Marin Cilic răzbună înfrângerile cu Nole în cel mai nepotrivit moment pentru Djokovic, îl ajută pe Murray. Schimbarea de lider e la un pas

Adrian Țoca | 4 noiembrie 2016

În același oraș în care a fost în vârful absolut al tenisului, Djokovic simte acum mai apăsător ca niciodată răceala coborârii pe locul 2. O victorie a lui Andy Murray în semifinala de sâmbătă va produce rocada, una care părea imposibilă în iunie. Ce final pentru un an de tenis incredibil de greu de catalogat

Marin Cilic a pierdut 14 meciuri la rând contra lui Novak Djokovic, iar unele dintre aceste întâlniri n-au fost nici măcar strânse. Cu toate astea, cu greu poți să spui despre rezultatul de azi că e inexplicabil sau absolut imposibil de anticipat. Sunt câteva luni, deja, de când Djokovic admite deschis că are dificultăți în a-și regăsi motivația, iar ultimele săptămâni au îngroșat și mai mult sentimentul că actualul lider mondial nu e tocmai într-o stare de grație. Dincolo, Marin joacă bine și foarte bine de câteva luni zdravene. Doar o minune federeriană l-a văduvit de o victorie colosală în sferturile de la Wimbledon, dar șocul acelei înfrângeri nu l-a zăpăcit, ci l-a motivat, iar săptămâni mai târziu Marin lua titlul la Cincinnati, cu un joc-reminder de US Open 2014. Săptămâna trecută a câștigat alt titlu prestigios, la Basel – parcă soarta a vrut să-l recompenseze acasă la Federer pentru acel eșec din vară – și s-a calificat la Turneul Campionilor. Privind în retrospectivă, e o calificare care sună mai bine decât prima lui apariție la Londra; atunci și-a obținut grosul punctelor cu titlul de la US Open, iar multora le-a sunat drept un triumf mai degrabă întâmplător. Acum, însă, lucrurile par mult mai închegate pentru Cilic; punctele lui au venit din mai multe direcții, iar jocul lui e mai constant, mai rotund, mai înțelept. Prezența lui în Top 10 acum sună pertinent. Agresivitatea susținută i-a adus și azi prima lui victorie a carierei într-un matchup de coșmar pentru el; 6-4, 7-6.

Cilic l-a atacat cu curaj pe Djokovic, câștigând 10 din 13 veniri la fileu și adunând un total de 27 de lovituri direct câștigătoare. Serviciul i-a fost, încă o dată, de mare ajutor, croatul încheind meciul cu nouă ași. O serie excelentă care a legat finalul primului set de începutul celui de-al doilea a adunat în dreptul lui 15 puncte câștigate dintr-un interval de 19 jucate. Chiar și așa, Djokovic, care a chemat medicul pentru îngrijiri la mâna dreaptă și a fost afectat la serviciu, putea împinge măcar meciul în decisiv. Sârbul a servit pentru set la 5-4, dar serviciul l-a trădat, el oferind breakul înapoi cu două duble greșeli. Unul din rarele momente ale acestor ultime săptămâni în care Nole a fost acel Nole care inspiră teamă, de fapt, groază în sufletele adversarilor, s-a petrecut la 5-6, 15-40, când Novak a salvat remarcabil două mingi de meci și a forțat tiebreak-ul. Dar Cilic nu mai e acel Cilic care se sufocă sub presiune, iar croatul a făcut un TB excelent, oprind seria de 17 victorii la rând a lui Novak la Mastersul din Paris.

Novak, așadar, este acum la voia lui Andy Murray, care a făcut deja primul pas, învingându-l pe Berdych, în sferturi. Britanicul se vede acum în situația de a depinde numai de el: o victorie în semifinala de sâmbătă cu Tsonga/Raonic îl va duce pe primul loc. Ar fi finalul unei curse de urmărire care a început și s-a desfășurat în mare parte aproape pe nesimțite. Inițial, a părut improbabilă; înainte de Wimbledon, Djokovic avea peste 8.000 de puncte avans, practic dublul punctelor britanicului. Dar Andy a profitat în tăcere de dispariția lui Novak și, după 76 de săptămâni petrecute pe locul 2 și o carieră întreagă în umbra tripletei Federer-Nadal-Djokovic, poate deveni al 26-lea lider mondial din istoria ATP.

Remarcabil, Andy a făcut penultimul pas în cel mai Murray-istic stil cu putință, depășindu-l pe Berdych într-un meci despre care putem spune că în mod sigur n-a fost cel mai limpede de anul acesta. Exemplu:

Berdych, care juca pentru calificarea la Londra, a avut 6-1 în tiebreak-ul primului set, dar după un total de șapte mingi de set irosite, l-a cedat în cel mai Berdych-cian stil cu putință, cu 11-9.  Apoi setul al doilea a adus rapid o desprindere pentru Murray, pe fondul căderii de încredere explicabile a cehului. De nicăieri, Berdych a făcut rebreak când Andy servea pentru meci, la 5-4, numai pentru a-și pierde prompt și dezolant serviciul. Murray l-a scos apoi din cursa pentru Turneul Campionilor.

În vreme ce Cilic se va înfrunta cu John Isner pentru un loc în finală, Murray îl va revedea pe Raonic, în reeditarea finalei de la Wimbledon. Milos l-a învins pe Tsonga (6-2, 7-6), ceea ce înseamnă că Dominic Thiem rezistă (cu emoții) pe ultimul loc care duce la Turneul Campionilor. Lista completă a celor opt?

Cât despre Djokovic? Pare foarte bizar să vorbim despre căderea lui pe locul 2, dacă ne gândim la nivelul stratosferic la care juca nu cu mult timp în urmă. Dacă se va întâmpla acum sau mai târziu schimbul de locuri contează mai puțin; ce e important de reținut este că performanțele lui au fost istorice, ieșite din comun. Și, într-un final, e de reținut cât de greu este viața singuratică la vârf și cât de mare este consumul:  “Sigur că a fost multă mândrie, multă satisfacție pentru succesul avut, dar în același timp este și foarte obositor. La un moment dat am ajuns în punctul în care mi-am zis: Ok, am jucat la cel mai înalt nivel posibil. Căderea e normală în sport. Nu-s foarte îngrijorat de cum se va derula viitorul pentru mine.”

La urma urmelor, cea mai bună zi a carierei echivalează întotdeauna cu începutul coborârii – e ceea ce i s-a întâmplat lui Novak după finala câștigată la Roland Garros. Nu înseamnă, neapărat, că este și începutul sfârșitului. Indiferent dacă Andy preia sau nu sâmbătă primul loc, poziția de lider la final de an se va decide la Londra, iar pe termen lung, depinde de Nole să-și regăsească motivația. Pentru asta, poate că pierderea primului loc e cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi