Irina Begu se califică în semifinale la Moscova după minge de meci salvată, revine în Top 50

Radu Marina | 19 octombrie 2017

Ea s-a calificat în a treia semifinală a anului, după un meci complicat cu Vera Lapko (6-3, 4-6, 7-5) în care a trebuit să salveze și o minge de meci.

După perioada nefastă din ultima vreme, cu multe înfrângeri în primul tur și ieșirea din top 50, Irina Begu își croiește loc spre o ieșire frumoasă din sezonul 2017. Ea s-a calificat în a treia semifinală a anului, după un meci complicat cu Vera Lapko (6-3, 4-6, 7-5) în care a trebuit să salveze și o minge de meci. E cea mai importantă semifinală din acest an pentru Begu, care nu-i la primul parcurs notabil la turneul de la Moscova (în 2014 a reușit finală la simplu, iar în 2015 finală la dublu alături de Monica Niculescu). Rezultatul o va readuce de săptămâna viitoare în top 50.

Deși cu un avantaj de set și break în setul doi, Irina a avut serios de muncit în meciul de astăzi cu Vera Lapko, o jucătoare venită din calificări, care a jucat primul ei sfert de finală WTA. Break-ul reușit de Lapko la 2-4 în setul doi a fost suficient ca meciul să ia o altă turnură, iar bielurosa să se transforme, după un început timorat, în care a părut că nu are soluții la jocul Irinei. A câștigat 4 game-uri la rând, a început să creadă, iar cu forehand-ul a lovit câștigător din orice poziție, reușind astfel să câștige setul doi și să își facă loc în meci. În ciuda unui fizic impresionant (1.86 m), Lapko are un joc așezat, lovește curat, greșește puțin și pare foarte solidă pe picioare. Acest lucru îi conferă multă stabilitate; foarte rar a lovit dezechilibrat și a reușit constant să blocheze loviturile mai aspre ale Irinei, lucru care a susprins-o și a pus-o în dificultate des pe româncă, în special în setul decisiv.

Care decisiv a fost într-adevăr o luptă. Din nou Irina a fost în avantaj, a condus cu 3-0, dar nu a fost suficient pentru a se desprinde decisiv nici de data asta. Lapko nu a cedat niciun moment, a rămas conectată la meci și și-a jucat șansa până la final iar de la game la game a părut că nivelul ei e crește și devine din ce în ce mai încrezătoare.  Așa s-a ajuns de la 3-0 pentru Irina la 4-5, cu Lapko în situația de a servi pentru o improbabilă victorie. Nu a făcut-o deloc rău și și-a procurat și o minge de meci.

Aici însă intervine meritul Irinei. Cu spatele la zid, având în față o jucătoare care a dat o replică nemaipomenită, Begu a jucat excelent acel moment cheie. Nu a așteptat greșeala, a presat, a dat semne că e în continuare în meci și că nu va ceda, iar asta a contat; Lapko a devenit temătoare, au apărut mici ezitări, iar în final după ce a fost egalată și condusă cu 6-5, Vera a cedat.

Până azi, Lapko avea o serie de 10 meciuri câștigate consecutive, iar replica dată astăzi Irinei nu e întâmplătoare. Vera e o jucătoare de perspectivă, a câștigat turneul de la Australian Open la juniori, iar de săptămâna viitoare va ocupa cel mai bun loc al carierei, fiind aproape de a intra în top 100 la doar 19 ani.

Pentru Irina urmează un nou meci cu Daria Kasatkina în semifinale. Până acum, Kasatkina a câștigat 4 meciuri din cele 5 jucate, iar 3 dintre ele au fost chiar anul acesta la Brisbane, Doha și Charleston, de fiecare dată Irina fiind învinsă.

Cealaltă semifinală de la Moscova este între Goerges și Vikhlyantseva, ceea ce lasă loc pentru o reeditare a finalei de la București.

 

***

 

Citește povestea carierei Irinei în revista 30-0 Pe Curat.

Irina este, de regulă, rezervată, dar a vorbit pe șleau despre cariera ei, despre armele și despre cum caută să-și folosească abilitățile la maxim, în amplul material pe care 30-0 i-l dedică în noul 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017. E un articol care o explică mai bine pe Irina suporterilor, o poveste despre cariera ei, despre întrebările care se nasc în jurul potențialului imens al jocului ei, despre cât de dificilă și lungă a fost și este, de fapt, munca pe plan mental.

Poți cumpăra revista de aici. Livrări din stoc.

 

***

Nou! Tricourile votate de voi sunt de acum în Shop. Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black” la preț special pentru precomenzi. 

Sărbătorește un moment minunat! 😉

Onederful 

Onederful Black

***

Nou! Tricourile votate de voi sunt de acum în Shop. Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black” la preț special pentru precomenzi. 

Sărbătorește un moment minunat! 😉

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi