Madrid, finala fetelor: Suprema Serena

Camelia Butuligă | 13 mai 2012

Madrid, finala fetelor: Suprema Serena

Finala fetelor a ilustrat foarte bine întreaga săptămână: tenis mai slăbuţ şi tot felul de incidente ţăcănite pe lângă. Serenei i s-a desfăcut breteaua de la bustieră chiar la inceputul meciului, când Azarenka se pregătea să servească. Apoi  a căzut pe zgura albastră. Aza, exasperată, a dat cu racheta de pământ în setul doi. Ca tot ce a încercat azi pe teren, nici asta nu i-a ieşit prea bine. Racheta a ricoşat prompt şi era s-o lovească în cap. Iar mingea de meci a fost pe un a doilea serviciu al Serenei  care a sărit prost şi Azarenka a dat pe lângă.  Parcă spuneau că zgura e alunecoasă TOCMAI pentru că au bătătorit terenurile ca să elimine problemele cu săritul mingilor?

Într-un final apoteotic, la ceremonia de premiere publicul i-a fluierat pe Ţiriac şi pe Santana, omul care a dat numele arenei principale.  Singura chestie care mai putea salva cumva toată treaba era dacă Serena făcea un rap în loc de discurs. Din păcate, nu s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat au fost niste poze în care o Serena nedumerită nu ştie cum să ţină trofeul ăla.

Despre meci, ce-ar fi de spus? Serena a venit, a servit (14 aşi), şi a câştigat. 6-1 6-3 într-o oră şi 5 minute. Vika a venit (unii susţin contrariul), a făcut 6 duble greşeli, şi a încercat fără succes să-şi rupă racheta. Printre acestea s-au mai întâmplat nişte schimburi de mingi, terminate fie cu cele 26 winner-uri ale Serenei, fie cu cele 19 greşeli neforţate ale Vikăi.

Am mai spus că suprafaţa alunecoasă de la Madrid va favoriza jucătorii cu serviciu şi retur mai bun, iar Serena are cel mai periculos şi constant serviciu din WTA. E curios, dar serviciul Vikăi în ciuda înălţimii ei nu este o armă. Anul ăsta a funcţionat destul de bine pentru a învinge jucătoare ca Radwanska, Wozniacki sau Sharapova, care au şi ele problemele lor fie cu forţa fie cu acurateţea serviciului. Dar când de partea cealaltă a fileului se află Serena, care are şi forţă şi acurateţe, şi pe serviciu şi pe retur, îţi cam tremură mâna când serveşti.

Dincolo de calitatea jocului şi suprafaţă, meciul e important pentru că a confirmat cam ce se şoptea pe la toate colţurile internetului: dacă Serena e în formă bună şi cu chef de joacă, nu prea are adversare. Ca şi Sharapova şi Wozniacki (care a reuşit să-i ia totuşi un set Serenei la Madrid), Azarenka este încă intimidată de aura Serenei. A fost clar că azi nu a fost în largul ei şi nu a jucat cel mai bun tenis de care e în stare. Păcat. Dar mi-e teamă că şi dacă ar fi făcut-o, tot nu era suficient. Oricât de ciudat ar părea, Serena se anunţă ca o candidată serioasă la titlul de la Roland Garros, pe care l-a mai câştigat o singură dată acum 10 ani. În peisajul actual, n-o văd pe Serena pierzând la nimeni din top 5. Numai dacă nu se bate singură.

Vrea să ajungă din nou pe primul lor

După victorie, al doilea titlu pe zgură al anului pentru ea, Serena și-a anunțat intențiile pentru acest sezon. Sunt simple. Vrea iar locul 1. “Nu joc ca să fiu pe locul 2, nu cred că Victoria joacă să fie locul 2. Toate jucăm pentru primul lor”, a spus câștigătoarea turneului de la Madrid.

Ce șanse are? Dificil de spus. Azarenka are doar 725 de puncte de apărat în restul sezonului de zgură, iar bielorusa are un avantaj de 3.300 de puncte. Serena ar putea deveni o amenințare dacă va câștiga și Roma, și Roland Garros. 

Interesantă declarația Serenei despre zgură: “E un mit cum că mie nu-mi place zgura. În fapt, ador zgura, pe ea am crescut. Într-adevăr, n-am obținut rezultate stelare pe ea, dar am câștigat Roland Garros-ul, turneul turneelor pe zgură. În fapt, îmi place zgura mai mult decât iarba, ceea ce e ciudat”

Cele mai interesante momente ale finalei

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi