Fast
Pliskova a trecut de Caroline Garcia

Karolina Pliskova: nu simte neapărat că a progresat pe zgură, dar, cumva, câștigă

Radu Marina | 8 iunie 2017
Roland Garros este oferit de

Karolina Pliskova se califică în semifinale la Roland Garros, e la un meci distanță de locul 1 mondial.

Un traseu aproape nefiresc a fost completat cu victoria cu Caroline Garcia, într-un meci intens, cu reveniri. Și iat-o pe Karolina Pliskova pentru prima dată în semifinale la Paris, împotriva tuturor așteptărilor, inclusiv ale ei. Până anul trecut, Karolina Pliskova nu trecuse de turul trei la niciun turneu de Grand Slam. Dar de la US Open anul trecut și până în prezent a reușit să facă cel puțin sferturi de finale la trei din cele patru turnee de Grand Slam. Ca atare, e în poziția de a deveni noul lider mondial WTA, dacă va câștiga cu Simona, joi.

În primul set al meciului, Pliskova a început destul de tare, agresiv, și a ținut de un break până la 5-4, atunci când a trebuit să servească pentru set. Până la acest scor, cehoaica a fost de neclintit la serviciu; când nu a servit as, a reușit niște combinații excelente de serviciu – forehand direct câștigător. La 5-4, însă, Garcia a intrat mult în teren și a încercat să ia mingea devreme. De regulă, cu cât intri mai mult în teren, cu atât e mai dificil de returnat, însă am văzut-o pe Garcia și în alte meciuri cum avansează mult în teren și încearcă să ia mingea din ce în ce mai repede. A fost o alegere inspirată, pentru că a pus o presiune suplimentară pe Pliskova și i-a adus break-ul. A urmat apoi un game maraton, de aproximativ 15 minute, iar Garcia a a avut de înfruntat 4 mingi de break – toate salvate cu ajutorul serviciului.

În ciuda mingilor de break irosite, Pliskova a rămas în continuare calmă, iar în tie break serviciul a făcut diferența. Garcia a fost nesigură, a ratat de cateva ori primul serviciu, iar apoi a și făcut o dublă greșeală care a costat-o setul.

În setul doi lucrurile au mers iar cap la cap, cu un joc destul de fragmentat, fără prea multe schimburi lungi si fără break-uri. De la 5-4, însă, Pliskova și-a ridicat brusc nivelul, a stat mai mult în schimburi, a avut răbdare, a reușit un super retur cu dreapta inversă și un lob excelent, iar meciul l-a încheiat, cum altfel, decât tot cu un forehand direct câștigător.

Caroline Garcia își încheie parcursul excelent la Paris cu un meci în care din care nu a dat impresia că ar putea obține mai mult. A venit tot timpul din urmă, iar spre final a cedat inițiativa. În ciuda înfrângerii rămâne un rezultat remarcabil pentru ea, mai ales într-un sezon chinuit de accidentări, plus o perioadă deloc plăcută (micile înțepături ale colegelor de Fed Cup, neînțelegerile cu Federația Franceză de Tenis).

https://twitter.com/rolandgarros/status/872473748233912320

Cât despre Karolina, ea admite că victoriile ei vin în condițiile în care nu excelează neapărat. “Înainte de acest turneu, mă chinuiam pe zgură. Nu puteam să-mi folosesc armele, iar deplasarea era groaznică. Nu cred că sunt mai bine acum, dar cumva, câștig. Azi pot, în sfârșit, să spun că m-am simțit ceva mai bine pe teren”, a spus cehoaica.

“Mă simt ciudat, dar fericită. Cred că sunt capabilă să joc un tenis mai bun, ceea ce probabil voi avea nevoie mâine”, a continuat ea, îndreptându-și atenția asupra matchup-ului cu Simona.

“Da, am jucat de câteva ori și cu siguranță va fi greu. Ea se deplasează foarte bine. Nu știu cum va fi vremea mâine, dar dacă va fi ca azi, o să fie complicat, pentru că ea este peste tot pe teren și nu ratează prea mult. Cred că trebuie să fiu mai agresivă decât azi. Să atac serviciul ei mai mult și să pun presiune pe ea. Și de asemenea trebuie să-mi păstrez serviciul, asta cred că va fi cheia. Am bătut-o o dată în Fed Cup, și a fost un meci tare greu, dar am o victorie cu ea, deci nu e ca și cum nu am bătut-o niciodată. O să încerc să folosesc asta ca un avantaj și să joc ca și cum nu am nimic de pierdut. Sunt în semifinale. De data asta trebuie să-mi joc tenisul cel mai bun.”

Pliskova a fost simpatică atunci când a mărturisit că nu-și punea problema că ar putea ajunge cu o șansă directă la locul 1 încă de la Paris. Știa calculele, dar nu credea că va putea ajunge atât de aproape.

“Nu, nu e neapărat o presiune mai mare faptul că am o șansă la locul 1. Înainte de turneu mi-au spus câțiva oameni că dacă ajung în finală o să trec pe locul 1, iar reacția mea a fost: “Nicio șansă să joc finala aici” (zâmbește). Iar acum este foarte aproape, dar în același timp este și foarte departe, pentru că joc împotriva cuiva care este una dintre cele mai bune jucătoare pe zgură. Nu e ca și cum obții victoria asta pe degeaba. Și ea joacă pentru primul loc. Așa că o să fie un meci imens. Dar pentru mine, tot ce contează e meciul. Victoria. Nu contează cum și nu contează ce va aduce. Doar meciul contează și câștigarea lui.”

Foto: Jimmie48Photography

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de