John Isner – Sascha Zverev nu e finala pe care ai fi prognozat-o la Miami; dar e cea corectă

Radu Marina | 31 martie 2018

Dacă prezența lui Zverev în finală nu miră prea mult  – chiar și în condițiile în care sezonul lui a fost unul modest până la Miami – , Isner vine de foarte departe. Până în această săptămână, americanul avea o singură victorie în șase turnee și era greu de crezut că lucrurile se vor redresa atât de spectaculos în ceea ce-l privește.

John Isner și Sascha Zverev vor juca mâine pentru titlul de la Miami, după ce au trecut în câte două seturi de Juan Martin Del Potro și Pablo Carreno Busta. John Isner i-a oprit astfel seria de 15 victorii la rând argentinianului, după 6-1, 7-6, în vreme ce Zverev (7-6, 6-2 cu PCB) își oferă astfel șansa de a-și mai adăuga încă un titlu Masters în palmares după cele câștigate la Roma și Montreal anul trecut.

Dacă prezența lui Zverev în finală nu miră prea mult  – chiar și în condițiile în care sezonul lui a fost unul modest până la Miami – , Isner vine de foarte departe. Până în această săptămână, americanul avea o singură victorie în șase turnee și era greu de crezut că lucrurile se vor redresa atât de spectaculos în ceea ce-l privește. E cale lungă să ajungi de la șase înfrângeri în ultimele șapte meciuri la un singur set pierdut (cu Vesely în primul tur) în cinci meciuri, două victorii vs. top 10 (Cilic, Delpo) și o calificare într-o finală Masters, a patra a carierei pentru el.

Isner pune acest rezultat pe seama a două lucruri: dublul și discuțiile cu antrenorul lui. În urmă cu două săptămâni, Isner a câștigat titlul la Indian Wells, împreună cu Jack Sock, și spunea că meciurile la dublu l-au făcut să joace mai relaxat și și-a antrenat mult returul, un lux ascuns pe care ți-l oferă jocul la dublu. La dublu nu e suficient să pui doar returul în teren pentru că ești imediat pedepsit; trebuie să cauți cel mai bun culoar, să deranjezi cu plasamentul și să fii tot timpul cu ochii în patru.

Împotriva lui Delpo, Isner a fost șocant de bun. Fiecare parte a jocului lui a funcționat, dar ce a ieșit în evidență a fost returul. Pe fiecare game de serviciu al argentinianului a încercat să nu-i dea timp, să ia mingea devreme și să deranjeze cu lungimea. Returul a fost cel care a pus în mișcare și restul loviturilor. Reușind devreme break-ul în primul set s-a putut relaxa, știind ce serviciu are, așa că și-a dat drumul complet la lovituri și a fost impresionat. În setul doi s-a mai echilibrat balanța, dar serviciul nu l-a lăsat la greu, a reușit să rămână în față iar în tiebreak a fost din nou fără greșeală. A încheiat meciul cu aproape 40 de winnere (dintre care 20 de pe forehand), față de doar 10 ale lui Del Potro, nu a avut nicio minge de break de salvat și a avut o eficiență aproape maximă la fileu, punctul cu care a închis meciul fiind cireașa de pe tort.

https://twitter.com/MiamiOpen/status/979794035656286208

În partea cealaltă, Zverev, rămâne neînvins în semifinalele de Masters după victoria în două seturi la Carreno Busta, 7-6, 6-2, într-un meci în care neamțul a controlat majoritatea schimburilor, a dat tonul și nu a părut să fie pus în dificultate de jocul spaniolului.

Despre Zverev spuneam chiar după meciul din turul doi că acea victorie muncită cu Medvedev l-ar putea ajuta să se reseteze. De la acel meci, Zverev a mai pierdut un singur set în cele cinci meciuri jucate și a crescut în intensitate de la meci la meci. El e tipul de jucător care poate evolua foarte bine dacă are în spate câteva victorii bune; știe ce să facă cu ele și cum să le folosească.

Ca și Isner, nici el nu avea până la Miami un sezon prea bun. Legase cu greu câteva victorii, nu părea neapărat că se regăsește iar per total, jocul era chinuit. Acum, după două meciuri (Medvedev în turul doi, Ferrer în turul trei) în care s-a luptat serios să nu iasă din turneu, e în a treia finală Masters a carierei.

Pe John Isner l-a învins în toate cele trei meciuri în care au jucat, ultimul chiar anul trecut la Roma. Dar meciul se joacă. Va fi interesant de văzut cu ce va veni Isner și care va fi planul lui. Împotriva lui Delpo, care îl bătuse de șase ori în nouă meciuri, americanul a venit cu un plan bine pus la punct, pe care l-a executat perfect: i-a fixat partea de rever, a jucat rapid pentru a-i lua din timp și a încercat să profite cât mai mult de nesiguranța pe lovitura de rever  și oboseala acumulată a argentinianului. Cu Zverev va fi altceva. El nu vine nici cu oboseala a 15 victorii la rând, nu are nici un rever mai puțin eficient, ba din contra, e cea mai sigură lovitură a lui și nu are slăbiciuni evidente.

Oricum ar fi, vom bifa un început al sezonului de turnee Masters cu câștigători din afara Big 5.

***

Nou în 30-0 Shop

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – se întoarce în ediția a doua! Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar. Și, în spiritul locului, am pregătit și câteva bunătăți extra 🙂

Noua ediție vine cu:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi