Madrid, ziua a 5-a | Bad karma, good karma

Adrian Țoca | 10 mai 2012

Madrid, ziua a 5-a | Bad karma, good karma

 

A ieșit soarele la Madrid, și la propriu, iar atât de contestatul turneu a avut parte de o zi mult mai liniștită, cu mai puține declarații belicoase și ceva mai mult tenis. Semnalul l-a dat David Ferrer. “E un pic alunecos, da. Dar se muncește din greu să se îmbunătățească. Mai bine mergem pe teren și dăm tot ce putem, în loc să criticăm”, a spus Ferru, cumva împăciuitor, cumva dând un fel de indiciu că jucătorii pot să accepte și să meargă mai departe. Și când cel mai muncitor jucător din circuit transmite un astfel de mesaj, parcă impune și respect la pachet cu cuvintele. 

Ce-i drept, declarațiile cu Chuck Norris ale lui Djokovic au avut și efectul scontat. S-a muncit toată noaptea pentru repararea, pe ici, pe colo, prin zonele esențiale, ale terenurilor. Nu e clar în ce măsură s-a îmbunătățit experiența generală, dar e clar că azi s-a vorbit mai mult despre tenis. Hai să vedem ce s-a întâmplat.

Campioana fetelor a ieșit 

Dacă pe tabloul masculin surprizele lipsesc cu desăvârșire, la fete, lucrurile sunt mult mai agitate. Anul Petrei Kvitova e și el la fel de tumultuos. Cehoaica nu a făcut prea mulți purici la Madrid, acolo de unde își începea asaltul primelor locuri anul trecut. Petra a ieșit, eliminată fiind în două seturi de Lucie Hradecka. Și Maria Kirilenko a cedat, învinsă, ca și Kvitova, de o compatrioată, Ekaterina Makarova, cea care, la Australian Open, producea surpriza, învingând-o pe Serena. 

Aga, campioană într-o lume fără Azarenka

Dacă, prin absurd, Victoria Azarenka n-ar fi luată în calcul când se face clasamentul, probabil că Agnieszka Radwanska ar fi cea mai fericită. Noul număr 3 a spulberat-o pe Sara Errani, 6-0, 6-1, punând astfel capăt seriei de 16 victorii consecutive pe zgură ale Sarei. Poloneza are o invincibilitate bizară, fiind neînvinsă la oricine care nu poartă numele Azarenka. Aga are 34 de victorii în 2012, și numai 5 înfrângeri, evident toate la Vika. Pe care ar putea-o reîntâlni în semifinale, pentru a șasea oară.

Azarenka a avut altă zi grea la birou, dar liderul mondial s-a descurcat onorabil, un dublu 6-4, 6-4 cu Ana Ivanovic, în fața căreia pierduse două din trei meciuri directe. Azarenka o va reîntâlni acum pe Na Li, cea cu care a avut mereu meciuri foarte tari.

“Surorile Williams nu mai au chef de tenis”

Declarația îi aparține lui Ricardo Sanchez, actualul antrenor al Nadiei Petrova, și cel care a mai lucrat cu Jankovic sau cu Wozniacki. Într-o declarație cumva surprinzătoare, spaniolul a spus că surorile Williams mai joacă doar pentru “a prinde Olimpiada de la Londra” și că și-au pierdut interesul, fiind mai preocupate de celebritate și modă. “Sunt ca sprinterii. Nu fac față raliurilor lungi. Dacă le trimiți patru mingi înapoi, nu mai pot juca”. Sanchez a mai spus că Sharapova nu a îmbunătățit nimic de cinci ani, că Azarenka e deja în pericol să-și piardă locul de lider și că agreează stilul Kvitovei, dar că aceasta suferă din cauza mobilității reduse.

Nadal a cerut pantofi de iarbă

Ca să aibă o aderență mai bună pe zgura alunecoasă, Rafa a mărturisit că a solicitat ATP ok-ul să  folosească pantofi de iarbă, însă a fost refuzat. Rafa știa, probabil, că va primi acest răspuns. Pantofii de iarbă sunt interziși pe zgură încă din 2003. Cât despre meciul său inaugural de la Madrid, nu-s prea multe de spus. Nadal nu i-a dat absolut nicio șansă lui Davydenko: 6-2, 6-2 într-un debut plin de semne bune pentru finalistul de anul trecut, în care a servit 6 ași. “Nu mă așteptam să joc atât de bine. E dificil să ataci și să revii în apărare pe zgura albastră. Trebuie să te adaptezi”, a mărturisit el.

Isner a ieșit, nu a dat vina pe teren

Unul dintre jucătorii de la care se așteptau multe în acest turneu, John Isner, a ieșit din turul 2, eliminat de Marin Cilic cu un scor cât se poate de isner-escian: 7-6, 7-6. “N-are legătură cu terenul. Cilic a jucat mai bine”, a spus americanul. Nu la fel de fair-play a fost Stepanek, care, înfuriat pentru că un spectator i-a aplaudat o dublă greșeală în meciul cu Ferrer, s-a apucat să gesticuleze în direcția tribunei, sfârșind prin a fi fluierat. Ferrer s-a impus în două seturi. Și alți favoriți au câștigat, mai mult sau mai puțin lejer.

Spre exemplu, Verdasco a avut dificultăți nu doar cu adversarul, ci și cu a respecta timpul limită între puncte. Avertizat de arbitru, Nando a replicat prompt: “Nu pot să servesc dacă nu pot să respir”. Într-un final, Verdasco a reușit să revină și să câștige, în trei seturi, un meci greu cu Falla.

Seara s-a încheiat cu un meci excelent, cu un aer de echilibru și dramatism specific meciurilor cu miză mare. Federer a găsit ac de cojocul lui Raonic, chiar dacă a avut nevoie de trei seturi strânse pentru asta.

Rezumatul zilei

Programul optimilor:

Berdych – Monfils, Dolgopolov – Tsonga, Cilic – Del Potro, Verdasco – Nadal, Almagro – Ferrer, Simon – Tipsarevic, Federer – Gasquet, Djokovic – Wawrinka. Toate meciurile se joacă joi.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Madrid, ziua a 5-a | Bad karma, good karma

Adrian Țoca | 10 mai 2012

Madrid, ziua a 5-a | Bad karma, good karma