Irina Begu se califică în finala BRD Bucharest Open!

Radu Marina | 22 iulie 2017

Irina Begu se califică în a 7-a finală WTA a carierei după o victorie solidă împotriva Carlei Suarez Navarro, a doua favorită a turneului. Ultima dată când Irina ajungea într-o finală WTA era fix acum un an la Florianopolis, ultimul ei turneu câştigat, de altfel.

Semnele bune demonstrate recent de Irina Begu primesc o nouă confirmare: Irina s-a calificat în finala BRD Bucharest Open, după cea mai importantă victorie a ei din acest an, 7-5, 7-5 cu Carla Suarez Navarro.

Este a 7-a finală a carierei pentru Irina la nivel WTA și prima de la cea câștigată la Florianopolis, acum un an. Irina a câștigat 3 din cele 6 finale jucate anterior. Pe zgură, bilanțul ei în finale este 0-2. Irina va reveni ceva mai târziu pe teren pentru semifinala de dublu, alături de Raluca Olaru.

*

Irina reuşeşte să lege o săptămâna excelentă la Bucureşti, lasă definitiv în urmă perioada grea cu această finală şi, poate cel mai important, jocul ei arată de la meci la meci, de la săptămână la săptămână, mai bine, iar ea este mai încrezătoare.

Până la această nouă finală, parcursul şi drumul Irinei a fost destul de complicat. Până în aprilie, la turneul de la Charleston nu reuşise să lege 2 victorii în niciun turneu, au intervenit câteva accidentări, a căzut în clasament şi aşa cum spunea în interviurile date 30-0 la Roland Garros și la Wimbledon, era o presiune constantă pe care şi-o punea singură, iar asta a făcut-o să nu se mai simtă bine pe teren şi să nu se mai bucure de ceea ce face.

Totul s-a schimbat după Roland Garros, acolo unde avea de apărat destule puncte şi, odată cu eliminarea din primul tur, a mai dispărut din presiune, a început să se simtă bine, a început să muncească mult la antrenamente, iar treptat lucrurile s-au aşezat. Rezultatele au început să apară; a reuşit o finală la un turneu ITF (100K, Southsea) a făcut două meciuri bune la Wimbledon, iar acum e din nou într-o finală WTA.

Astăzi, jocul Irinei a arătat din nou foarte convingător, aşa cum a fost de altfel toată săptămâna. Chiar dacă a continuat trendul din meciurile anterioare, începând greoi şi greşind mult, fiind condusă cu 3-0 cu dublu break de Suarez Navarro, treptat a început să simtă din ce în ce mai bine jocul, a lovit curajos şi a căutat tot timpul să dicteze şi să-şi facă ea punctele.

Condusă cu 0-3, Begu a avut din nou o revenire importantă, pe fondul unui joc foarte curat; lovituri pline, agresivă şi de fiecare dată cu pasul în faţă pentru a ataca. De fapt, asta era singura soluţie pentru o victorie împotriva Carlei; un joc agresiv, care să o împingă în spatele terenului şi fără multe schimburi prelungite, jocul Carlei fiind extrem de inteligent, cu o defensivă tare solidă şi cu nişte schimbări de direcţie foarte bune.

În multe momente, Begu a jucat-o foarte mult pe forehand pe Suarez Navarro şi de aici au venit fie multe greşeli, fie mingi scurte şi fără viteză. La un moment dat, antrenorul Carlei o sfătuia să joace mai convingător, să atace cu forehand-ul, să-şi dea drumul la braţ chiar dacă dă mingea afară 3-4 metri. Tot el îi spunea că joacă mult prea previzibil, face pasul în spate şi de fiecare dată Irina preia controlul şi închide punctul.

Şi cam aşa s-a desfăşurat o bună parte a meciului; Irina agresivă, încercând să controleze de fiecare dată în raliu, hotărâtă, pe când Suarez Navarro a răspuns mai mereu ritmului impus de Begu.

În setul doi, Begu a fost la fel de decisă, a făcut break-ul repede, s-a dus la 5-2, iar de aici au început emoţiile. Au fost suficiente câteva erori cât să apară îndoiala în jocul Irinei iar o jucătoare precum Suarez Navarro nu are nevoie de prea multe lucruri pentru a reveni în meci. De la 2-5, Carla a făcut 3 game-uri la rând şi părea că gestionează bine momentul.

La 5-5 Begu a răspuns excelent, trecând cu bine de un moment sensibil al meciului pentru că lucrurile puteau scăpa rapid de sub control. A fost un game convingător pentru Irina în care a făcut 4 winnere consecutive, iar Carla urma să servească pentru a rămâne în meci.

Game-ul de la 5-6 fost destul de dramatic, cu multe reuşite, cu 4 mingi de meci salvate de Carla – spun salvate pentru că la toate cele 4 mingi de meci Carla a răspuns fie cu serviciu câştigător, fie cu un winner. La a 5-a minge de meci Suarez Navarro nu a mai putut face nimic; după un punct construit perfect a ratat complet un smash care a mers în fileu, iar apoi Begu a închis meciul cu un super forehand.

Avea să revină spre seară pe teren, pentru semifinala de dublu, pe care ea și Raluca Olaru au câștigat-o cu K. Piter (POL) / M. Zanevska (BEL), scor 6-0, 6-4.

Mâine e o zi plină pentru Irina. Va juca întâi finala de simplu, de la 17:00, cu Julia Goerges, apoi la doar 30 de minute după ceremonia de premiere va reveni pentru finala de dublu, în care ea și Raluca le vor întâlni pe favoritele 2, E.
Mertens (BEL) / D. Schuurs (NED).

 

Românii în 2017 – titluri / finale 

Titluri

Simona Halep (Madrid)
Horia Tecău (Dubai, cu JJ Rojer) – dublu
Raluca Olaru (Hobart, cu Olga Savchuk) – dublu
Monica Niculescu (Biel, cu Su-Wei Hsieh) – dublu
Florin Mergea (Barcelona, cu Aisam Qureshi) – dublu
Horia Tecău (Geneva, cu JJ Rojer) – dublu

Finale

Monica Niculescu (Hobart)
Simona Halep (Roma)
Raluca Olaru (Shenzhen, cu Olga Savchuk) – dublu
Simona Halep (Roland Garros)
Monica Niculescu (Wimbledon, cu Chan) – dublu
*Irina Begu (București) – urmează să se joace
** Irina Begu și Raluca Olaru (București) – dublu – urmează să se joace

https://twitter.com/WTA/status/888755400983494659

*

Irina este, de regulă, rezervată, dar a vorbit pe șleau despre cariera ei, despre armele și despre cum caută să-și folosească abilitățile la maxim, în amplul material pe care 30-0 i-l dedică în noul 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017. E un articol care o explică mai bine pe Irina suporterilor, o poveste despre cariera ei, despre întrebările care se nasc în jurul potențialului imens al jocului ei, despre cât de dificilă și lungă a fost și este, de fapt, munca pe plan mental.

Poți cumpăra revista de aici. Livrări din stoc.

*

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi