Keep calm and #AskRF. Deşi învins la Shanghai, Roger Federer ia pe sus Twitter-ul

Camelia Butuligă | 12 octombrie 2013

Roger Federer a descoperit #hashtagul şi, talentat cum îl ştim, a prins imediat ideea. Mai mult, inovator cum de asemenea îl ştim, a răspuns cu un hashtag la o întrebare pusă la o conferinţă de presă de la Shanghai!

Iniţial, hashatag-ul a fost un fel de a rezuma un tweet pentru a fi uşor de găsit apoi după subiect. Dacă scriai pe Twitter ceva despre Federer, de exemplu că a mai doborât un record sau c-a pierdut în turul trei, puneai la sfârşit #Federer sau #ATPtennis, astfel încât cei care voiau să afle ce-a mai făcut the PeRFect One, tastau #Federer şi obţineau toate isprăvile sale recente.

Curând însă, aşa cum se întâmplă cu internetul, utilizarea iniţială a hashtagului n-am mai fost de ajuns. În loc de prozaica şi utila funcţie de rezumare-catalogare, hashtagul a început să fie folosit la mişto, ca un fel de continuare a tweetului, cam cum e poanta pentru banc. Un fel de ba-da-bum final. De exemplu acum, că Federer a ieşit iar devreme dintr-un turneu, completezi fie cu #notAGAIN sau #whatelseisnew, în funcţie de cât de mult îţi pasă.

PseudoFed, celebrul cont de parodie, a făcut celebru hashtagul #humble, care funcţionează cel mai bine spus după ceva excesiv de lăudăros sau de pompos. Contul de parodie al lui Nadal utilizează cu succes #trymybest, din motive evidente. Însă dintre jucătorii reali de tenis cu conturi reale de Twitter, puţini erau cei care stăpâneau subtilităţile folosirii cu succes a hashtagului. Dintre aceştia, îi menţionez pe Andy Roddick şi pe Laura Robson care, mă rog, au avantajul de a fi vorbitori nativi de engleză. Restul se mărgineau la mesaje utilitare gen: „Tough match today, happy to win, thank you for your support! #wimbledon”. Apropo de cât de cool e Laura, i-a pus şi ea o întrebare lui Roger: „Putem să fim cei mai buni prieteni?” Roger i-a dat retweet şi acum Laura este singura jucătoare, alături de Sharapova, pe care Roger o urmăreşte pe Twitter. Aşa se face, copii.

Deci sesiunea spontană de Q & A pe care a ţinut-o Federer pe Twitter marţi, pe lângă faptul că a făcut milioane de fani să scape smartphonurile din mână de emoţie, l-a propulsat pe poliglotul elveţian în selectul grup Tweet & Hashtag like a GOAT. Săracul Andy, avea şi el ceva la care era mai bun ca Fed, acum s-a dus şi asta… #soartacrudă. Roger s-a distrat atât de tare că la o oră după prima sesiune a revenit pentru o a doua. În total, vreo trei sau patru ore de #hashtagfun.

Ce-am aflat din sesiune? Că Federer a luat lecţii de pian când era mic, dar acum ar vrea să ştie să cânte la chitară sau saxofon.  Că este fan AS Roma (echipa italiană a reacţionat prompt şi l-a invitat, tot via Twitter, la meciul cu Napoli). Că printre filmele lui preferate se numără Gladiator, Good Will Hunting, Bond, The Dark Knight, Inception. Cum i-ar descrie pe fanii lui? PeRFecţi! Am aflat că scrie cam ciudat, jumătate cu litere de mână, jumătate cu litere de tipar. Că mereu i-a plăcut cum joacă Kobe Bryant. Că are doar o singură pereche de adidaşi 287, pe care Nike i-a făcut special când a doborât recordul lui Pete de săptămâni petrecute pe locul 1. Apropo de pantofi, poartă mărimea 12, pentru cei pe care-i frământa întrebarea. Că părinţii lui sunt cei care i-au făcut cadou prima rachetă. Că-l place pe Delpo. Şi că locurile cele mai frumoase de pe pământ sunt cascada Iguazu, Africa de Sud şi Alpii elveţieni.  

Acum, ca să nu ziceţi că sunt fan Federer şi-l laud aşa, aiurea, iată, pentru final, selecţia celor mai amuzante întrebări şi răspunsuri. Le găsiţi pe toate pe contul lui sau după căutarea #askRF. Iar dacă intrați pe Twitter, nu uitați și de contul nostru Twitter-ul nu este într-atât de în vogă în .ro, dar poate dăm cu toții o mână de ajutor

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi