Luați serios la întrebări în primele meciuri pe zgură, Rafa și Nole au de lucru

Adrian Țoca | 20 aprilie 2017
Monte Carlo, optimi de finală

Programul de azi e dominat de reîntâlnirea dintre Nadal și Zverev. Germanul a fost aproape în precedentele lor două întâlniri. Va reuși să-l surprindă pe Rafa în a treia?

Ce se mai întâmplă în fascinanta lume a tenisului? Ei, nimic ieșit din comun, doar o altă zi obișnuită. Serena Williams a stricat programul editorilor din întreaga lume, anunțând pe Snapchat o veste minunată pentru ea și viitorul ei soț. N-au fost ele clare detaliile din prima (au devenit între timp), dar măcar acum știm care va fi întrebarea principală la conferințele tuturor meciurilor de Fed Cup de peste weekend. Tot ieri, Maria Sharapova a împlinit 30 de ani, iar Francis Tiafoe a devenit viral pentru o reacție simpatică foc.

Între timp, pe terenurile de la Monte Carlo, sezonul de zgură își face, cu greu, încălzirea. Deocamdată, ne ocupăm de el.

Nu-i de mirare că, fiind primele meciuri de zgură pentru majoritatea jucătorilor, lucrurile n-arată din prima grozav pentru numele mari. Nici nu trebuie și nici nu e o problemă; suntem la stadiul de ajustări și acomodare. La acest moment, prioritatea e să-ți treci turul cu bine, să-ți câștigi timp pentru o mai bună adaptare la suprafață. Să vedem cum s-au descurcat și ce urmează pentru numele grele din turneu.

Categoria n-au convins, dar au trecut mai departe

Novak Djokovic a fost la câteva puncte distanță de o nouă eliminare rapidă de la turneul găzduit de orașul unde locuiește. Dacă anul trecut asta ar fi fost un respiro binevenit, versiunea 2017 a lui Nole n-avea nevoie de o înfrângere în fața lui Gilles Simon în turul doi. Și n-a lipsit mult. Gilles, care a fost sclipitor pe alocuri în decisiv, s-a pierdut cu firea când a servit pentru meci la 5-4, iar Novak a apucat cu două mâini șansa ivită. Asta-i vestea bună pentru Djokovic, că a făcut ce fac jucătorii de top: a găsit cumva o cale să câștige. Vestea mai puțin bună e că, deocamdată, nu se întrevăd semne întru totul convingătoare că sârbul ar fi scuturat umbrele care-l însoțesc. Adesea a părut nesigur ce-i cu el, aceleași mici lapsusuri mentale pe care i le-am văzut cu toții din vara trecută încoace. În apărarea lui Nole, Simon a făcut un meci pe alocuri grozav, aplaudat de sârb pentru câteva puncte superbe; francezul a întors apărarea în atac în cel mai pur stil Novak, a replicat veninos cu reverul sau l-a manevrat cu dibăcie pe Djokovic în teren. Unele dintre schimburi din acest 6-3, 3-6, 7-5 au fost printre cele mai frumoase din tot sezonul.

https://twitter.com/TennisTV/status/854492596634345472

Sârbul o să aibă de alergat și azi, cu Pablo Carreno Busta, care nu-i un oarecare anul acesta – e pe 9 în Race to London la această oră. Vom vedea, în acest meci și în prezumtivul sfert cu Thiem sau Goffin, dacă se mai aplică teoria potrivit căreia Djokovic se încarcă dintr-o victorie precum cea cu Simon și dacă Nole va ajunge într-o formă promițătoare la ora ipoteticei semifinale cu Rafa.

Nu că spaniolul n-ar fi avut emoțiile lui în meciul de debut; după un set inaugural foarte bun, Nadal s-a înconvoiat sub puterea neașteptată a forehandului lui Kyle Edmund, un britanic care nu zice nu jocului pe zgură și pe care am avut ocazia să-l cunoaștem mai bine anul trecut, la București. Rafa, care a jucat meciul 400 al carierei pe zgură, l-a potolit până la urmă pe Kyle în decisiv, după un început de set cu trei break-uri (6-0, 5-7, 6-3). “Când joci cu cineva care vrea să lovească fiecare minge, uneori ești la mâna lui. Edmund are toate posibilitățile să ajungă un jucător de top”, a spus Rafa.

https://twitter.com/TennisTV/status/854703952176304128

https://twitter.com/TennisTV/status/854715659267194880

Azi, Nadal are farfuria plină vârf: va trebui să îl domolească pe un tânăr cu posibilități mult mai numeroase și care poate lovi la fel de tare: Alexander Zverev e poate jucătorul cel mai impresionant din aceste prime două tururi de la Monte Carlo. Germanul de 19 ani își continuă ascensiunea grăbită și pe zgură: a trecut de Seppi și de Feliciano Lopez fără pic de griji. Zverev va dori să închidă ce n-a putut duce la capăt la Melbourne, când s-a înclinat în fața lui Nadal, într-un thriller de cinci seturi, sau anul trecut, la IW, când a pierdut de la minge de meci. Nadal – Zverev, episodul trei, e un must-see.     

Precum Nadal, Stan Wawrinka a cedat și el un set înainte de a obține calificarea: 6-2, 4-6, 6-2 cu puternicul ceh Jiri Vesely. Ca și colegii săi de top, Stan are meci greu azi. Nu mai sunt mulți zguriști de meserie, dar Pablo Cuevas e unul dintre ei. Uruguayanul a și câștigat un titlu pe această suprafață anul acesta; de altfel, toate cele șase trofee ale lui au venit pe zgură.

Andy Murray a trecut cu bine de primul meci după accidentarea la cot, într-un 7-5, 7-5 cu Gilles Muller, cu două mingi de set salvate în primul. “Evident, primul serviciu n-a fost prea grozav, dar e normal când vii după o perioadă în care n-ai servit deloc“, a spus Andy. Îl primește pe Albert Ramos, cu o potențială întâlnire în sferturi cu Berdych sau Cilic. Cehul se califică și el cu brio la populata categorie “n-au convins, dar au trecut”; Tommy Haas n-a avut, la 39 de ani, resurse pentru mai mult de un set: 3-6, 6-1, 6-4.

Categoria n-au convins și nici n-au trecut

Grigor Dimitrov primește o categorie întreagă numai pentru el. Din păcate, după un start de sezon cu 17 victorii din primele 18 meciuri, bulgarul a rămas fără gaz. Asta, sau Monte Carlo chiar nu e un loc bun pentru Grigor, care pierde a patra oară consecutiv în turul doi în Principat. De data asta, l-a depășit germanul Struff, 4-6, 6-3, 6-2, cu Dimitrov pierzându-și cu totul focusul în decisiv. Tot la capitolul surprize neașteptate au intrat, din păcate, și Horia Tecău și Jean Julien Rojer, cei doi fiind învinși de o pereche de francezi care-și trăiesc visul; intrați pe tablou cu un wildcard, Romain Arneodo, care-i chiar din Monte Carlo, și Hugo Nys i-au învins pe Horia și Juls cu 7-5, 7-6. Perechea româno-olandeză n-au plecat din Principat înainte de a acorda acest interviu pentru site-ul oficial al ATP.

Florin Mergea și Aisam Qureshi joacă azi în turul doi cu Feliciano și Marc Lopez.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi