Kerber și Nadal câștigă titlurile de la Stuttgart și Barcelona, iar zgura e tot mai interesantă înainte de Madrid – Roma

Camelia Butuligă | 24 aprilie 2016

Rafa a egalat recordul lui Guillermo Vilas, cu 49 de trofee pe zgură, iar primăvara începe să arate ca în mod obișnuit în această perioadă a anului, cu spaniolul recucerind trofeele de la Monte Carlo și Barcelona. Urmează Madrid, cu replica lui Djokovic. Dincolo, la fete, Angelique Kerber și-a apărat titlul de la Stuttgart într-o finală cu revelația acestei săptămâni, Laura Siegemund.

Stuttgart

Fanii WTA au încă un nume de urmărit: Laura Siegemund. Deși a pierdut azi la Angelique Kerber, va urca până pe locul 41 și, dacă își joacă cărțile și clasamentul bine, va intra direct pe tabloul principal la turnee de acum înainte. Acesta e un lucru esențial, pentru că în finala de azi a rămas fără energie după cele șapte meciuri jucate în total în această săptămână.

”Sunt dezamăgită, dar pot spune că mă așteptam să se întâmple așa. Îmi citesc destul de bine corpul și ieri am spus echipei că trebuie să folosim fiecare minut la maxim. Ei bine, am folosit fiecare minut, dar am sfârșit în situația de care îmi era frică: am început foarte bine și la un moment dat bunul Dumnezeu m-a scos din priză”, a spus Laura, după prima finală WTA a carierei.

Într-adevăr, Siegemund a început cu același tenis agresiv și variat, returnând și lovind aproape de linii și variind cu scurte și mingi tăiate. Kerber a fost un pic luată pe sus la început, dar, după un schimb de breakuri la 2-3, Laura i-a spus antrenorului său că se simte puțin mai lentă pe teren. În următorul game a reușit să facă break totuși, dar când a servit la 4-2, lucrurile au început să se întoarcă. De la 30-0, Kerber a jucat patru puncte foarte bune, returnând agresiv și venind în față, acoperind bine terenul și luându-și breakul înapoi. Nu avea să mai piardă niciun game până la sfârșitul meciului.

”Laura a avut o săptămână extraordinară și știam că nu o să-i fie ușor azi, nici fizic nici mental. Trebuia să rămân calmă, să am încredere în armele mele și asta am și făcut. La început a trebuit să mă obișnuiesc cu jocul ei, ceea ce nu a fost ușor, dar după 2-3 game-uri, mi-am găsit ritmul și am continuat așa până la sfârșit.”

Kerber a vorbit despre schimbarea în mentalitate din ultimele șase luni: ”În trecut nu am rezistat bine la presiune, de exemplu anul trecut, la Singapore. Am învățat din acea situație și azi nu am vrut să intru pe teren sperând că nu voi pierde. Am intrat pe teren dorind să câștig și să-mi apăr titlul, și asta am și făcut.”

E de văzut dacă Siegemund va capitaliza această săptămână fantastică. Anul acesta are victorii la Jankovic, Keys, Mladenovic, Halep, Vinci și Radwanska, a ajuns în turul trei la AO, sferturi la Charleston și acum finală la Stuttgart. Este o prezență interesantă și pe teren, dar și în afara sa: optimistă, energică și foarte sinceră.

Mai mult, experiența și dificultățile întâlnite în carieră îi dau o viziune foarte interesantă asupra vieții de jucător profesionist. Întrebată ce înseamnă să fii talentat și ce înseamnă să fii campion, a dat următorul răspuns: ”Mulți oameni sunt talentați. Și eu eram talentată când eram mică. Dar am învățat că nu e destul doar să muncești din greu. Multe lucruri contribuie la crearea unui campion dintr-un jucător talentat. Un campion este cineva care face față bine tuturor situațiilor în care se găsește un atlet profesionist: relația cu presa, nutriția, mentalul, atâtea lucruri. Un campion dă totul chiar și într-o zi proastă și încearcă să fie profesionist chiar și când este foarte greu. Asta înseamnă să fii campion și nu are nimic de-a face cu talentul.”

Laura Siegemund este revelația acestei săptămâni, dar Angelique Kerber este cea care a plecat cu acel Porsche portocaliu acasă.

Cu ce-au plecat câștigătoarele la dublu, Mladenovic și Garcia? Cu…bicicletele.

E destul de comic contrastul dintre bolidul lui Angie și bicicletele lui Kiki și Caro, fie ele produse tot de Porsche. Măcar dacă le-ar fi dat niște scutere nemții…sau niște snowmobile.

Barcelona

Între timp, în însorita Catalunie, Rafa Nadal își continua nou redescoperita poveste de dragoste cu zgura și și-a recăpătat titlul de la Barcelona, după doi ani în care Nishikori i-a luat locul. Rafa ajunge acum la 9 titluri în Catalunia și, dintr-o dată, sezonul de zgură arată ca pe timpuri, cu Nadal luând primele două turnee europene. Kei s-a opus cât a putut, dar pentru cei ce-au văzut meciul, nu cred că a lăsat impresia că poate câștiga.

Reverul lui a fost prezent la datorie, dar forehandul din nefericire a lipsit bucăți mari din meci. Deși mai face greșeli de se plesnește peste frunte de necaz, cel mai semnificativ mi se pare că Rafa este din nou în shark-mode; când adulmecă fie chiar și o urmă de slăbiciune dincolo de fileu, adversarul poate să-și ia adio de la victorie. Apoi, alt punct esențial pe lista to-do a unui jucător de top: își ridică nivelul jocului în momentele cruciale. Ambele seturi au fost câștigate pe breakuri: 6-4, 7-5. Atenție mare, lume: Rafa prinde viteză pe zgură și e clar că îi place și se simte din ce în ce mai confortabil. Jocul lui nu este încă suficient de bun pentru a fi în aceeași ligă cu al lui Djokovic, dar dacă continuă în ritmul ăsta, cine știe unde va ajunge? Zgura parcă nu mai pare așa de unidimensională acum, yes, no?

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi