Mândrie și inimă sârbească | Cum i-au bătut pe frații Bryan jucând cu numărul 1.150 mondial

Adrian Țoca | 7 aprilie 2013

Mândrie și inimă sârbească | Cum i-au bătut pe frații Bryan jucând cu numărul 1.150 mondial

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost una dintre acele ocazii în care ne-am reamintit că, deși criticat, considerat învechit sau depășit, formatul de desfășurare al Cupei Davis e de natură să ofere uneori povești de film, altfel poate imposibil de replicat la un turneu normal. Anul acesta se poartă meciurile de dublu, se pare. După fantasticul Elveția – Cehia, am avut parte de un scenariu aproape similar la meciul de dublu dintre Statele Unite și Serbia. Aceeași dramă, ba chiar mai multă calitate în joc, iar faptul că au câștigat outsiderii transformă momentul într-unul și mai prețios: 7-6(5), 7-6(1), 5-7, 4-6, 15-13. 

A fost, de asemenea, o ocazie în care ne-am convins că antrenorii au motivele lor pentru care iau unele decizii care, de pe margine, par de neînțeles. Și că, de cele mai multe ori, știu ei mai bine ce fac. S-a speculat înainte de meciul de dublu despre care vorbim că sârbii vor forța victoria (1-1 după prima zi) introducându-l pe Novak Djokovic. “Chiar nu contează asta pentru Bob și Mike”, a spus Jim Courier despre această posibilitate. Până la urmă, căpitanul Serbiei a mers pe instinct, păstrându-l pe liderul mondial pentru ziua a treia și trimițându-l pe Ilija Bozoljac alături de mult mai experimentatul Nenad Zimonjic. Și asta împotriva fraților Bryan, într-un meci-cheie. Bozoljac are 28 de ani, e pe locul 335 la simplu și joacă destul de rar dublu. Mai apăruse în Cupa Davis anul trecut, tot împreună cu Zimonjic, dar fără succes, cei doi pierzând în trei seturi contra Cehiei. Tot anul trecut Bozo a făcut pereche la câteva challengeruri tocmai cu Marius Copil, reușind doar un sfert de finală la Arad.

Ei bine, de data asta tocmai Ilija a fost sufletul Serbiei, prestația sa făcându-i pe mulți să-l declare deja omul manșei. Lipsa jocurilor împreună a contat mai puțin, iar perechea Bozoljac/Zimonjic a reușit ceea ce puțină lume ar fi văzut posibil: să-i bată pe frații Bryan chiar la ei acasă, într-un meci de cinci seturi. Finalul a fost tensionat și incendiar: break-ul decisiv a venit la 13-13; a fost abia al doilea break reușit de sârbi în tot meciul. În game-ul următor, pe serviciul lui Zimonjic, sârbii au trebuit să salveze două mingi de rebreak, ambele rezolvate cu doi ași, înainte de a pune capăt uneia dintre cele mai frumoase partide de dublu din ultimii ani. E, totodată, o premieră: frații Bryan cedează pentru prima dată în carieră două meciuri la rând în Cupa Davis, asta după ce fuseseră învinși și de brazilienii Melo și Soares, tot în cinci seturi, în runda anterioară. O victorie memorabilă și spectaculoasă pentru sârbi, care mai au nevoie de un punct pentru calificarea în semifinale. Ceea ce nu pare tocmai greu când îl ai pe Novak Djokovic în echipă, lider de galerie aseară, manifestându-se gălăgios și simpatic pe margine. Mai ales că Nole pare să fi făcut din nou o prioritate din Davis Cup. La urma urmelor, cu un succes în prestigioasa competiție a început povestea lui, la capătul lui 2010, în anticiparea fantasticului sezon pe care l-a făcut în 2011.

“A fost cel mai bun meci al vieții pentru mine. Cum am reușit? Împreună!”, a explicat rețeta succesului Nenad. Mda…

Încă un meci de dublu care s-a întins pe cinci seturi a fost cel dintre Canada şi Italia. Experimentatul jucător de dublu Daniel Nestor a făcut echipă cu mai tânărul Vasek Pospisil contra perechii italiene Fognini-Bracciali. După meciurile de simplu, scorul era 1-1 (Raonic şi Seppi îşi câştigaseră fiecare meciul de simplu). Canada a câştigat primele două seturi şi a avut un break în setul 3, dar italienii au revenit şi au forţat decisivul, unde, după 26 de game-uri câştigate pe serviciu, canadienii au reuşit să facă break pe serviciul lui Fognini. Pospisil, care pierduse simplul cu Seppi în cinci seturi, a servit pentru meci şi a adus victoria cu 6-4, 6-3, 3-6, 3-6, 15-13. Următorul meci de simplu dintre Raonic şi Seppi va fi decisiv, putând propulsa Canada în semifinale pentru prima dată în istorie.

Update: Argentina (a trecut cu 3-2 de Franţa, eroul întâlnirii fiind Carlos Berlocq, care a câştigat meciul decisiv contra lui Gilles Simon) va juca semifinala contra Cehiei (3-1 contra Kazahstan, fără Tomas Berdych). Cealaltă semifinală va fi între Serbia (Novak Djokovic a adus punctul decisiv cu Querrey, în ciuda unei căzături la începutul primului set în care şi-a sucit glezna) contra Canadei (Milos Raonic a câştigat cu Seppi pentru 3-1 cu Italia)

 

Monica s-a oprit în semifinale la Monterrey

Monica Niculescu n-a reușit o a doua finală a sezonului, fiind învinsă de rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova în trei seturi, 3-6, 6-2, 6-4. Românca a început foarte bine și a câștigat opt din primele nouă puncte, profitând și de tradiționalele piedici pe care și le pune de regulă Pavs, una dintre cele mai talentate, dar și fantastic de inconstante jucătoare din circuit. Văzută mereu drept un talent de Top 10, rusoaica, fostă campioană de Slam la junioare, suferă mult la capitolul concentrare. Practic, în orice moment există riscul ca ea să-și taie singură creanga de sub picioare. Nu că n-ar fi ajutat-o mult și Monica în scopul acesta. Forehand-ul de slice atât de neortodox al româncei trebuie că a încurcat-o serios pe Pavs, care a mai făcut risipă, în prima manșă, de duble greșeli și erori simple de vole. Și-a revenit din setul secund, când a dat drumul la lovituri, a jucat cu mai multă liniște și a câștigat 10 game-uri dintr-o serie de 12, ajungând până la 4-0 în decisiv. Sincer, încă mai credeam că se poate produce o răsturnare. Care a venit, ce-i drept tot cu ajutorul rusoaicei. Din păcate, deși a egalat la 4, Niculescu n-a mai găsit resurse să forțeze desprinderea, cedând următoarele două game-uri. Rămâne un rezultat bun, care o va mai sălta câteva locuri în interiorul Top 50.  De notat că din ultimele 18 meciuri jucate, Monica a câștigat 13.


 

Imaginea zilei | Serena, fără milă

Mult-așteptata revedere pe teren a surorilor Williams, petrecută în semifinalele de la Charleston, n-a avut istoric. Un 6-1, 6-2 pentru Serena, o execuție în numai 54 de minute, a 10-a victorie consecutivă a liderului WTA.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi