copil pierde o finală a micilor detalii, dar poate folosi momentul Sofia pentru a-și continua progresul

Camelia Butuligă | 11 februarie 2018

Marius Copil, primul român în șapte ani care joacă o finală ATP, a pierdut o finală strânsă cu Mirza Basic – 7-6, 6-7, 6-4 – în care amândoi au avut și arme și slăbiciuni și emoțiile au fost uriașe, pe măsura mizei: prima lor șansă de a câștiga un titlu în ATP.

M-am uitat peste biografiile celor doi finaliști înainte de meci și m-am gândit că parametrii apropiați la vârstă, clasament și datele fizice pot anunța un meci strâns între stiluri similare de joc. Singurele diferențe ce sar în ochi pe CV-urile lor sunt cei patru ani pe care Marius îi are în plus la profesioniști față de Mirza Basic și, în consecință, un plus în premii câștigate. Teoretic, Copil era ușor favorit (clasament mai bun și două meciuri în minus, căci bosniacul a trebuit să joace calificări).

Meciul mi-a confirmat suspiciunile: a fost foarte disputat, primele două seturi fiind decise la tiebreak și ultimul de un break făcut la 4-4. În câteva cuvinte, Basic a câștigat pentru că a fost mai inspirat în momentele cruciale și mai constant per ansamblu – mi s-a părut că a făcut mai puține cadouri. Bosnicaul venea cu rezerve fizice mai puține, dar a avut un game mai rotund per total și mai puține oscilații de încredere în propriile execuții. Marius era poate mai proaspăt, cu arme mai mari, dar și mai riscante și un rever care i-a fost copios testat.

Meciul a fost spectaculos pentru că fiecare a fost dispus să urce – amândoi servesc bine și au putut ataca fileul în spatele serviciului sau a unor approach shoturi puternice. Copil are, într-adevăr, serviciul plus dreapta mai puternice, dar Basic a avut și el răspunsuri (returul, crucial mai ales în decisiv, și passinguri).

Primul set a fost pierdut pe o combinație de ghinioane (de exemplu fileuri nenorocoase) cumulate fie cu un cadou de-al lui Marius sau cu un joc riscant și câștigător a bosniacului. Este povestea acestui sport: va câștiga acela care reușește să profite mai bine fie de soartă, fie de șovăielile inerente ale adversarului – breakul de la 1-1 din primul set s-a datorat unei combinații dublă greșeală-fileu nenorocos. În tiebreak, Basic a revenit de la 4-1, însă ultima minge cu care a egalat la 4 a fost pe serviciul lui Marius și a fost câștigată cu ajutorul fileului care a trimis în out un forehand al lui Marius de pe o minge scurtă. La 6-6 Marius a greșit din nou o minge scurtă (n-avea să fie ultima oară) și a trimis un rever prea lung. Următoarea minge și odată cu ea setul a fost pierdută tot pe neforțată de forehand. Deși arma sa principală alături de serviciu, forehandul a avut prostul obicei să se deșire sub presiune în această finală.

La începutul setului următor Marius a profitat de clasicul start întârziat al celui care câștigă primul set și nu se dezmeticește la timp pentru al doilea: break chiar de la primul game, urmat de holduri confortabile pentru ambii până la 5-3, când Marius a ratat șansa de a închide setul pe serviciul bosniacului. În game-ul următor, și-a pierdut serviciul la 15 și avantajul breakului. Setul a mers implacabil către tiebreak, unde părea să se repete povestea din primul set: Marius a luat avânt la 3-0, Basic a egalat, însă Marius a atacat și a făcut un minibreak pe un forehand sfredelitor în cros și s-a ținut de acel minibreak până la final.

Înainte de decisiv, Basic a luat o pauză medicală pentru tratament la spate – întrebarea era dacă va rezista fizic după cât de mult a jucat în aceste 10 zile. Marius a avut șansa de a se desprinde devreme în decisiv și de a-i da poate lovitura de grație din punct de vedere psihic; la 1-0 pentru el a avut două șanse de break, ambele ratate cu neforțate (una de dreapta una de rever). La 3-3 s-a petrecut un game de cotitură: Basic a returnat absolut incredibil pe niște servicii foarte bune ale lui Marius. Bosniacul părea că intrase într-un fel de transă la retur, pe ambele părți – a avut patru execuții care l-ar fi lăsat și pe Djokovic mut, cu mingi aterizate efectiv în picioarele lui Copil, care a salvat două break points ca să se scoată din acel game. Însă îndoiala și emoțiile erau deja acolo la următorul game pe propriul serviciu, când o dublă greșeală plus o scurtă neinspirată i-au dat lui Basic breakul și practic, meciul. Bosniacul nu a ezitat, servind vreo doi ași și luând ultimul game la 15.

O finală disputată, strânsă, în care amândoi au avut și arme și slăbiciuni și emoțiile au fost uriașe, pe măsura mizei: prima lor șansă de a câștiga un titlu în ATP. La ceremonie, mai în glumă mai în serios, Marius a spus că speră să nu strice discursul, fiind primul său speech în circuitul ATP. S-a descurcat bine. Dezamăgirea e, probabil, mare pentru el; totuși, este un început excelent de an și o experiență nouă, pe care poate construi.

Finalele cer mai cu seamă nervi tari și capacitate de gestionare a diferitelor momente care apar și care atârnă mult mai greu decât într-un meci obișnuit: la acest capitol, experiența de azi nu poate decât să-l ajute pe viitor.

https://twitter.com/Tennis_Now/status/962744901262655488

 

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

1. Albumul foto Simona de păstrat

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, a fost epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Estimarea de timp de la acest moment este de 10 zile.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți comanzi un exemplar de aici. 

2. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi