Madrid, tabloul feminin: Simona, tragere promițătoare. Irina debutează cu Bouchard, Sorana se revede cu Jankovic

Adrian Țoca | 29 aprilie 2016

Zgura intră cu adevărat în drepturi cu ocazia turneului de la Madrid, o coproducție WTA & ATP a cărei greutate crește cu trecerea anilor. Un Mandatory și un Masters în aceeași săptămână. Fetele încep primele.

Madridul începe azi. E unul dintre candidatele la titlul onorific de “al 5-lea Slam”, unul dintre turneele care s-ar bucura mult dacă ar primi câteva zile în plus în calendar după modelul Indian Wells – Miami. Și odată cu el se reia și fierbințeala specifică marilor competiții. Suntem la început de mai, în plin sezon de zgură. Suntem, de asemenea, și în linie dreaptă spre Roland Garros; după câteva momente de respiro după segmentul Fed Cup – București, revin zilele încărcate.

Să vedem care-s principalele teme ale turneului feminin.

 

Cine-s favoritele?

Madrid are curiosul obicei de a strecura, printre finale clasice, și premiante la care nu te-ai aștepta înainte ca prima minge să fie lovită. E turneul câștigat în urmă nu cu mulți ani de Aravane Rezai, iar finala de anul trecut a fost Kvitova – Kuznetsova. În condițiile în care ne putem face o idee despre lumea post-Serena și Sharapova, nu e deloc exclus ca și anul acesta să avem o finală imprevizibilă. În vreme ce situația rusoaicei rămâne în pending, Serena a devenit o absență de ultim moment, din cauza unei răceli, ceea ce a resetat lista capilor de serie, aruncând-o pe Agnieszka Radwanska în postura de cap de serie 1. E o situație cumva ciudată pentru poloneză, nu calitatea de favorită principală, ci faptul că o deține la un turneu mare de zgură, neconcordanța între teorie și practică fiind destul de greu de combătut. Însăși Aga spune fără ezitare că zgura nu e suprafața ei de bază, astfel încât e de urmărit dacă seria ei excelentă, începută tocmai anul trecut în Asia, va lua în cele din urmă o pauză în această lună. Radwanska mai are și o tragere neprietenoasă pentru un seed 1, întâlnind-o pe Dominica Cibulkova în turul 1, cu care a avut de mai multe ori meciuri rollercoaster. Dacă o dăm la o parte pe Agnieszka, nu se detașează prea ușor o favorită certă, pentru fiecare dintre numele scontate putându-se aduce cu ușurință argumente contra. Dar revenim un pic mai jos la ele, deocamdată să vedem cu ce tragere le-a pricopsit Madrid pe românce.

Simona

După ce menghina Fed Cup – Stuttgart a lăsat-o fără aer la turneul german, Simona și-a pierdut din agoniseala de încredere acumulată în segmentul nord-american. Unde, să ne reamintim, ea încercase cu destul succes să construiască un al doilea start al sezonului, în condițiile în care primul a fost un fiasco din cauza numeroaselor probleme de sănătate care i-au dat peste cap pregătirea. Indian Wells și Miami au fost turnee pozitive, cu victorii solide, o înfrângere fără poveste contra unei Serena impecabile și un final frustrant la al doilea turneu, când pânza întinsă de Bacsinszky a făcut-o pe Simona să-și piardă claritatea în joc. Intermezzo-ul de la Cluj e greu de citit. Halep începuse în mare viteză meciul cu Petkovic, dar căzătura i-a luat aerul din pânze, a obligat-o la un meci mai lung decât ar fi fost, poate, nevoie, consumator de resurse, ceea ce a dus, mai departe, la o apariție ștearsă cu o Kerber oricum în formă mai bună. Apoi a venit prezența total ratată de la Stuttgart, așa că, din punct de vedere al încrederii și al siguranței pe teren, Simona e cumva resetată, probabil într-o stare de spirit asemănătoare cu cea de dinainte de primele meciuri la Indian Wells. Adică nu dă pe dinafară de confidence, ia meciurile unul câte unul, are nevoie de confirmări și caută să-și creeze ceva momentum.

Tragerea la sorți este una care să o ajute în acest sens. Un debut cu Misaki Doi, pe un tablou așa de încărcat precum cel de la Madrid, e ceva de dorit. Va fi primul meci cu japoneza de 25 de ani, o stângace pe locul 45 în lume și cu un sfert la Nurnberg drept cel mai relevant rezultat pe zgură anul trecut. Apoi, o întâlnire cu învingătoarea dintre italianca Karin Knapp, pe care a mai bătut-o anul trecut la Australian Open, și rusoaica Margarita Gasparyan. Turul al treilea ar însemna, foarte probabil, o întâlnire cu o adversară recentă: Petkovic, Bacsinszky (se întâlnesc în primul tur) sau Makarova, cărora li se adaugă fosta campioană de junioare de la French Open, Annicka Beck. În sferturi, Simona ar putea primi pe oricine va ieși cu bine dintr-un segment mult mai aglomerat, cu Pliskova, Muguruza, Irina Begu și Bouchard. În fine, cea mai autorizată adversară pentru semifinale rămâne Angelique Kerber. Așadar, multe posibile reîntâlniri, dar și oportunitatea unui traseu ceva mai lung. Simona ne-a obișnuit în ultimii ani să facă rezultate bune pe bucățile de sezon unde performase mai puțin grozav cu un an înainte și invers, așa că n-ar fi o noutate dacă acest trend va continua.

 

Irina. Monica. Sorana

Pentru Irina, sezonul este încă în perioada pașilor mici; ea a început să lege victoriile și să-și recapete siguranța pe teren. “Rezultatele de la Miami și Charleston au fost o bucurie mare pentru mine, pentru că timp de șase săptămâni nu am putut să mă antrenez, să concurez la cele mai importante turnee, și acum a fost o ușurare”, spunea ea, la BRD Tennis Insider.

Irina debutează într-un meci tare, cu o Eugenie Bouchard aflată, la rându-i, în reviriment. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, pe hardul de la Australian Open, când Bouchard a fost mai bună în decisiv, la prima apariție a Irinei în optimile unui Grand Slam. În caz de victorie, Begu o va primi foarte posibil pe Garbine Muguruza, cu care a pierdut cele două meciuri anterioare, ambele jucate în România. De data asta, ar putea-o întâlni pe iberică în țara ei. Dacă trece de amândouă, Irina ar fi așteptată, foarte probabil, de Karolina Pliskova. E un colț foarte greu de tablou, des întâlnit în aceste turnee de tipul Madridului, unde totul e foarte greu încă din turul inaugural. Pentru Irina nu are de ce să fie un stres, ci o nouă oportunitate să-și testeze jocul împotriva acelui tip de adversare cu care își dorește să concureze de la egal la egal săptămână de săptămână.

Ce ne-am mai putea dori pentru Monica Niculescu, după două meciuri la rând în care a scăpat victoria printre degete de la minge de meci? O victorie banală, dacă se poate fără nicio poveste și intrigă, ar fi ca o înghețată în plină zi de vară. Monica va deschide contra unei jucătoare din calificări, ceea ce nu-i neapărat o veste grozavă, dat fiind că tabloul de Q e, la rându-i, mai tare ca unele turnee de nivel International. Printre jucătoarele care încearcă azi calificarea este și Patricia Țig, care ar putea deveni a 5-a româncă pe tablou dacă va trece de grecoaica Sakkari. Țig a învins-o pe Nicole Gibbs, 7-5, 7-6 în primul tur.

În turul al doilea, Monica s-ar putea vedea cu Ana Ivanovic, cu Victoria Azarenka adversară probabilă în runda a treia. Moni n-are un bilanț grozav cu niciuna, 0-2 cu Ana, 0-5 cu Vika.

Sorana Cîrstea revine pe tabloul unei competiții mari cu aceeași adversară pe care a întâlnit-o într-una din ultimele ocazii în care Sori a fost în main draw-ul unui turneu important. În 2014, la Roland Garros, ea pierdea în turul al treilea cu Jelena Jankovic, pe care o va întâlni acum pentru a șaptea oară în carieră (3-3). JJ are un an prost, ceea ce face meciul unul care intrigă. Sorana e într-un segment de tablou în care orice e posibil: Roberta Vinci în turul al doilea, cu Mladenovic și accidentata Kuznetsova în aceeași zonă.

Cum spunea Irina la emisiunea Treizecizero, ea și Monica continuă la Madrid seria turneelor mari pe care le vor juca împreună. Ele debutează chiar azi, vs Chuang/Jurak, dar au apoi un test foarte greu, întâlnindu-le pe cele care au dominat circuitul de dublu în ultimul an, Hingis și Mirza.

Azarenka. Kerber. Muguruza. Kvitova. Suarez-Navarro. Pliskova

Dincolo de Radwanska și de Simona, acesta e grupul jucătoarelor de la care se așteaptă un parcurs cât mai lung și e interesant cine li se poate alătura, dacă Sloane Stephens, de exemplu, poate duce mai departe anul bun pe care-l are până acum, sau dacă Sara Errani mai poate fi un factor în turneele mari de zgură.

Toate privirile vor fi îndreptate către Azarenka și Kerber. În absența – la propriu și la figurat – Serenei, ele se bat pentru titlul neoficial de cea mai în formă jucătoare a anului, împărțindu-și perioadele de dominație. După ce a trecut în umbra bielorusei în America, Angelique și-a regăsit jocul între Charleston, Cluj și Stuttgart. Ea se aventurează acum pe un segment de turnee la care nu a reușit nimic remarcabil anul trecut (cel mai bun rezultat în 2015 pe zgura roșie outdoor, un tur 3 la Roland Garros).

Azarenka, în schimb, vine motivată să-i lămurească și pe ultimii necredincioși că, în fapt, poate fi foarte redutabilă și pe zgură. Anul trecut a fost oprită doar de Serena Williams în două meciuri dure, atât la Madrid, cât și la Paris, și de Sharapova la Roma. Niciuna dintre cele două nu e prin preajmă, așa că Azarenka își poate vedea liniștită de treabă. Bielorusa n-a jucat decât Fed Cup de la Miami încoace, ducându-și seria de meciuri câștigate consecutiv la 14. În schimb, spune că s-a antrenat consistent pentru zgură, specific pentru deplasarea pe această suprafață.

Bielorusa trebuie că este marea favorită a jumătății superioare de tablou, dar o va avea prin preajmă pe Petra Kvitova, care a făcut în două ocazii diferite turnee aproape perfecte la Madrid și care mai joacă și cu stresul unei ipotetice ieșiri din Top 10 (în funcție de alte rezultate). Petra e avantajată de condițiile de joc de la Madrid și culoarul de pe tablou ar trebui s-o poarte către un sfert teribil cu Azarenka.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi