Irina Begu vine să-și apere titlul la București

Adrian Țoca | 16 iulie 2012

Irina Begu vine să-și apere titlul la București

Poate că nu e prima pe lista favoritelor (a doua, după Alize Cornet), dar Irina Begu va fi, cu siguranță, favorita principală a fanilor la cucerirea titlului BCR Open. Sunt două motive: pe de o parte, Irina este deținătoarea titlului, ea câștigând turneul disputat vara trecută în Parcul Herăstru. Pe de altă parte, Begu este, în mod clar, cea mai în formă dintre româncele care vor juca pe zgura din Cotroceni și, inevitabil, de la ea avem cu toții și cele mai mari așteptări. 

Anul trecut, Irina le învingea, pe rând, pe Corinna Dentoni, Cristina-Andreea Mitu, Maria-Elena Camerin, Carla Suarez-Navarro și Laura Pous-Tio pentru a obține al doilea titlu al anului. A fost un 2011 excelent pentru româncă, pe lângă titlurile ITF de la Cali și București, ea ajungând și în alte trei finale: una de ITF, la Marseille (înfrângere la Parmentier), și două în WTA,  la Marbella (victorie cu Kuznetsova în semifinale, înfrângere la Azarenka în finală) și la Budapesta (înfrângere la Roberta Vinci).

Victoria de la București i-a adus accesul în premieră printre primele 50 de jucătoare ale lumii, iar pe lângă titlul de la simplu, săptămâna perfectă a Irinei a fost completată de succesul de la dublu, obținut alături de Ema Bogdan. 

Dacă în 2011 Begu era o revelație, de data asta ea vine acasă cu alura jucătoarei care a confirmat deja, și pe umerii căreia atârnă acum așteptările tuturor. 2012 n-a fost, neapărat, un an la fel de grozav pentru Irina până acum, însă ea pare să-și fi regăsit forma exact la momentul potrivit, înainte de BCR Open și de Olimpiadă, acolo unde va reprezenta România

Irina a reușit, la Palermo, în turneul premergător celui de la București, a doua semifinală a anului, după cea de la Acapulco, pierdută cu  Flavia Pennetta. Tot o italiancă i-a pus capăt traseului și de această dată. Este vorba de Sara Errani, dar un eșec la una dintre cele mai în formă jucătoare ale anului și, în plus, finalistă la Roland Garros, nu e nici pe departe o rușine. A fost 6-4, 6-1 pentru Errani, care a câștigat, ulterior, și turneul, stabilind un record pentru Italia: al patrulea titlu al anului!

Ca să ajungă în semifinale, Irina le învinsese, la capătul a trei meciuri complicate, pe Polona Hercog, Lourdes Dominguez-Lino și Estrella Cabeza-Candela. 

Rezultatul bun de la Palermo i-a adus Irinei un salt de șase locuri în ierarhia WTA, unde ocupă acum locul 67. Celelalte românce se găsesc pe următoarele locuri: Monica Niculescu (34), Sorana Cîrstea (38), Simona Halep (45), Alexandra Cadanțu (77), Edina Gallovits (130), Mihaela Buzărnescu (149), Alexandra Dulgheru (162).

Avantajată de căldură?

Irina e recunoscută pentru faptul că se descurcă foarte bine atunci când temperatura crește, așa cum a fost cazul și la turneul de anul trecut și cum e cazul și în aceste zile, fapt reiterat și de declarația ei de dinainte de turneu: ‘Mă bucur foarte mult că joc acasă. Toate jucătoarele sunt foarte bune și orice meci e greu. Sper să mă bucur de acest turneu și că o să fie o atmosferă frumoasă. Nu e o presiune, mă bucur că sunt aici și cred că pot să vă demonstrez că merit să câștig. Toate jucătoarele sunt foarte bune și orice meci e greu la acest nivel. Mi-a plăcut foarte mult tema turneului, Army, pentru că arată modul în care am fost noi percepute pe plan mondial, ca o armată care a asaltat topul WTA. Unul dintre avantaje pentru mine este că joc foarte bine pe căldură.”

Ce românce sunt pe tablou?

Irina Begu, Alexandra Cadanțu și Mihaela Buzărnescu au intrat direct pe tablou, grație clasamentului. Ulterior, Mădălina Gojnea a urcat și ea pe tablou, grație unui Special Exempt, iar organizatorii au decis să acorde toate cele patru wild-card-uri unor românce, astfel că Elena Bogdan, Cristina-Andreea Mitu, Ioana-Raluca Olaru și Patricia Tig au urcat și ele pe tablou.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi