Irina Begu și Alexandra Dulgheru prind ritm, se alătură Anei Bogdan în sferturile BRD Bucharest Open

Radu Marina | 21 iulie 2017

Pentru Irina, e a treia apariție în sferturi în acest an. Pentru Alexandra, e prima după un an și jumătate. Toate cele trei românce din sferturi – Begu, Bogdan, Dulgheru – au ce face cu acest rezultat; le aduce încredere și/sau puncte importante.

Irina Begu s-a calificat în al treilea sfert de finală WTA din acest sezon, după o victorie solidă cu Jaqueline Cristian, una în care a reuşit să revină în primul set de la 1-4 şi să câştige, mai apoi, 11 game-uri la rând. E important pentru Irina să continue să lege meciuri bune, să adune încredere, iar până acum lucrurile merg în direcţia bună. Ea revine într-un sfert de finală WTA după mai bine de patru luni, iar pentru un loc în semifinale va juca cu Pauline Parmentier, pe care a învins-o în ultimele două întâlniri.

În ciuda unui start de meci destul de slab, în care şi-a pierdut repede serviciul şi s-a văzut condusă cu 4-1 de o Jaqueline tare curajoasă, Begu a rămas foarte liniştită şi a continuat să-şi vadă de joc, încercând să se concentreze la fiecare punct. De fapt, liniştea şi concentrarea în astfel de momente a Irinei au anunțat cumva revenirea care avea să urmeze. De regulă, atunci când e condusă, Irina devine un pic nervoasă, încearcă să forţeze loviturile, nu mai are răbdare şi vrea să scape repede de minge. De data asta însă, a construit cu multă răbdare, a schimbat repede tactica (a renunţat să mai joace liniar şi a mixat din ce în ce mai mult jocul) şi a fost mai atentă la finalizarea punctelor, ceea ce până atunci fusese principala problemă; conducea bine punctul, dar rata complet ultima lovitură. Jaqueline a început foarte bine meciul, iar ce m-a surprins cel mai mult a fost defensiva şi returul. Break-ul în primul set l-a obţinut după câteva retururi direct câştigătoare şi ceva greşeli ale Irinei, care a fost obligată să joace o minge în plus.

Cu ceva mai multă experienţă, returul lui Jaqueline poate deveni cu adevărat o armă. Are o uşurinţă incredibilă de a intra în minge, de a lua mingea devreme şi nu îi e teamă deloc să intre în teren şi să atace. În primul set, Jaq a reuşit numeroase astfel de retururi (Irina a câștigat doar 5 puncte cu serviciul doi), asta în condiţiile în care serviciul Irinei nu-i tocmai uşor de returnat, mai ales acel serviciu doi cu mult kick, când mingea sare foarte mult.

Dar după ce a egalat la 4 în primul set, Begu a lovit din ce în ce mai mai sigur, nu a greşit mai nicio lovitură în lungul liniei, a făcut break-ul după câteva retururi lungi, în picioarele adversarei şi a închis setul cu un forehand în cross scurt perfect.

În setul doi, Irina – cea cu mai multe de pierdut din acest meci – a jucat mult mai eliberată, a continuat să varieze jocul foarte bine, iar după ce şi-a pierdut din nou serviciul în primul game al setului doi, Cristian a cedat şi a părut că face eforturi să se concentreze la ce are de făcut. A încercat să fie mai agresivă şi să atace de la prima minge, iar de aici au venit multe greşeli şi nici serviciul nu a mai ajutat-o (a câştigat doar 2 puncte cu primul serviciu şi 3 cu al doilea).

Condusă cu 4-6 şi 0-5, Jaq a încercat un ultim răspuns cu câteva lovituri grozave, a avut chiar şi două mingi de break, dar din nou Begu a fost foarte atentă şi concentrată la fiecare punct, reuşind să închidă meciul cu o super scurtă.

Jaqueline se opreşte aici, dar trăgând linie peste apariția ei la BRD Bucharest Open, rămâne cu prima victorie în circuitul WTA, cu un plus de experienţă şi un comeback remarcabil în turul anterior, contra unei jucătoare care a fost mult timp în top 100.  Şi, desigur, primele 5 game-uri din meciul de azi cu Begu ar trebui să o facă şi mai încrezătoare.

Alexandra Dulgheru câştigă un meci maraton cu Alexandrova, e în sferturi la Bucureşti

Alexandra Dulgheru și-a continuat și ea parcursul excelent la BRD Bucharest Open, calificându-se în sferturi după un meci complicat cu Alexandrova, a 5-a ei victorie în turneu. Este pentru prima dată după un an și jumătate când Alexandra reuşeşte să învingă o jucătoare din top 100 şi să revină într-un sfert de finală WTA. Ultima dată când se întâmpla asta era în ianuarie 2016, la Auckland, când o învingea pe Alison Van Uytvanck (nr. 44 la acel moment) şi pierdea apoi în sferturi la Caroline Wozniacki.

E o victorie evident importantă pentru Alex, care vine de departe, după atâtea probleme de sănătate şi pauze repetate; cu punctele pe care și le-a asigurat până acum, săptămâna viitoare va urca aproape 80 de locuri în clasament, apropiindu-se de top 200. Partea cea mai bună pentru ea e că, în sfârşit, se simte bine fizic şi arată foarte fit. Aşa cum spunea şi în apariția de ieri de la studioul 30-0, simte că poate lega meciuri fără să resimtă oboseala, iar durerile au dispărut. Tot ieri spunea că acele 7 meciuri câştigate la Montpellier au produs declicul de care avea nevoie; de altfel, ea a trecut de 30 de victorii anul acesta, aproape toate adunate în turnee ITF.

Meciul de astăzi a fost tare dificil. Iniţial, Alex părea că are meciul în mână și că se îndreaptă spre o nouă victorie în două seturi: a condus cu 6-4, 4-1 cu dublu break, pe fondul unui joc entuziasmant; lovituri curate, veniri la fileu, câteva slice-uri de rever foarte bune. A deplasat-o pe tot terenul pe Alexandrova şi părea că totul e în control. De la 4-1 în setul doi au urmat câteva retururi năprasnice ale rusoaicei, alte câteva lovituri direct câştigătoare fără răspuns din partea Alexandrei şi, în doar câteva minute, s-a ajuns la 4-4. Aici din nou rusoaica a presat, a luat iniţiativa de fiecare dată, a lovit bine de pe ambele părţi și şi-a câştigat serviciul. Când Alexandra a servit pentru a sta în set, rusoaica a fost foarte prezentă în joc, a lovit parcă din ce în ce mai tare şi mai exact, iar după câteva retururi câştigătoare și o dublă a Alexandrei, Alexandrova lua setul doi.

A fost un moment destul de greu pentru româncă, pentru că era vizibil afectată de efort, respira din ce în ce mai greu, dar ea nu a renunţat niciun moment. A luat-o de la capăt în decisiv, a făcut rapid break-ul după câteva lovituri foarte bune, în care a încercat să alterneze ceva mai mult loviturile şi să varieze jocul, mai ales că Alexandrova deja se obişnuise să fie jucată stânga-dreapta şi scurta punctele pe cat posibil, din cauza unei probleme la încheietura mâinii. Au fost câteva momente în decisiv în care Alexandra a reuşit nişte super lovituri: s-a apărat excelent, a făcut nişte treceri de la apărare la atac impecabile, a lovit reverul din săritură şi câteva lovituri de dreapta din alergare grozave – pe scurt, a arătat încă o dată ce anume a dus-o acum ceva timp în top.

Deşi Alex şi-a pierdut serviciul la 4-1 după câteva mici ezitări, nu a lăsat să se repete povestea din setul doi şi a fost mult mai activă pe serviciul rusoaicei; a intrat mai mult în teren şi a încercat să o deranjeze pe rusoaică cu lungimea loviturilor, făcând din nou break si reuşind să închidă meciuli.

Următoarea adversară pentru Dulgheru e Julia Goerges, care a trecut de Sasnovich. Cele două au jucat un singur meci până acum, câştigat în 2015 la Kuala Lumpur de Alexandra.

Fotografii: SportPictures

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi