Kasatkina atrage atenția, Kerber rămâne tot fără titlu

Adrian Țoca | 10 aprilie 2017

Daria Kasatkina e o fostă campioană de junioare la Roland Garros; la trei ani de la acea reușită, ea obține primul titlu WTA la senioare, câștigând Charleston, într-o finală a adolescentelor. La Monterrey, Pavlyuchenkova a învins-o pe liderul mondial Kerber

Nu neapărat o săptămână fără turnee mari e o săptămână fără subiecte interesante. Cea care tocmai s-a încheiat a propus două: o adolescentă a obținut primul ei titlu, iar criza de rezultate a numărului 1 se prelungește. Să le luăm pe rând.

Daria Kasatkina o învinge pe Jelena Ostapenko pentru titlul de la Charleston

Au trecut opt ani de când WTA n-a mai avut o finală între două adolescente. S-a întâmplat acum, la Charleston, unde rusoaica Daria Kasatkina a câștigat primul titlu al carierei, învingând-o pe letona Jelena Ostapenko, 6-3, 6-1. De când au câștigat turnee consecutive de Grand Slam la junioare, în 2014, cele două sunt privite, ca toți campionii de juniori, cu un interes aparte. În tur se întâlniseră o singură dată, pe iarba de la Eastbourne, unde s-a impus Ostapenko. Dar pe o altă suprafață, s-au inversat rolurile; deloc de mirare, dacă ne gândim că Daria a câștigat RG la junioare, iar Jelena s-a anunțat prin titlul de la Wimbledon. Mult mai în largul ei pe zgură, Kasatkina s-a folosit bine de atuurile ei, a jucat variat, a schimbat ritmul și i-a întins astfel o plasă letonei, din care aceasta n-a știut cum să-și găsească ieșirea. Daria a explicat: “Tactica a fost să fiu mai defensivă, să stau retrasă, să mă folosesc de spin și de slice, pentru că-i zgură, iar ea joacă foarte, foarte agresiv. De regulă, bate jucătoare ofensive, pentru că-i place acest tip de joc. Așa că am decis să joc retrasă și s-o obosesc. A funcționat, cred”.

Cu siguranță. Ostapenko n-a simțit deloc bine mingea și a făcut o sumedenie de erori, 38, care n-au putut fi anulate de cele 25 de lovituri direct câștigătoare, risipite prin momente nu atât de importante. Raportul Kasatkinei: 6 winners – 7 unforced.

Cele două tinere rivale au toate șansele să mai joace alte finale în viitorul nu tocmai îndepărtat. Ambele au avut o săptămână excelentă. Printre altele, Ostapenko le-a eliminat pe Caroline Wozniacki, în sferturi, întârziindu-i danezei revenirea în Top 10, și pe Mirjana Lucic în semifinale. În turul 1 o eliminase pe Ana Bogdan. După ce i-a oprit drumul Irinei Begu, în sferturi, Kasatkina s-a descotorosit de Laura Siegemund, în semifinale. Ea revine acum în Top 30 și nu-i exclus să mai provoace ceva daune în sezonul de zgură, mai cu seamă că turneele viitoare par deschise oricărui deznodământ în WTA. Kasatkina e bine echipată pentru zgură: poate juca excelent în defensivă, dar poate să și atace. Învață repede și e capabilă să-și nuanțeze jocul după cum o impune jocul. Cu Siegemund, în semifinale, a simțit slăbiciunea Laurei și a intrat în teren; cu Ostapenko s-a retras abilă în spatele baseline-ului și a punctat când i s-a ivit ocazia.

Interesant ce a spus după meciul cu Irina, întrebată care-i jocul ei: “Acum câteva luni nu aș fi fost sigură ce să răspund la întrebarea asta, dar acum pot să spun că jocul meu este să joc cu mult spin și să intru încet-încet în teren. Înainte obișnuiam să joc foarte defensiv, eram o jucătoare de apărare. Acum încerc să fiu mult mai agresivă, pentru că tenisul feminin se mișcă în direcția asta și trebuie să mă adaptez și să fiu pregătită pentru ce se joacă. Am văzut și alte fete care obișnuiau să joace mai defensiv anul trecut, iar anul acesta le-am văzut începând să urce în teren, jucând mult mai agresiv, îmbunătățindu-și serviciul, pentru că totul devine tot mai rapid, tot mai rapid. Acesta este starea reală în tenisul feminin”. La acest răspuns, i s-a adus aminte de ce a spus anul trecut, tot la Charleston, despre ce va păți dacă nu va face aceste ajustări. “(Fetele) O să mă facă praf pe teren”. “Da, da“, și-a amintit Kasatkina. “Cum nu vreau să mă facă praf nimeni, trebuie să fac ceva în sensul ăsta”. Pe lângă aceste ajustări, Kasatkina este inspirată de stilul de luptător al lui Rafa Nadal, al cărui fan este. Știe că nu poate să fie la fel de rapidă, dar spune că o inspiră atitudinea spaniolului.

https://twitter.com/DKasatkina/status/851157245597548545

Charleston e un loc bun unde să câștigi primul tău titlu WTA. Deși e înghesuit acum între hard și zgura europeană, turneul din South Carolina are o tradiție frumoasă și o carte de onoare plină cu nume importante: Graf, Navratilova, Hingis, Arantxa Sanchez, Henin, Venus, Serena sau Kerber s-au impus aici. “Trebuie să mă pregătesc pentru asemenea lucruri, pentru că nu mi s-au întâmplat până acum”, a spus Kasatkina, care a fost super emoționată la ceremonia de premiere.

https://twitter.com/VolvoCarOpen/status/851200433808920581

Anastasia Pavlyuchenkova îi neagă primul titlu în 2017 lui Angelique Kerber

Nu întotdeauna e o idee grozavă să faci un pas înapoi, în căutarea încrederii. Angelique Kerber e încă fără titlu de la US Open încoace, ceea ce n-ar fi neapărat o problemă dacă jocul ei ar fi măcar la 80 la sută din ce vedeam vara trecută. Așa că a mers la Monterrey, în căutarea unor victorii de moral, dar asumându-și riscul unei săptămâni care mai rău să-i amplifice întrebările, în loc să i le lămurească. Victoriile au venit, dar jocul e încă nerezolvat în totalitate. Și cum se întâmplă uneori în asemenea situații, cineva a ambuscat-o în cele din urmă pe Angie. După un succes chinuit cu Schiavone și meciuri ceva mai rotunde cu Minella, Watson și Suarez-Navarro, Kerber a dat peste o specialistă a locului. E fascinant cum unii tenismani se simt atât de bine la unele turnee, încât joacă mereu mult mai bine acolo. Pavlyuchenkova are această stare de grație când vine la Monterrey, unde câștigă acum a patra oară în carieră, adică aproape jumătate din totalul titlurilor ei. Primele trei trofee veniseră în 2010, 2011 și 2013. A fost 6-4, 2-6, 6-1 pentru Pavs, care e la cel mai solid start de sezon al carierei, cu sferturi de finală la Melbourne și Indian Wells înainte de această reușită.

https://twitter.com/WTA/status/851191335948214273

Cât despre Kerber, numărul 1 mondial e tot mai apăsată de greutatea acestei cifre. Cu zgura la orizont, o suprafață (exceptând-o pe cea indoor, de la Stuttgart) unde n-a excelat, Angie nu pare într-un moment bun. Sau, cine știe, poate tocmai pentru că nu are așteptări pe zgură se va elibera de griji și va încerca să-și regăsească starea de anul trecut.

Săptămâna aceasta, turul se mută la Biel (indoor hard, singura excepție) și Bogota, pentru fete, în vreme ce băieții reintră în acțiune cu Houston și Casablanca.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi