Fast
Epoca 30+: Vesnina - Kuznetsova

Kuznetsova se întoarce în finala Indian Wells la nouă ani după ce a jucat-o pe ultima; Vesnina încearcă titlul carierei

Treizecizero | 19 martie 2017
Foto: Jimmie48Photography

Ziua finalelor la Indian Wells, al doilea mare turneu al anului, începe de la ora 20:00, ora României, cu duelul celor două rusoaice. Ca să ajungă aici, Svetlana Kuznetsova a oprit elanul Karolinei Pliskova (7-6, 7-6), iar Elena Vesnina a fost prea bună pentru Kiki Mladenovic (6-3, 6-4).

Dacă vi se pare că Sveta e prin preajmă de-o veșnicie, aveți motive solide. Sunt nouă sezoane mari și late de când Kuznetsova a jucat ultima oară pentru titlu în California. În 2008 a pierdut cu Ana Ivanovic, iar anul precedent fusese învinsă tot în finală de Hantuchova. Valul târziu prins acum de Sveta, jucătoare de Top 10 de câteva luni, vine să confirme două lucruri: că nu e niciodată prea târziu să (re)găsești succesul în carieră și că suntem în plină epocă a jucătoarelor de peste 30 de ani. De altfel, Indian Wells repetă povestea de la Melbourne, când finala a fost disputată, de asemenea, de două veterane.

Vesnina susține și ea prima teorie. După o carieră petrecută în zonele nespectaculoase ale clasamentului, Elena ar putea urca acum pe un nou career high de 13, cu un titlu. Anul trecut, de exemplu, ea juca și pierdea în calificări aici.

„Sper că e un exemplu frumos pentru alte jucătoare. Trebuie să știi că orice se poate întâmpla dacă ai încredere în tine, dacă crezi că ai jocul necesar să urci. Și să crezi chiar și atunci când lucrurile nu merg deloc în favoarea ta; ce poate fi mai rău decât să pierzi în primul tur al calificărilor? Ideea e să nu fii prea dur cu tine și să mergi înainte, să așezi victorie peste victorie. Anul trecut am jucat multe turnee din calificări și, până la urmă, asta m-a ajutat. E unul dintre lucrurile care te face să crezi că mai ai puțin și ajungi unde voiai să ajungi, și poate că clasamentul nu o arată încă la acel moment, dar jocul e unde trebuie să fie. Ceea ce e cel mai important”, spune Vesnina, care n-a lăsat să se risipească victoriile obținute mai devreme în turneu cu Kerber și Venus.

Ultima finală 100 la 100 rusească a fost în 2006, când Sharapova a învins-o pe Dementieva.