Madrid, ziua a 2-a: Cine ar zice nu unui nou Federer – Nadal?

Adrian Țoca | 6 mai 2012

Madrid, ziua a 2-a: Cine ar zice nu unui nou Federer – Nadal?

În niciun caz cei doi. După câteva zile de antrenamente pe zgura albastră, Roger Federer și Rafa Nadal au ieșit la primele lor conferințe de presă la Madrid cu un discurs optimist și foarte pozitiv. Dacă în cazul elvețianului e cumva logic să fie așa, el fiind venit după o pauză prelungită, Rafa a părut pregătit să lase deoparte orice fel de discuție privind zgura albastră sau poziționarea reclamelor pe teren, ambele aspecte acuzate de el în interviurile anterioare, să închidă definitiv acest capitol și să se concentreze pe turneu. 

Federer a venit la conferința de presă cu o șapcă albastră, cum altfel. Foarte fresh, elvețianul s-a declarat suficient de odihnit pentru perioada foarte intensă care urmează. “Am avut nevoie de ceva timp liber, departe de tenis, de toată nebunia zilnică, de meciuri, presă, toate lucrurile astea. A fost o ocazie ideală să-mi reîncarc bateriile. Era important să mă odihnesc un pic, pentru că am jucat cu câteva accidentări minore, dar acum totul e în regulă. Vroiam să fiu fresh, pentru că urmează o perioadă cu multe obiective importante pentru mine și-mi doream să fiu pregătit pentru ele. Am jucat foarte, foarte mult la începutul anului”, a spus Federer, câștigător a trei turnee în 2012, la Rotterdam, Dubai și Indian Wells.

El știe însă că pentru a-și trece în cont și titluri pe zgură va fi nevoie de mult mai mult. “Sunt optimist în ce privește șansele mele în următoarele luni. Zgura este suprafața pe care am crescut, pe care am jucat cel mai mult în cariera mea, totul e natural pentru mine pe zgură. Dar zgura este, de asemenea, suprafața pe care Rafa este atât de dominant de atâția ani”, a spus Roger, care a admis și că zgura poate fi uneori mai rapidă decât ar crede lumea. “Sigur, cu suprafețele de hard pe care le avem acum, zgura poate fi uneori, mai ales când e soare puternic, destul de rapidă, ceea ce m-ar avantaja”. 

Federer n-a urmărit finala de la Monte Carlo, dintre Nadal și Djokovic, dar crede că e bine pentru circuit că Rafa a reușit să reechilibreze rivalitatea dintre el și Novak. “Sunt sigur că vor mai avea destule ocazii să se întâlnească în lunile următoare”.

Elvețianul a fost întrebat și despre posibilitatea de a reveni pe primul loc în lume. “Dacă reușești să câștigi un Slam, te trezești, dintr-o dată, extrem de aproape de locul 1. Totuși, e mai ușor de zis decât de făcut. Știu de câte e nevoie să câștigi un Slam. E greu. Întotdeauna a fost foarte greu, nu doar acum. E încă departe pentru mine, iar focusul  meu e pe primul meci de la Madrid. Dar ar fi un vis îndeplinit pentru mine să redevin numărul 1. Voi încerca să fac tot ce e posibil să ajung acolo. Dacă nu, nu e o problemă, voi încerca să câștig cât mai multe turnee, ceea ce e o bucurie oricum”, a încheiat Federer, cel care va debuta cu învingătorul dintre Nalbandian și Raonic, meci care se va disputa marți.

Nadal are o șansă la revanșă cu Davydenko

După atâtea întrebări și critici legate de zgura de la Madrid, Rafa a fost mult mai îngăduitor cu organizatorii, apelând la niște declarații mult mai convenționale. “Să joc în Spania, în fața conaționalilor mei, nu se compară cu nimic. Publicul de la Madrid a fost întotdeauna incredibil. Unele dintre reușitele mele de aici n-ar fi fost posibile fără susținerea lor. Îmi aduc aminte de semifinala cu Djokovic de acum trei ani. N-aș fi reușit s-o scot la capăt fără susținerea publicului”, spune Rafa, care a menționat și victoria cu Federer, de acum doi ani, la capitolul realizări și amintiri importante.

Întrebat de zgura albastră, Nadal s-a mulțumit să închidă subiectul: “Deja am vorbit detaliat despre ceea ce gândesc eu pe acest subiect. Fără îndoială că turneul este unul dintre cele mai bune din lume și nu mai e nimic altceva de spus în plus. Este ceea ce este și tot ce-mi rămâne de făcut este să mă antrenez intens și să dau ce am mai bun”. 

Rafa a vorbit și despre meciurile cu Novak Djokovic: “Într-adevăr, am pierdut de șapte ori la el, inclusiv aici, la Madrid, dar, deși nu-mi place să pierd, să nu uităm că am pierdut numai în finale, ceea ce în sine e un rezultat bun. În Australia am fost foarte aproape să pun capăt seriei, dar n-a fost să fie, însă la Monte Carlo am jucat la un nivel foarte înalt și, din fericire, am reușit să câștig în fața lui”. 

Nadal va debuta la Madrid contra lui Nikolay Davydenko, după ce rusul a câștigat primul meci jucat pe tabloul masculin la Madrid, contra lui Ivo Karlovic.

Foarte interesant, există un singur jucător în lume care a jucat cel puțin 10 meciuri cu Nadal și care are bilanț pozitiv în fața spaniolului, iar acesta este însuși Davydenko. Acesta a câștigat 6 meciuri cu Rafa, inclusiv ultimele patru. Ultimul meci s-a jucat la Doha, în 2011, fiind câștigat de rus cu 6-3, 6-2.

Și Novak Djokovic ar fi trebuit să susțină azi o conferință de presă, însă, din cauza unei indispoziții, liderul mondial a amânat-o pentru mâine.

Rafa și Roger s-au întâlnit de trei ori la Madrid

Din cele 28 de meciuri ale lor, Nadal și Federer au jucat trei la Madrid. În 2009, Federer obținea una dintre rarele lui victorii pe zgură în fața lui Rafa chiar în finala turneului spaniol, 6-4, 6-4. Un an mai târziu, cei doi au jucat iar finala, câștigată de data asta de Nadal, 6-4, 7-6. În fine, anul trecut, Rafa a câștigat iar, în semifinale, 5-7, 6-1, 6-3. De văzut dacă va urma un al patrulea meci consecutiv la Madrid între cei doi. Dacă el se va întâmpla, nu va fi posibil decât în finală.

Concluzia lui Davydenko legată de zgura albastră

Dintre atâtea păreri, cea a rusului pare a fi cea mai tranșantă: “Nu culoarea este problema. Oricum trebuie să fii pregătit, să te antrenezi câteva zile înainte de primul meci la orice turneu, ca să te acomodezi. Suprafețele sunt oricum un pic diferite peste tot. Săptămâna viitoare, când vom merge la Roma, suprafața va fi iar diferită. Dacă organizatorii se asigură că au pregătit zgura cum trebuie, că au făcut un teren bun, noi ne putem antrena cum trebuie, putem juca și ne putem bucura cu toții de tenis. Nu contează ce culoare are, că e albastru sau roșu. Unii jucători spun că, pe anumite porțiuni, mingea sare aiurea – astea sunt problemele reale. Nu culoarea. Contează cum îți permite terenul să joci. Pentru privitori, e foarte bine. Diferența e că ciorapii, în loc să fie roșii după meci, acum sunt albaștri. Culoarea arată bine. Dacă terenurile sunt bune, pentru noi contează mai puțin ce culoare au”. 

Irina, învinsă clar de Sharapova

Au continuat meciurile de pe tabloul feminin și, din păcate pentru noi, alte două românce au părăsit turneul încă din primul tur. Dacă în cazul Irinei Begu nu e neapărat o surpriză, ea întâlnind-o pe o Maria Sharapova în mare formă, în cazul Monicăi Niculescu rezultatul e un pic dezamăgitor. Monica a avut cel mai accesibil meci, ea întâlnind-o pe Lourdes Dominguez Lino, dar n-a reușit să confirme calculul hârtiei, cedând cu 6-0, 7-6, după trei mingi de set irosite în cel secund, unul în care a revenit de la 2-5.

Cât despre Irina, ea a intrat foarte greu în meciul cu Sharapova. Ultimul joc al zilei de pe Arena Centrală a fost unul la discreția locului 2 în lume, rusoaica impunându-se cu 6-0, 6-3. Irina a avut două mingi de break, la 5-3 în setul secund, dar a ratat ocazia de a face meciul mai interesant.

În rest, victorii așteptate pentru jucătoare ca Radwanska, Kirilenko, Kerber, Ivanovic sau Wozniacki (deși foarte greu în cazul danezei, în condițiile unei accidentări la gleznă). Și liderul mondial, Victoria Azarenka, a trecut cu bine de un test foarte greu pentru primul tur. Vika a învins-o, 7-6, 6-4, pe Svetlana Kuznetsova.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi