Madrid, ziua 1: Sorana is all in

Adrian Țoca | 5 mai 2012

Madrid, ziua 1: Sorana is all in

După multe declarații, reproșuri și controverse, un pic după ora locală 13:00, turneul albastru de la Madrid a început oficial, și, surpriză, nimic rău nu s-a întâmplat pe zgura lui Țiriac. Pe arena care-i poartă numele lui Manolo Santana, o româncă a avut onoarea de a inaugura unul dintre turneele care a suscitat cel mai mult interes și curiozitate într-o lume a tenisului în care surprizele nu sunt gustate atunci când încalcă tradițiile. Așadar, Sorana Cîrstea a debutat în turneu contra lui Marion Bartoli, într-un meci foarte potrivit pentru a inaugura un astfel de turneu controversat. Pe de o parte, o jucătoare din țara lui Țiriac, pe de alta, una dintre cele mai atipice tenismene din circuit. 

Sorana își făcuse datoria de bună româncă încă din zilele anterioare. Profitând de notorietatea tot mai mare de care se bucură în rândurile mass-media de afară, ea își declarase suportul pentru zgura albastră și, implicit, pentru Țiriac. A avut și timp suficient să se acomodeze cu  noua suprafață. Ultimele ei două apariții în circuit au echivalat cu un pas înapoi: eșec zdravăn în calificări, la Stuttgart (1-6, 0-6 cu Anna Chakvetadze) și eliminare din turul 1 la Estoril, cu necunoscuta Soler-Espinosa.  A contat mai puțin. Ce uităm de fiecare dată cu toții e că în tenis absolut niciun meci nu seamănă cu altul.

Sursa foto: Twitter Sorana Cirstea

Sorana a intrat decisă să depășească repede criza de rezultate. A început desprinzându-se cu break, dar Marion a recuperat și s-a ajuns în tiebreak, câștigat de Bartoli cu 8-6. Mai impresionant e că Sorana nu s-a pierdut cu firea după ratarea la limită a primului set și faptul că fost condusă și în cel secund, cu 3-1. Adesea un moment delicat, el a fost depășit rapid de româncă. A servit în continuare foarte bine și și-a îmbunătățit, procentual, returul, de la 36 la sută în primul set la 62 la sută. Patru break-uri realizate de româncă au împins meciul în decisiv, unde Cîrstea a mai anihilat o tentativă de desprindere a lui Bartoli, care a început cu 2-0. Așadar, 6-7, 6-4, 6-3 și a opta victorie a carierei la o jucătoare de top 10. A doua a anului, după cea cu Stosur, de la Australian Open. E bine. În prea multe situații pierduse Sorana, așa cum spunea și ea după meci, la mustață în fața jucătoarelor relevante. O victorie venită la momentul potrivit, într-un moment delicat pentru ea, un succes salutat de numeroșii fani ai româncei. 

Simona, la două puncte de victoria cu Venus

Inaugurat, așadar, de victoria Soranei, turneul de la Madrid a intrat, apoi, în forfota obișnuită a primelor zile. În timp ce pe terenurile secundare se dădeau lupte strașnice în calificări (Victor Hănescu a câștigat cu Schwank, dar Ungur și Copil au pierdut), pe tabloul fetelor au început să apară meciurile strânse. Noua elevă a lui Andrei Pavel, austriaca Tamira Paszek, a ieșit din turneu de la primul tur, așa cum era s-o facă și o jucătoare mult mai bine cotată. Sam Stosur, campioana de la US Open, a fost cu un vârf de ac mai bună decât Petra Martic, de care abia a trecut, 7-5, 4-6, 7-6 (5). Nu la fel de norocoasă a fost Vera Zvonareva, a cărei cădere de formă a continuat și aici, rusoaica fiind învinsă sec, în două seturi la 2, de Petra Cetkovska. Bătălia a două jucătoare germane de mare perspectivă, Barthel și Goerges, i-a revenit primeia, iar un alt nume mare a fost cât pe ce să cadă de la primul obstacol.

Numele mare era însuși Venus Williams, iar de cealaltă parte a fileului se afla Simona Halep. Diferență uriașă de palmares și de agresivitate, vizibilă mai ales la început. Venus a avut 6-1, 2-0 și părea doar o victorie de rutină. Treptat, Simo a echilibrat, a recuperat și a surprins-o pe americancă, făcând un break la 5-4 cu care a pus capăt setului secund. Halep a avut, apoi, 4-2 în decisiv, dar nu a putut să managerieze momentul favorabil, dându-i ocazia experimentatei ei adversare să întoarcă. În două game-uri de pe serviciul lui Venus a fost românca la două puncte de meci, dar bătălia s-a dus în tiebreak, acolo unde Venus s-a impus, dramatic, 8-6. Singura satisfacție cu care a rămas Simo a fost rândul generos de aplauze primit la ieșirea de pe teren, din partea unui public care și-a demonstrat astfel respectul pentru învinsă.

Simona a ratat o victorie mare, cu care flirtează de ceva vreme, dar care continuă s-o ocolească. Halep trebuie să rămână consecventă și să continue să lupte. Cu 20 de victorii și 11 înfrângeri în 2012, ea e la doar un strop de consistență distanță de nivelul următor.

Mâine începe și tabloul masculin, iar Irina Begu, cu Sharapova, și Monica Niculescu, cu Dominguez-Lino, intră și ele în turneu.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi