Madrid, recapitulare de mijloc de săptâmână: Del Potro, Nadal, Dimitrov, WTA

Camelia Butuligă | 4 mai 2016

Ce e de reținut după primele zile ale turneului de la Madrid

E miercuri și Madridul e în acea etapă în care știrile nu sunt făcute încă de megastaruri – asta dacă nu socotim retragerea lui Federer și hărțuiala pe care eternul Stepanek și tricoul său dubios i-au aplicat-o lui Murray aseară timp de două seturi. Totuși, prima parte a unui turneu mare se țese în jurul puzderiei de meciuri în care sorții îi aruncă laolată pe jucătorii care formează substanța circuitelor. Apar combinații și nume noi, alteori ies din pălărie nume care au o karmă comună pestriță (Wawrinka – Kyrgios, anyone?), așa că în acest articol voi face o trecere în revistă a aventurilor madrilene mici și mijlocii de până acum.

ATP 

Delpo

Corect, Thiem era cam sfârșit după săptămâna anterioară plină de la Munchen, dar Del Potro câștigă totuși primul său meci contra unui jucător clasat mai acătării, și-l câștigă lovind pe stânga și altceva decât slice-uri. ”Lovesc mai bine decât acum o lună și am nevoie de meciuri ca acestea contra unor jucători buni, la turnee mari. Sper să am un rever competitiv în a doua jumătate a anului”, a spus Juan Martin după meci. Delpo este acum în situația lui Federer, care spunea că și-a întărit reverul pentru că toți îl jucau pe rever la începuturi, presupunând că un rever cu o mână este mai vulnerabil decât un forehand. Paradoxal, acest lucru a dus la creșterea rezistenței și fiabilității sale pe partea stângă. În condițiile astea, dacă încheietura rezistă, poate argentinianul va avea nevoie de mai puțin de șase luni? Toată lumea îl joacă pe rever, nu numai pentru că lovitura nu este încă la capacitate maximă, dar și pentru că se feresc ca dracu de tămâie de asta:

”Când Delpo e fericit, tenisul e fericit”, spune înțelepciunea populară. Este adevărat. Pe cât de polarizanți sunt ceilalți ”mari”, pe atât de unificator e Del Potro. S-a auzit un ”aaawwww” colectiv din toate colțurile planetei când, după victoria de ieri contra lui Thiem, blândul gigant a dat drumul emoțiilor pe marginea terenului.

Următorul său meci este contra lui Jack Sock, prima lor întâlnire. Sock este agresiv, dar jocul său nu are prea multe straturi. Del Potro are o șansă mare de a continua să-și exerseze backhandul la altitudine săptămâna aceasta.

Dimitrov

Grigor nu e într-un loc bun în cariera sa. După ce săptămâna trecută a făcut să curgă multe GIF-uri cu criza de nervi din finala de la Istanbul, continuă deruta la Madrid, unde pierde contra lui Carreno Busta cu 7-6, 6-3. Dimitrov avea de apărat sferturi la Madrid și probabil nu va avea clasament suficient pentru a fi cap de serie la Roland Garros.

Meltdownul de la Istanbul va continua să-l bântuie mult timp (la Madrid i-a cerut scuze adversarului său, argentinianul Schwartzman, deoarece criza sa distrugătoare de rachete l-a văduvit de bucuria de a câștiga meciul, și titlul, după jucarea unui matchpoint, nu după o penalizare). Dimitrov a mai declarat că realizează că nu a fost un exemplu bun pentru sport și pentru cei mici, dar că în vâltoarea momentului chestiile astea nu au mai contat. Este un semn cât de profundă este criza prin care trece; Grigor nu are o reputație de tip irascibil. Faptul că brusc rupe rachete în serie pe teren, in finale, la matchpoint, punându-se pe sine și pe adversar în situații penibile, este surprinzător și trist.

Rafa

Rafa is rolling, rolling, rolling. Și la propriu și la figurat, pentru că forehandul lui și zeul RPM sunt iar buni prieteni, conform ochiului ager al lui Patrick Mouratoglou.

Nadal a sărit în sfârșit în trenul după care aleargă de mai bine de un an. Până acum gâfâia pe lângă el, reușea să se agațe uneori de bara ultimului vagon, dar nu putea să facă saltul. Acum nu numai că a reușit să se arunce, dar s-a suit deasupra, pe ultimul vagon, s-a ridicat în picoare și a început să înainteze spre locomotivă. Să sperăm că nu va fi trântit de vreun tunel care apare pe neașteptate, dar în partea lui de tablou nimeni nu prea pare să fie în stare să joace acest rol. Delpo, poate, în vremuri mai bune. În rest, toți sunt candidați perfecți pentru antrenament și ascuțitul dinților: Berdych, Ferrer, Simon. Apoi Murray de anul ăsta nu mai e Murray Cuceritorul Zgurii din 2015. Rafa va continua să prindă viteză și să se pregătească pentru ce contează cu adevărat: Djokovic și Roland Garros.

Tomic

WTA

La fete, situația este sub control. În sensul că Williams și Sharapova lipsesc motivat, capii de serie 1 și 2 au ieșit încă din primul tur și tabloul e decimat. Favorita 3, Garbine Muguruza a pierdut la o româncă, Irina Begu, așa că ura, cui îi pasă de top 5? More for us: patru românce în optimile unui Premier Mandatory! Uitându-mă peste meciuri, văd că din cele 16 pretendente, doar cinci sunt favorite. Totuși, printre cele ”nefavorite”, un ochi avizat va descoperi jucătoare redutabile care revin după accidentări, ca Cibulkova sau Cîrstea, specialiste pe zgură ca Stosur, sau jucătoare pe trend ascendent, ca Laura Siegemund, Gavrilova sau Begu. Deci WTA este surprinzător, aparent, dar nu prea dacă zgârii un pic suprafața. 

Între favorite, o revedem pe jucătoarea începutului de an, Azarenka, care va avea de trecut de un nume nou, americanca venită din calificări Louisa Chirico. Le-a scos pe Moni Niculescu și pe Ana Ivanovic, dar nu mă aștept ca Vika să se împiedice de ea. Doar Azarenka are treburi serioase anul ăsta, printre care dominația planetară și apoi, găsirea celor mai mișto unghiuri pentru selfies pe Instagram.

Altă favorită care are mize mari la Madrid (titlu de apărat) este Petra Kvitova, care va avea de lucru cu năbădăioasa Gavrilova. Singura optime care opune doi (DOI!) capi de serie este, norocoșii de noi, cea dintre Simona și Timea. Carla Suarez-Navarro, cam bolnăvioară, va avea greaua misiune să treacă de o Stosur fresh, care a beneficiat de retragerea Safarovei din cauza unei toxiinfecții alimentare. 

Cât despre noi, azi avem maraton românesc, care va începe curând cu Irina Begu- Christina McHale. La 15.00 urmează Simona cu Timea, apoi la 17.30 intră Sorana contra revelației Siegemund, iar Patricia Țig va încheia ziua contra lui Madison Keys la 22.30. Keep calm, bateți din palmele alea și să sperăm că zilele următoare vom avea un program la fel de aglomerat.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi