Fast
Specialiștii pe iarbă adună victorii

Lucie Safarova salvează mingi de meci pentru al doilea meci din turneu. Cum arată semifinalele săptămânii

Radu Marina | 23 iunie 2017

Birmingham

Lucie Safarova reușește, încă o dată, să salveze mingi de meci la Birmingham și revine, după multă vreme și o serie de probleme de sănătate, în semifinalele unui turneu important. În turul 1, Lucie o eliminase pe favorita 1, Dominika Cibulkova, salvând 2 MP. Acum, cu Gavrilova, a salvat 3. E al treilea meci în acest sezon în care revine după matchpoints. La Australian Open a reușit să salveze nouă mingi de meci în primul tur, cu Yanina Wickmayer.

Cu Gavrilova, nivelul a fost excelent pe tot parcursul celor trei ore. Ambele jucătoare au luptat pentru absolut fiecare punct, iar Gavrilova a avut momente în care a reușit să ajungă la niște mingi de-a dreptul imposibile. La 6-5 și minge de set pentru Safarova, s-a jucat un super punct în care Daria a fost peste tot, a ajuns la toate mingile, a lovit slice, înalt, și a închis cu un forehand în lung de linie și un smash dificil, dar bine executat. În tie-break, Lucie a forțat destul de mult loviturile, încercând să fie decisivă de cele mai multe ori, mai ales la retur, de unde au venit erorile atât la începutul tie-brek-ului, cât și la mingea de set.

https://twitter.com/WTA/status/878339134808391680

În setul doi, cehoaica a continuat în aceeași notă, nu a mai stat în schimburile mai lungi pentru că îi erau clar nefavorabile și deși nu s-a prea ajutat de serviciu, treptat, jocul din teren a fost din ce în ce mai solid și mai clar.

Decisivul a fost o luptă în adevăratul sens al cuvântului. Prima care a făcut break-ul a fost Gavrilova, la 3-3, pe fondul unui joc în care s-a apărat bine, a atacat, a venit la fileu și nu a renunțat la nicio minge. S-a făcut rapid 5-3 pentru Gavrilova, dar de acolo Safarova pur și simplu s-a transformat. Deși Daria nu a făcut neapărat ceva greșit, cehoaicei i-a ieșit cam totul, nu au mai venit greșelile neforțate și a a reușit niște puncte grozave din poziții defensive, ca în vremurile bune, de fapt. După mingile de meci salvate, Safarova a părut din ce în ce mai motivată și a dat impresia că nu îi mai poate scăpa meciul din mână.

O va întâlni în meciul următor pe Petra Kvitova, care a învins-o în două seturi pe Kristina Mladenovic și și-a continuat astfel cu succes revenirea; jocul Petrei arată din ce în ce mai bine. Va fi al 10-lea meci între cele două, până acum toate fiind câștigate de Kvitova.

Tot la Birmingham, Muguruza merge mai departe după ce Coco Vandeweghe s-a retras după ce a pierdut setul doi, acuzând o accidentare. Pentru Garbine e a treia semifinală WTA din acest an. O va întâlni pe Ashleigh Barty.

Mallorca

În Spania, Julia Goerges a eliminat-o pe Sabine Lisicki, într-un meci în care serviciul a făcut diferență, iar Julia a pierdut doar șase puncte cu primul serviciu în primul set și trei în al doilea. Goerges a dominat și de pe fundul terenului în multe momente, lovind decisiv de cele mai multe ori cu forehand-ul, mai puțin în startul setului doi, atunci când Lisicki s-a dus la 4-1 și a dat câteva semne de revenire. Dar Sabine a părut că ajunge din ce în ce mai greu la minge și treptat a rămas fără energie. Goerges își va disputa un loc în finală cu Cici Bellis, care a învins-o surprinzător în două seturi scurte pe Kristina Pliskova. Astfel, Bellis continuă sezonul excelent și reușește prima semifinală WTA, iar de săptămâna viitoare va ocupa cel mai bun loc al carierei, la doar 18 ani.

https://twitter.com/WTA/status/878210166981763073

Anastasija Sevastova a trecut în semifinale pentru al doilea an consecutive, după un meci tare dificil cu Ana Konjuh, încheiat cu tie-break în decisiv. În semifinale urmează Caroline Garcia, în reeditarea finalei de anul trecut.

Halle

Roger Federer revine în semifinale la Halle și păstrează șanse mari pentru a câștiga acest turneu a noua oară. În meciul de azi cu Florian Mayer, Federer a arătat ceva mai convingător față de meciul cu Zverev, iar serviciul a fost excelent pe tot parcursul meciului – în primul set a servit 7 ași și a pierdut doar 2 puncte cu primul serviciu, iar în setul doi a pierdut doar trei puncte cu primul serviciu.

https://twitter.com/TennisTV/status/878275068366798850

https://twitter.com/TennisTV/status/878277872057688064

Următorul adversar e rusul Karen Khachanov, care a trecut de Andrey Rublev într-un meci în care a servit aproape 20 de ași și a lovit năprasnic cu forehand-ul de cele mai mult ori. Cu o ascensiune importantă în ultimele luni, Khachanov va fi cap de serie la Wimbledon.

În cealaltă semifinală, Alex Zverev îl va vedea pe Richard Gasquet. Sasha a trecut în trei seturi de Bautista-Agut, iar Richie, tot în trei, de olandezul Robin Haase, care a reușit această execuție.

https://twitter.com/TennisTV/status/878357267053031425

Queens

La Queens, Gilles Muller continuă șirul victoriilor. După ce săptămâna trecută a câștigat la Hertogenbosch, Muller e acum în semifinale la Londra după o victorie solidă împotrivă lui Sam Querrey. În turul următor, urmează Marin Cilic care a trecut de Donald Young, după un meci în care croatul a fost incredibil la serviciu. Cu serviciul doi nu a pierdut niciun punct pe tot parcursul meciului, iar cu primul serviciu a pierdut doar 7 puncte. Tot mai solid în ultima vreme, Marin poate fi iar un darkhorse la Wimbledon.

Grigor Dimitrov merge și el mai departe după un meci foarte bun făcut cu rusul Medvedev, afară de un început de set decisiv ezitant, reparat însă repede. Dimitrov nu mai reușise o semifinală din februarie, atunci când a câștigat titlul la Sofia. Îl va întâlni pe Feliciano Lopez, care continuă și el parcursul excelent pe iarbă; finalist la Stuttgart, el a trecut acum de Tomas Berdych.

https://twitter.com/TennisTV/status/878310720571547651

https://twitter.com/TennisTV/status/878314953194655747

https://twitter.com/TennisTV/status/878332164798005249