Jucătoarea care nu mai știe să câștige la ea acasă

Adrian Țoca | 7 ianuarie 2013

Jucătoarea care nu mai știe să câștige la ea acasă

Închipuiți-vă cum ar fi ca Serena Williams să nu mai poată câștiga în America. Sau Federer. Să nu mai găsească drumul spre victorie la Basel. Ori Nadal. Să nu-și mai poată supune adversarii așa cum o face an de an pe zgura spaniolă de la Madrid sau Barcelona. Asta i se întâmplă lui Sam Stosur, cea mai importantă jucătoare australiană din ultimii ani, principala speranță a unei țări obișnuite cu succesele importante în tenis. Ca una dintre cele doar patru națiuni care au privilegiul de a găzdui un turneu de Grand Slam, australienilor le-ar plăcea să știe că măcar contează cu șanse reale în lupta pentru trofeul Australian Open. Numai că Sam a ajuns într-un fel de blocaj mental din care nu mai știe să cum să mai iasă. De fiecare dată când ajunge să joace acasă, Stosur se crispează, joacă stresată, cu frâna de mână trasă, greșește mult și pierde contra unor jucătoare pe care, de cele mai multe ori, probabil că le-ar întrece. Cel mai adesea, dezamăgirea pe care o resimte pentru că nu se ridică la nivelul așteptărilor fanilor săi se continuă și în următoarele luni, Sam intrând cu adevărat în pâine abia începând cu jumătatea sezonului, parte în care a și obținut cele mai bune performanțe ale carierei ei, finala la Roland Garros din 2010 și titlul surprinzător de la US Open din 2011. În schimb, la AO, cel mai sus a ajuns în turul 4, în 2006 și 2010. 

Altminteri o jucătoare foarte consistentă în urmă cu câțiva ani, suficient de bună în sezonul trecut cât să se păstreze în Top 10, Sam pierde la foc automat la Antipozi, un sindrom care se repetă și anul acesta. Sam a pierdut în turul 1 la ambele competiții premergătoare Australian Open. La Brisbane a învins-o Sofia Arvidsson (7-6, 7-5), în vreme ce la Sydney, duminică noaptea, a învins-o chinezoaica Zheng, 6-3, 6-7, 6-4. Socotind și două de anul trecut, asta înseamnă că Samantha a ajuns la cinci înfrângeri consecutive în Australia. Anul trecut, în turul 1 la AO, Sorana Cîrstea era cea care o elimina.

Spre creditul ei, Sam nu pare totuși dezarmată: “Ar suna prostuț să spun că astea două eliminări din turul 1 nu mă afectează. Dar sincer mă simt mai sigură pe mine și pe ce vreau să fac. Nu mă simt apăsată de frustrări sau de greutatea așteptărilor. Am o săptămână la dispoziție. Nu știi niciodată ce poate să facă o victorie venită la momentul potrivit.”

Horia. Primul meci, prima victorie în noul sezon pentru cel mai bun jucător român al momentului. Horia Tecău și Max Mirnyi, favoriții 4 ai turneului de la Sydney, unul cu un tablou foarte puternic, au debutat cu dreptul în noua formulă, câștigând meciul inaugural. A fost un 6-1, 6-4 cu Kas/Seppi, într-o partidă controlată cap-coadă de dublul H&M. Următorii adversari: Bhupathi/Nestor sau Ebden/Matosevic.

Capii de serie. Cu șapte zile înainte de startul primului Slam al anului, organizatorii au anunțat și lista favoriților. Nicio surpriză aici,  câtă vreme AO respectă cu sfințenie clasamentele ATP și WTA atunci când își decide capii de serie. Novak Djokovic și Victoria Azarenka, întâmplător (sau nu) și campionii en-titre și unii dintre marii favoriți la cucerirea trofeelor, sunt No.1 seed. Pe tabloul masculin, Nole e urmat de Roger Federer, Andy Murray și David Ferrer, cel care va fi probabil cel mai dorit cap de serie de pe tablou dintre primii patru. La fete, Aza e urmată de Maria Sharapova, Serena Williams și Agnieszka Radwanska. Avem și noi o reprezentantă: Sorana Cîrstea e cap de serie 27. Tragerea la sorți a tablourilor are loc vineri. Mai jos, un video cu reapariția Victoriei Azarenka pe Rod Laver, la un an de la succesul carierei ei.

 Vremea. O surpriză neplăcută s-ar putea s-o aducă vremea. La Sydney, bunăoară, se înregistrează temperaturi record în aceste zile, valul de căldură anunțându-se persistent și foarte puternic. Cel mai probabil, dacă lucrurile se vor păstra la fel, la Australian Open vom avea parte de regula căldurii. În 2009 a fost ultimul meci influențat de o astfel de hotărâre. La 43 de grade atinse în timpul sfertului de finală dintre Serena Williams și Svetlana Kuznetsova, meciul a fost oprit pentru a se închide acoperișul. Svetlana câștigase primul set atunci, un meci crunt și dur, cu 7-5, dar pauza și trecerea de la outdoor la indoor au salvat-o pe Serena, care a întors, câștigând cu 7-5, 6-1 următoarele seturi. Rusoaica spune că n-ar mai fi de acord cu întreruperea unui meci acum, explicabil, în vreme ce Serena spunea atunci că a trăit o experiență “în afara corpului”. “Simțeam că privesc pe cineva în rochie albastră jucând tenis și nu eram eu aceea”.

Nici anul trecut n-au fost momente grozave pentru jucătorii din sesiunea de zi, dovadă imaginea de mai jos.

Dublu. Că tot am amintit de Serena, cea mai în formă jucătoare din lume a anunțat că va juca și în turneul de dublu, evident, alături de sora ei, Venus. Serena a câștigat 35 dintre ultimele 36 de meciuri jucate la simplu, dar nici la dublu nu e mai puțin redutabilă. Cele două au câștigat AO la dublu și în 2010, de atunci mai impunându-se la RG 10, Wimbledon 12 și Turneul Olimpic.

Pariuri. O decizie cel puțin surprinzătoare a fost luată de ATP, for care a anunțat că le va permite jucătorilor să vândă spațiu publicitar pe tricouri unor case de pariuri, cu condiția ca acestea să nu aibă meciuri de tenis în ofertă. ATP a interzis până acum această practică, plus alte măsuri prin care a încercat să-și țină jucătorii departe de orice contact cu casele de pariuri. Motivația este legată de căutarea a noi și noi metode de a ușura finanțarea jucătorilor de pluton, respectiv cei aflați la început de drum, tot mai sugrumați de cheltuielile uriașe, în discrepanță cu premiile pe care le câștigă din tenis. Până acum, limita pe un tricou era de 2 logo-uri publicitare, în afară de cel al sponsorului tehnic. Acum s-ar putea ajunge până la 5.

Echilibru. De final de grupaj, uite un scor mai rar întâlnit. Într-un meci disputat într-un turneu futures în Florida, Benjamin Balleret l-a învins cu 7-6, 6-1 pe colegul său de echipă de Cupa Davis, Guillaume Couillard. Cei doi reprezintă statul Monaco. Până aici, nimic neobișnuit. Numai că tiebreak-ul s-a terminat cu un scor sălbatic de-a dreptul: 36-34. Nefericitul învins a spus pe Twitter că a ratat 11 mingi de set înainte de a ceda. Evident că setul doi s-a dus blitz.

 

 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi