Fast
Fără Sharapova la Paris

Maria Sharapova nu va juca la Roland Garros 2017: decizia Federației Franceze

Treizecizero | 16 mai 2017

Bernard Giudicelli, președintele Federației Franceze de Tenis, a anunțat, marți seara, numele jucătorilor și jucătoarelor care urmează să primească wildcard-uri la ediția din acest an a Roland Garros.

Marele semn de întrebare și-a primit răspunsul: Maria Sharapova nu a primit wildcard; nici pentru tabloul principal, dar nici pentru tabloul de calificări.

„Nimeni nu o poate deposeda pe Maria de cele două titluri pe care le-a câștigat aici. Îmi pare foarte rău pentru Maria și pentru fanii ei. Cred că va fi dezamăgită, dar misiunea mea este să protejez sportul și standardele lui foarte înalte, tenisul jucat fără niciun fel de dubiu. Sharapova și-a servit suspendarea cu demnitate, dar nu poate fi vorba de un wildcard după o revenire în urma unei suspendări de dopaj. Chiar și când TAS a decis reducerea suspendării, tot a fost vorba despre o încălcare a regulamentelor anti-doping”, a spus Giudicelli, adăugând că nu pune sub semnul întrebării decizia TAS.

Roland Garros 2017 va fi lipsit, așadar, cu certitudine de Roger Federer, Serena Williams, Victoria Azarenka și Maria Sharapova.

Ca să-și fi obținut singură dreptul de a intra măcar în calificări, Sharapova avea nevoie să facă finală la Stuttgart, primul turneu la care a participat. A fost, însă, eliminată în semifinale de Kiki Mladenovic.

Intrată între timp în Top 200 după victoria din primul tur de la Roma, Sharapova și-a asigurat clasamentul necesar pentru intrarea în calificările Wimbledon.

Însă, pentru a intra pe tabloul principal, ea va avea – iarăși – nevoie de un wildcard din partea Wimbledon. Asta, după ce Maria n-a trecut de turul doi la Roma. Ziua ei oribilă a continuat, după anunțul făcut de Federația Franceză, cu o accidentare suferită în timpul meciului cu Mirjana Lucic-Baroni; Sharapova a trebuit să se retragă, la 1-1 la seturi și 2-1 pentru ea în decisiv.

Afară de alte schimbări, următorul meci al rusoaicei ar putea fi abia peste o lună, la Birmingham. Asta dacă nu va accepta una dintre ofertele primite pentru un wildcard din partea turneelor de la Nurnberg și Strasbourg. Cel de la Strasbourg este deținut de FFT și a trimis oferta de wildcard cu acceptul Federației Franceze.

Într-un material al New York Times, Giudicelli detaliază, argumentând că, deși decizia nu a fost simplă, el și Guy Forget, directorul Roland Garros, au simțit că „turneul este mai puternic decât jucătorii” și că „apărarea intereselor turneului este prioritară intereselor jucătorilor”. „Maria e o campioană și a câștigat aici de două ori. Dar nu poate fi tratată diferențiat. Trebuie să-și arate singularitatea pe teren. Este un turneu de Grand Slam, nu un concert rock unde îi invităm pe cei mai buni cântăreți din lume”.

Însă Roland Garros a ridicat rapid sprâncene când i-a dat wildcard în calificările masculine lui Constant Lestienne, suspendat pentru șapte luni după ce a fost prins pariind pe meciuri de tenis între 2012 și 2015. Giudicelli a spus pentru New York Times: „Constant și-a plătit greșeala. A făcut o greșeală, și-a plătit datoria și a acceptat să înceapă de la capăt în circuit. Cred că și-a arătat ambiția de a reveni la un nivel înalt. Nu e un motiv să-i refuzăm un wildcard, pentru că a fost parte dintre jucătorii care, în termeni de clasament, au fost în cursă pentru acest wildcard”.

Later Update: CEO-ul WTA, Steve Simon, a dat următorul comunicat.

***

Foto: Jimmie48Photography