Laver Cup, o joacă serioasă a celor mai buni tenismeni din lume

Camelia Butuligă | 22 septembrie 2017

Laver Cup, cel mai nou format apărut în tenisul profesionist masculin, poate părea doar o altă idee fără substanță, dar forța celor implicați nu trebuie subestimată, iar greutatea ei s-ar putea să fie percepută diferit în viitor. Numită în cinstea lui Rod Laver, competiția inițiată de compania lui Roger Federer e o altă mutare într-o lume a tenisului care se schimbă sub ochii noștri. Ah, și cel mai important: promite să-i aducă pe Federer și pe Nadal împreună la dublu

”Laver Cup nu este turneu demonstrativ. M-am trezit azi dimineață ca să mă antrenez, iar pentru demonstrative nu mă antrenez niciodată” a subliniat inimitabilul Rafa Nadal. Ei bine, dacă Rafa se antrenează… Unde mai pui că Rod Laver, care dă numele competiției care începe azi, și-a făcut la 79 de ani cont pe Twitter (@rodlaver) iar cele două echipe, Europa și Restul Lumii (adică America de Nord și Australia, pentru că reprezentantul Americii de Sud, Del Potro, s-a retras) sunt conduse de cei mai fervenți rivali pe care i-a cunoscut tenisul în secolul XX: Bjorn Borg și John McEnroe. Laver Cup e chestie serioasă, așadar.

Unii chiar spun că este concepută ca să facă oareșce concurență Cupei Davis. Artizanii Laver Cup (Federer și agentul său, Tony Godsick) neagă acest lucru, dar realitatea este că formatul Davis Cup a avut multe critici în ultimul timp, mai ales din partea jucătorilor, care consideră ca are mai multe dezavantaje decât avantaje pentru ei. Dovadă sărăcia de nume mari din ultimul weekend de Cupa Davis. Laver Cup, concepută pe sistemul Ryder Cup de la golf, are avantajul că se joacă un singur week-end pe an (un an în Europa, altul în America, nu se dispută în anii olimpici), meciurile sunt mai scurte, presiunea mai mică și banii mai mulți.

Care sunt regulile, mai exact?

– Fiecare echipă are 6 jucători: 4 selectați în funcție de clasament și disponibilitate, iar ceilalți 2 aleși de căpitan
– Echipa Europe: Federer, Nadal, Cilic, Zverev, Thiem, Berdych
– Echipa World: Isner, Querrey, Sock, Kyrgios, Shapovalov, Tiafoe
– Se vor juca 3 zile, 4 meciuri în fiecare zi: 3 de simplu și unul de dublu
– Meciurile vor avea două seturi din trei, gameuri cu avantaj, iar setul decisiv va fi un super tiebreak de până la 10.
– Fiecare jucător va trebui să joace cel puțin un meci de simplu, dar nu mai mult de 2
– Ambele echipe trebuie să propună câte o echipă diferită pentru fiecare meci de dublu
– Meciurile vor valora câte un punct în prima zi, 2 puncte în ziua a doua și 3 puncte în ziua a treia
– Echipa care ajunge prima la 13 puncte câștigă
– În cazul egalității la 12, se va juca un set de dublu, cu tiebreak la 6; orice combinație de jucători este eligibilă pentru acest meci.
– Joi, cei doi căpitani dau arbitrului lista cu jucătorii propuși să joace vineri. Niciunul dintre căpitani nu știe ce a propus celălalt, iar meciurile sunt dezvăluite la ceremonia de deschidere.
– În celelalte două zile, unul dintre căpitani comunică celuilalt de dimineață jucătorii aleși pentru acea zi. Căpitanul echipei Europa alege în care din zile va primi primul lista de jucători a echipei adverse.

Deja știm programul pentru vineri: în sesiunea de zi, Cilic versus Tiafoe, urmați de Thiem versus Isner. Iar în sesiunea de seară Zverev contra Shapovalov, urmat de Nadal / Berdych contra Kyrgios / Sock.

Cel mai important lucru al acestei prime ediții a Laver Cup este perechea Federer-Nadal de aceeași parte a baricadei pentru prima oară în cariera lor. Lumea a început deja să se precipite la ideea echipei de dublu Federer-Nadal, din nou o premieră. Cei care s-au săturat de atâta Federer și Nadal anul ăsta, ghinion, mai trebuie să aștepte. ”Facem ceva istoric,” a declarat Rafa. ”Merita să-mi amân vacanța”. Nici Federer nu-i foarte fresh, având cam o săptămână de relaxare după US Open ca să-și pună la punct cât de cât spatele. Dar cine e fresh în tenis la sfârșitul sezonului? Dincolo de starea lor fizică, Laver Cup este o afirmație a celor mai influenți doi jucători din tenis la ora actuală: sunt suficient de influenți încât să creeze încă o competiție în si așa aglomeratul calendar competițional și să se asigure de participarea celor mai buni jucători, actuali și foști.

Participarea ar fi fost fără îndoială și mai puternică, dacă nu am fi avut atâtea accidentări în topul masculin în ultimul timp. Pe lângă absenții de la US Open, altă absență high profile (și la propriu și la figurat) de la Praga este Delpo, nerefăcut după parcursul lung de la New York. Acest lucru a slăbit și mai tare echipa World, care era oricum, dar devine un underdog și mai mare. Oare asta îl va inspira pe McEnroe și pe jucătorii lui? Kyrgios, unul dintre cei care arde de nerăbdare să detroneze legende, a declarat că mulți dintre colegii lui îl pot bate pe Nadal dacă prind o zi bună la serviciu. E drept că va depinde și de cât de rapidă va fi suprafața, dar aceasta a fost descrisă de organizatori ca moderat-rapidă, iar Rafa tocmai a bătut fără probleme un jucător de serviciu în finala USO și are 16-4 contra grupei World.

Date fiind numărul crescător de puncte acordat de la zi la zi pentru victorii și formatul interesant de alegere a jucătorilor (prima zi ambii căpitani sunt ”orbi”, apoi au fiecare câte o zi în care văd alegerile celuilalt), Laver Cup are și o interesantă latură strategică. Logica spune că cei mai buni jucători vor fi păstrați pentru ziua a doua și a treia, unde sunt puncte multe. Totuși, prima zi oferă și ea un line-up interesant, cu Shapovalov și Tiafoe aruncați în luptă contra lui Zverev, respectiv Cilic. Alt punct de interes este perchea de dublu Nadal/Berdych, o premieră, contra unor jucători foarte periculoși la dublu: Kyrgios/Sock (meciurile, pe Eurosport).

O să fie un eveniment interesant și pe teren (vopsit în negru!) dar și pe marginea lui, unde vom asista la camaraderia dintre jucători și susținerea restului echipei. Chiar dacă e neoficială, competiția are deja meritul de a fi adus la un loc legende ale tenisului: pe lângă ineditul de a-i avea pe Roger și Rafa în aceeași barcă, nu mereu îl vezi pe Borg dând indicații de pe bancă, pe McEnroe și Kyrgios, protagoniști ai unui mic război de declarații, sfătuindu-se la antrenamente. O să avem multe momente interesante: tot felul de echipe inedite la dublu, dar mai ales Federer dându-i indicații lui Nadal și viceversa.

Parcă văd:

Federer: „Dă-i-o înaltă pe rever!”
Nadal ridică din sprânceană, se uită fix la el. Federer chicotește: ”Glumeeeeeam. Ce voiam să zic e să stai mai în spate la retur.”
Rafa se îndreaptă spre baseline mormăind ceva în spaniolă, dintre care se distinge doar cuvântul ”Djokovic”.
Samd. Samd.

Abia aștept 🙂

 

Mai multe fotografii de la Laver Cup, în galeria foto de aici.

Fotografii: Alexandra Fechete / Praga / pentru 30-0

 

 

***

* * *

***

Noile tricouri 30-0  sunt acum pe stoc! „My Forehand” și „Play Hard” sunt disponibile. Ia-le de aici:

My Forehand

 

„Play Hard”

 

 

Aruncă un ochi în Noul 30-0 Shop aici

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi