Madrid, preview masculin | Big Three, bătălie pe teritoriu străin

Adrian Țoca | 6 mai 2012

Madrid, preview masculin | Big Three, bătălie pe teritoriu străin

 

Gata! Turneul de la Madrid dă startul unei perioade fantastice. Urmează Madrid, Roma și Roland Garros într-o serie cu un ritm nebun. Meciurile pe care le vom vedea în patru din următoarele cinci săptămâni vor da răspunsuri, vor schimba clasamentul sau, dimpotrivă, vor agita și mai mult spiritele. Începem cu controversatul turneu de la Madrid, acolo unde Djokovic, Federer și Nadal (Murray, accidentat, lipsește) sunt din nou împreună la un turneu important, pentru prima oară pe zgură în 2012. Dincolo de toate discuțiile legate de zgura albastră, cărora le-am dedicat un material separat, de urmărit în ce măsură se vor intersecta cei trei. 

Până acum, în 2012, am avut două întâlniri Djokovic – Nadal (1-1), două Nadal – Federer (1-1) și niciun Federer – Djokovic. Mai mereu prezenți în aceeași jumătate de tablou în anii precedenți, cei doi s-au evitat în 2012. Ar putea să se întâlnească aici, la Madrid, unde sunt iarăși pe aceeași parte.

Așadar, doar 4 meciuri între cei trei până acum, și o singură dată am avut parte de o “dublă”, adică situația în care unul dintre cei trei a trebuit să joace cu ceilalți doi în meciuri consecutive, ipostază atât de apreciată de fani. I s-a întâmplat lui Nadal, la Australian Open, unde l-a eliminat pe Federer în semifinale, înainte de a pierde cu Djokovic, în ultimul act. Mai apoi, la Indian Wells, Federer a jucat cu Nadal într-o semifinală, dar Djokovic a pierdut în cealaltă. La Miami, Federer a ratat trenul, pierzând timpuriu, cu Roddick, iar Nadal a preferat să se retragă înainte de semifinală, lăsându-i cale liberă lui Djokovic spre trofeu. În fine, la Monte Carlo, Federer nu a venit deloc, ceilalți doi disputându-și finala, câștigată de Rafa.

Hai să vedem de la ce ne putem aștepta de la acest tablou

Jumătatea lui Djokovic

Afectat, în mod evident, la Monte Carlo, de decesul bunicului său, Novak vine la Madrid cu bateriile încărcate și pregătit pentru o eventuală nouă bătălie cu Nadal pe zgură. Anul trecut, a fost Madridul cel care a adus inimaginabilul, adică prima victorie pentru sârb într-o finală pe zgură contra lui Nadal. A fost momentul care i-a legitimat definitiv candidatura lui Novak la fotoliul de lider. Este locul din care Djokovic va încerca să demareze către Roland Garros, turneul pe care și-l dorește atât de mult. Pentru asta însă, Nole va trebui să reconfirme că poate să-l bată pe spaniol pe zgură, după ce eșecul de la Monte Carlo a pus capăt seriei de șapte victorii consecutive din meciurile cu Rafa.

Djokovic si Nadal, dupa finala de anul trecut

Până la o nouă finală cu Nadal, pe sârb l-ar putea paște un meci cu Federer. Novak are o tragere decentă, exact de ce avea nevoie pentru o acomodare ușoară cu zgura albastră. Primul adversar va fi un jucător din calificări. Adversarii relevanți de pe sfertul său de tablou sunt Simon, Tipsarevic și Wawrinka, adică nimic ce Novak nu poate trece.

 

Sfertul doi de tablou este dominat de reapariția lui Federer în circuit. Elvețianul și-a luat o pauză lungă de refacere înainte de perioada dificilă care urmează, iar asta ar putea fi cu dus și întors. Primul său turneu pe zgură în 2012 nu va începe prea simplu. Pe Federer îl așteaptă învingătorul dintre Raonic și Nalbandian. Cu canadianul a avut deja probleme, la Indian Wells, în vreme ce Nalbandian, pe timpuri, era unul dintre rarii jucători care aveau un bilanț pozitiv cu Federer.

Dacă în turul 3 adversar i-ar putea fi Gasquet, pe fostul lider mondial îl așteaptă un potențial meci în sferturi cu David Ferrer, ceea ce nu poate fi deloc ușor pe zgură, chiar și în condițiile în care Ferru nu l-a învins niciodată, nicăieri, pe Roger.

Va fi un turneu interesant, oricum ar fi, pentru Federer. De văzut dacă el va aduce și la Madrid, turneu unde în mod tradițional joacă foarte bine, forma foarte bună din începutul anului, atunci când a câștigat titlurile de la Rotterdam, Dubai și Indian Wells.

Jumătatea lui Nadal

Cu moralul din nou la cote înalte, după titlurile de la Monte Carlo și Barcelona, dar și scutit de vreun Federer sau Murray pe jumătatea sa de tablou, lui Nadal îi mai rămâne să se lupte cu supărarea produsă de zgura albastră, posibil adversarul cel mai redutabil în drumul spre finală. De urmărit, în turul 2, un potențial meci cu Nikolay Davydenko. Ceea ce ar fi foarte interesant de văzut, dat fiind că rusul s-a impus în ultimele patru meciuri directe cu Nadal, în fața căruia conduce cu 6-4 în meciurile directe. Ce-i drept, pe zgură e 3-0 pentru Rafa.

Odată depășit și acest obstacol, pe Rafa îl așteaptă, probabil, Tomas Berdych în sferturi. Să nu uităm că la Australian Open, cehul a fost la un pas să se desprindă la 2-0 la seturi. Una dintre cele trei victorii ale cehului la Nadal (11-3 meciuri directe pentru Rafa) a venit chiar la Madrid, dar pe vremea când turneul se juca indoor, fiind marcat și de ceva incidente între ceh și public. Greu de crezut, totuși, că Berdych ar putea repeta isprava și pe zgură.

Pe celălalt sfert de tablou, principalul cap de serie e Tsonga, favorit 4, dar francezul e într-o cădere serioasă de formă, așa că potențialul semifinalist din această parte de tablou s-ar putea alege, mai degrabă, dintre Del Potro și Isner, care s-ar putea întâlni în turul 3.

 

Rezumatul finalei de la Madrid din 2011

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi