It’s on! Federer și Nadal se reîntâlnesc la mai puțin de două luni de la finala AO

Adrian Țoca | 15 martie 2017
Fedal XXXVI

Va fi Fedalul cu numărul 36 și a treia lor confruntare la Indian Wells. Firește, e și cea mai timpurie întâlnire a celor doi într-un turneu, de la Miami 2004 încoace, adică primul lor meci direct. Pe același sfert de tablou, Djokovic l-a învins pe Del Potro și se pregătește acum de Kyrgios

Sfertul de vis, cum am numit sfertul de tablou pe care s-au înghesuit, exceptându-l pe numărul 1, cele mai mari nume din tenis, livrează conform așteptărilor. Rafa Nadal și Roger Federer și-au câștigat meciurile în minim de seturi, ceea ce înseamnă că, în mai puțin de 24 de ore, cei doi se vor regăsi din nou pe același teren, la puține săptămâni după finala epică de la Australian Open. Nadal a trecut de Verdasco în două seturi, 6-3, 7-5, în victoria lui cu numărul 50 la Indian Wells. A fost o evoluție solidă a lui Rafa, minus o cădere de două game-uri la începutul setului secund, dar Verdasco nu a putut capitaliza. Federer, la rândul său, a avut de tras cu Steve Johnson, pe care l-a învins fără să-i facă break, 7-6, 7-6.

Obișnuiți cu marile lor finale și cu fruntea clasamentului pe care l-au dominat mai bine de un deceniu, Federer și Nadal nu s-au întâlnit niciodată atât de devreme în vreun turneu, exceptând prima lor confruntare, petrecută în turul III la Miami 2004. 13 ani mai târziu, cei doi rivali și-au regăsit nu doar forma, ci și drumul către celălalt. Între 2014-2016, cei doi au jucat doar două meciuri; în primele trei luni ale acestui sezon deja au egalat acest total.

Va fi o oportunitate pentru Rafa de a-i întoarce favoarea lui Federer după eșecul din finala Australian Open, când spaniolul a avut un break avans în decisiv, dar n-a putut rezista iureșului de final a unui Federer redescoperit; rezultatul a sucit astfel direcția tradițională în care mergea rivalitatea celor doi. Federer are, la rândul său, șansa să lege trei victorii consecutive vs Rafa. Lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată.

Nadal conduce cu 23-12 în Head-to-Head, dar e interesant că există totuși o egalitate între cei doi, care va fi ruptă acum. Este vorba de scorul în meciurile pe alte suprafețe decât zgura, care este egal, 10-10.

Pe aceeași parte de tablou, Nick Kyrgios l-a bătut pe Alex Zverev în două seturi, 6-3, 6-4. Duelul celor doi e relevant pentru că a fost primul și pentru că a fost etichetat drept bătălia liderilor noii generații. Am amintit, mai devreme, de primul Fedal; peste ani s-ar putea să ne întoarcem la acest meci dintre Nick și Sasha ca la un prim episod dintr-un lung șir de meciuri pe mize mari și foarte mari. Nick a fost surprinzător (din nou) de concentrat și adunat, dar mai ales motivat. Va avea nevoie ca această stare să-l însoțească și la meciul din turul următor, când îl va primi, într-un alt super meci, pe Novak Djokovic.

Posesorul celui mai greu traseu de pe tablou, fostul lider mondial a obținut o a doua victorie în tot atâtea turnee contra lui Juan Martin Del Potro, în meciul zilei pe hârtie. Calitatea nu a dezamăgit nici acum, cei doi având iar nevoie de decisiv pentru a se desprinde: 7-5, 4-6, 6-1. Djokovic a rupt echilibrul cu un start furibund de set trei. La 2-1 el a câștigat un schimb în care s-a apărat grozav la fileu, iar punctul a fost decisiv pentru primul break. Intrat în zonă, Nole a răspuns apoi perfect cu un rever în lung de linie la unul dintre forehandurile furioase în cross ale argentinianului. Punctul câștigat astfel a simbolizat desprinderea lui Novak, care a jucat excelent și în continuare și a fugit cu victoria. Una importantă pentru încrederea lui și care îi oferă o șansă la o revanșă cu Kyrgios, pe care-l întâlnește, de asemenea, a doua oară în tot atâtea turnee.

Alt eveniment notabil: victoria lui Jack Sock asupra lui Grigor Dimitrov, revelația startului de an. Dimitrov a condus cu 4-1 în decisiv și a ajuns la minge de meci în patru rânduri, când Sock a servit la 4-5 în decisiv, iar apoi în tiebreak. Dar americanul a rezistat și a câștigat la fotofiniș: 3-6, 6-3, 7-6 (9-7).

În turneul feminin, Venus Williams s-a calificat în sferturile de la Indian Wells pentru prima dată din… 2001. Venus a revenit anul trecut la acest turneu după un boicot de durată și a învins-o acum pe Shuai Peng, 3-6, 6-1, 6-3. Peng o învinsese pe Radwanska cu o zi înainte. Muguruza a învins-o pe Svitolina și a trecut în sferturi, Mladenovic a confirmat victoria cu Simona și a trecut și de Davis, iar grijile vechiului și noului număr 1 mondial continuă: Angie Kerber a fost expediată de Elena Vesnina, 6-3, 6-3. În fine, Caroline Wozniacki a trecut de Madison Keys, 6-4, 6-4.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi