Marius Copil obține o victorie mare cu Lucas Pouille, e în sferturi la Metz

Radu Marina | 21 septembrie 2017

Marius Copil revine într-un sfert de finală ATP după o victorie importantă (7-6, 7-6) împotriva francezului Lucas Pouille, favorit 3 la Metz și în prezent pe locul 22 mondial. Ultima dată când Copil se califica într-un sfert de finală ATP se întâmpla acum mai bine de un an, la Antwerp, când era învins de David Goffin.

E a treia victorie mare pentru Marius, după cele obținute la Marin Cilic (Beijing, 2012) și Gilles Simon (Brisbane, 2014), el confirmând astfel forma bună din acest sezon. De fapt, e un an în care a reușit să bifeze o serie de premiere; a intrat în top 100, de săptămâna viitoare va ocupa cel mai bun loc al carierei, s-a calificat pentru prima dată pe tabloul principal la Paris (venind din calificări), a reușit să lege câteva victorii în turneele importante. Iar acum obține o victorie în fața unui jucător dificil, bine clasat și la care pierduse în ultimele două meciuri destul de clar.

De-a lungul timpului, progresul lui Marius poate nu a fost atât de evident, dar pe măsură ce au trecut anii a evoluat constant, cu pași mici, dar siguri, reușind în final să pună cap la cap lucrurile și să își îndeplinească obiectivul de a fi în top 100 – e un obiectiv despre care el spunea într-un interviu pentru 30-0 că speră să îl obțină până la 27 de ani. Tot în acel interviu mărturisea că trebuie să lucreze la partea mentală cel mai mult, că trebuie să fie mai relaxat pe teren și că își dorește să depășească anumite bariere pe care chiar el și le pune. Sunt exact lucrurile la care a progresat, puțin câte puțin, în 2017.

Astăzi cu Pouille a fost impecabil mental, iar ca joc a avut întotdeauna cel mai bun răspuns la orice a încercat francezul. A reușit să își țină nervii în fiecare moment cheie al meciului; în primul set, a salvat două mingi de set la 4-5 cu doi ași, nu s-a panicat când a fost egalat la 4 în setul doi deși avea un avans considerabil, apoi după cele trei mingi de meci ratate, a continuat să rămână concentrat; în tiebrek-ul setului doi a salvat o minge de set tot cu un as; tot timpul a părut stăpân pe situație și a știut ce are de făcut.

În primul set, diferența s-a făcut doar la câteva mingi, ambii făcându-și serviciul fără mari probleme (cu excepția de la 4-5, când Marius a salvat două mingi de set). În tiebreak, Copil și-a asumat riscuri la retur, revenind de la 1-3, l-a surprins pe Pouille cu o scurtă și cu veniri la fileu, serviciul a funcționat, iar setul l-a închis cu un forehand plat în lung de linie. A fost un set câștigat de jucătorul cu inițiativă (Marius a încheiat setul cu 25 de winnere), care a presat tot timpul și a căutat să-și ia punctele și nu să le aștepte.

În setul secund, Marius a părut că lovește din ce în ce mai eliberat și mai relaxat, a făcut break-ul după 2 retururi decisive cu forehand-ul, apoi s-a dus rapid la 4-1 și părea în control total. De acolo lucrurile s-au complicat brusc; lui Marius nu i-a mai intrat primul serviciu, a venit nepregătit la fileu și a fost pasat, a fost plimbat pe tot terenul de Pouille și în doar câteva minute, francezul a reușit 3 game-uri la rând.

Doar că Marius a rămas în continuare concentrat, și-a făcut serviciul, iar la 5-4 a avut 3 mingi de meci consecutive venite după niște lovituri grozave pe care le-a ratat însă. A reușit să treacă repede peste acest moment, iar în tiebreak a fost din nou la înălțime; serviciul l-a scos din câteva situații dificile, a pus presiune constant pe francez, iar cu forehand-ul a dominat în schimburi, încercând mai mereu să preia controlul și să închidă punctul. Meciul l-a încheiat după un nou raliu în care a jucat curajos, a atacat cu forehand-ul și a pus presiune venind către fileu.

În meciul următor Copil va juca cu Peter Gojowczyk, mai vechea lui cunoștință; germanul a trecut azi de Gilles Simon în două seturi. Va fi al patrulea meci între cei doi, neamțul câștigând două din cele trei meciuri jucate. Ultimele două meciuri au fost chiar anul ăsta la Wimbledon (cu victoria lui Gojowczyk) și Roland Garros (cu victoria lui Copil).

 

***

Noile tricouri 30-0  sunt acum pe stoc! „My Forehand” și „Play Hard” sunt disponibile. Ia-le de aici:

My Forehand

 

„Play Hard”

 

 

Aruncă un ochi în Noul 30-0 Shop aici

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi